Τρισδιάστατη σύγκριση της Αμφίπολης με Παρθενώνα, Γκίζα και Ταζ Μαχάλ (Βίντεο) – Αμφίπολη: Κρύβει κι άλλους τάφους ο Τύμβος Καστά;
Ένα βίντεο τρίλεπτης διάρκειας, με αντικείμενο και πάλι τον πολυσυζητημένο τάφο της Αμφίπολης, κάνει το γύρο του Διαδικτύου.
Πρόκειται για μια δημιουργία της ομάδας «Ancient Greece 3D», η οποία, όπως φαίνεται και από το όνομά της, επιχειρεί μια τρισδιάστατη αναπαράσταση του τύμβου Καστά, παρουσιάζοντας, σε «slow motion», τον εντυπωσιακό τάφο.
Ξεκινώντας από τις Σφίγγες, η εικόνα περνά εν συνεχεία στο εσωτερικό του τάφου, στις Καρυάτιδες και στο εντυπωσιακό ψηφιδωτό με την αρπαγή της Περσεφόνης.
Ακολούθως, επιχειρείται μια πρώτη σύγκριση σε μέγεθος, από κάθε οπτική γωνία, με τον Παρθενώνα, τη Μεγάλη Σφίγγα της Γκίζας και το Ταζ Μαχάλ της Ινδίας.
Η ομάδα «Ancient Greece 3D» αποτελείται από τους Αποστόλη Θεωνά και Παναγιώτη Σταματόπουλο, οι οποίοι δημιούργησαν το βίντεο και το «έντυσαν» μουσικά με το «Great Drama» του Cyril Nikitin.
Όσο περνούν οι ημέρες και η σημερινή φάση της ανασκαφής φαίνεται να οδεύει προς το τέλος της, όλο και περισσότερα ερωτήματα γεννά ο μεγαλοπρεπής αρχαίος τάφος στην Αμφίπολη. Βασικό ερώτημα παραμένει το ποιος είναι θαμμένος εκεί, ωστόσο το μέγεθος του τύμβου προκαλεί την εύλογη απορία: μήπως υπάρχουν κι άλλοι κρυμμένοι τάφοι;
«Λογικά πρέπει να υπάρχει και άλλος τάφος μέσα στον τύμβο, δεν μπορεί μέσα σε έναν λόφο διαμέτρου 158 μ. να έχουν καλυφθεί μόνο τα 25 μ.» λέει στα Νέα ομότιμος καθηγητής Κλασικής Αρχαιολογίας με ανασκαφική πείρα. «Άλλωστε και κάτω από τον τύμβο όπου βρέθηκε ο τάφος του Φιλίππου στη Βεργίνα υπήρχαν άλλοι τρεις τάφοι, δύο εκ των οποίων είχαν συληθεί» προσθέτει.
«Το θέμα είναι σε πόσο ποσοστό ο τύμβος είναι τεχνητός και πόσο είναι φυσικός βράχος» αναφέρει άλλος ακαδημαϊκός δάσκαλος της ίδιας ειδικότητας. «Η ύπαρξη περιβόλου πάντως αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να πρόκειται για συστάδα τάφων» τονίζει.
Από την πλευρά της, η διευθύντρια Κλασικών Αρχαιοτήτων Κατερίνα Ρωμιοπούλου επισημαίνει: «Για να έχουμε μια σαφή απάντηση θα πρέπει να γίνει μια μαγνητική διασκόπηση, που θα δείξει σε ποιο σημείο θα πρέπει η ανασκαφική ομάδα να ‘χτυπήσει’».
Δεν είναι, όμως, μόνο η τεχνολογία που μπορεί να μιλήσει για το περιεχόμενο του τύμβου. «Μια λύση θα ήταν να ‘ξυριστεί’ η επιφάνεια του λόφου πάνω από τον περίβολο, ώστε να διαπιστωθεί αν εξέχει κάτι» συνεχίζει η κ. Ρωμιοπούλου, ενώ ο ομότιμος καθηγητής συμπληρώνει: «Όπως εξείχαν άλλωστε οι παρειές του δρόμου (σ.σ.: του διαδρόμου πριν από την είσοδο) του συγκεκριμένου ταφικού μνημείου».
Στο ερώτημα εάν ο υπόγειος χώρος κάτω από τα δάπεδο του τρίτου θαλάμου, που ανασκάπτεται αυτό το διάστημα, μπορεί να κρύβει μία κρύπτη γεμάτη θησαυρούς και απαντήσεις, η κ. Ρωμιοπούλου απαντά:
«Δεν υπάρχουν τέτοιου τύπου κρύπτες στους μακεδονικούς τάφους τουλάχιστον στην εποχή που χρονολογείται το συγκεκριμένο μνημείο, δηλαδή στο τέλος του 4ου ή τις αρχές του 3ου αι. π.Χ. Δεν αποκλείεται να πρόκειται απλώς για μια κατωφέρεια ή να λαξεύτηκε περισσότερο ο μαλακός φυσικός βράχος. Αν είναι κρύπτη θα πρέπει να έχει τοιχώματα. Αν υπήρχε εκεί πάντως μια χρυσή λάρνακα δεν πρόκειται να έχει γλιτώσει από τους τυμβωρύχους. Αν ήταν ξύλινη δεν θα έχει μείνει τίποτα, παρά μόνο καρφιά. Ωστόσο, με τόσες εκπλήξεις που έχει δώσει ώς τώρα το συγκεκριμένο εύρημα δεν πρέπει να αποκλείουμε τίποτα» τονίζει.
Ένα άλλο ερώτημα που μένει ακόμη αναπάντητο είναι αν τελικά ο τάφος ανήκει σε έναν νεκρό ή αν ήταν πολυάνδριο ή ηρώο κενοτάφιο.
«Έχουν άλλη μορφή τέτοιου είδους μνημεία» εξηγεί ο ομότιμος καθηγητής Πανεπιστημίου. «Συνήθως είτε πρόκειται για έναν λάκκο είτε για μια μεγάλη αίθουσα. Κάτι τέτοιο όμως δεν έχουμε στην Αμφίπολη. Η άποψη αυτή διατυπώθηκε λόγω του Λέοντα που θεωρήθηκε από τους ανασκαφείς ότι ανήκει στον τύμβο. Κανείς τάφος όμως δεν έχει λέοντα. Και της Χαιρωνείας και της Αμφίπολης σχετίζονται με νεκρούς σε πεδίο μάχης, αλλά δεν βρίσκονταν στην κορυφή τύμβου».
Κατάδυση στα μυστικά της Αμφίπολης
Όπως αναφέρεται στο τελευταίο δελτίο Τύπου του υπουργείου Πολιτισμού που κοινοποιήθηκε στις 28 Οκτωβρίου, η γεωλογική τομή είχε αποδείξει ότι το βάθος του τρίτου θαλάμου-τέταρτου χώρου είναι 7,53 μέτρα -τουλάχιστον κατά 1,50 μέτρο βαθύτερα από τους προηγούμενους. Ήδη οι αρχαιολόγοι έχουν ανασκάψει μισό μέτρο κάτω από την επιφάνεια του δαπέδου.Στο επίπεδο αυτό, δηλαδή κάτω από τους πωρόλιθους του δαπέδου και μέσα στην αφαιρούμενη επίχωση, βρέθηκαν τμήματα των φτερών των Σφιγγών, ένα μέρος από τον λαιμό της δεύτερης Σφίγγας- ίδιας ποιότητας μαρμάρου και εφάμιλλης γλυπτικής αξίας-καθώς και τμήματα από το ελλείπον τμήμα του μοναδικού ψηφιδωτού, με την εικόνα της αρπαγής της Περσεφόνης από τον Πλούτωνα, που καλύπτει το δάπεδο του δεύτερου θαλάμου-τρίτου χώρου, πίσω από τις Καρυάτιδες.Αυτές τις μέρες η αρχαιολογική ομάδα της Κατερίνας Περιστέρη θα επιχειρήσει την συστηματική προσπάθεια αφαίρεσης του αμμώδους χώματος από τον τρίτο θάλαμο-τέταρτο χώρο του ταφικού μνημείου.Κάτω από τους πωρόλιθους του δαπέδου -στον τρίτο θάλαμο του τάφου, που αποδείχτηξε βαθύτερος σε σχέση με τους δύο προηγούμενους- και μέσα στην αφαιρούμενη επίχωση βρέθηκαν τμήματα των φτερών των Σφιγγών και ένα μέρος από τον λαιμό της δεύτερης Σφίγγας. Στον ίδιο χώρο βρέθηκαν επίσης τμήματα του εντυπωσιακού ψηφιδωτού, που απεικονίζει την αρπαγής της Περσεφόνης από τον Πλούτωνα.Οι αρχαιολόγοι θεωρούν ότι είναι πολύ πιθανό μέσα στους όγκους χώματος που βρίσκονται κάτω από την επιφάνεια του δαπέδου να εντοπίσουν κι άλλα σημαντικά ευρήματα, τα οποία ελπίζουν ότι θα είναι επίσης άριστα διατηρημένα λόγω του αμμώδους χώματος από τον Στρυμόνα. Απομένει ένα μέτρο χώματος, που πρέπει να αφαιρεθεί με επιμέλεια και συστηματικό τρόπο για να διαπιστωθεί αν υπάρχουν κι άλλοι κρυμμένοι θησαυροί.Πότε έγινε η κατάχωση των χώρων με άμμο; Συγχρόνως με την κατασκευή του ταφικού μνημείου ή σε χρόνο μεταγενέστερο; Αυτό είναι ακόμη ένα κρίσιμο ερώτημα που απασχολεί τους αρχαιολόγους οι οποίοι καλούνται επίσης να εξηγήσουν πώς μεταφέρθηκαν οι όγκοι του χώματος μέσ στο μνημείο. Θα βρεθούν κι άλλοι αρχαιολογικοί θησαυροί -όπως τα τμήματα από τα φτερά των Σφιγγών και μέρος του λαιμού της δεύτερης Σφίγγας- στο ένα μέτρο χώματος που πρέπει να αφαιρεθεί για να κινηθούν οι αρχαιολόγοι προς το βάθος του τάφου;
«Η πρώτη άποψη της διεπιστημονικής ανασκαφικής ομάδας, που προκύπτει από τα μέχρι τούδε στοιχεία, που συγκροτεί η ως τώρα εικόνα της ανασκαφής, όπως η εύρεση της κεφαλής της ανατολικής Σφίγγας στον τρίτο θάλαμο, τέταρτο χώρο, πιθανότατα δίνει απάντηση στο ερώτημα: Αν η κατάχωση των χώρων, με άμμο, καθώς και οι τοίχοι σφράγισης έγιναν στον ίδιο χρόνο με την κατασκευή του ταφικού συγκροτήματος. Πιθανότατα η κατάχωση, αλλά και η κατασκευή του τοίχων σφράγισης, έγιναν σε υστερότερο χρόνο. Και αυτή η υπόθεση εργασίας απαιτεί συστηματική μελέτη», αναφέρεται στο τελευταίο δελτίο Τύπου που εκδόθηκε από τους συνεργάτες της κυρίας Περιστέρη.
Τι άλλες εκπλήξεις επιφυλάσσει ο τάφος;
Το protothema.gr απευθύνθηκε στον υπουργό Πολιτισμού Κώστα Τασούλα ζητώντας του να εξηγήσει το αμείωτο ενδιαφέρον της κοινής γνώμης που παρακολουθεί κάθε μέρα την πορεία της αρχαιολογικής σκαπάνης να εξερευνά το μοναδικό ταφικό μνημείο.
«Με την Αμφίπολη ο ελληνικός λαός δεν ανακαλύπτει μόνο ένα μοναδικό μνημείο, ανακαλύπτει και γοητεύεται από την ίδια την αρχαιολογική επιστήμη, που πριν ήταν πιο σιωπηλή, κάπως αθέατη, ενώ τώρα προκαλεί σπάνιο και γενικό θαυμασμό απολύτως δικαιολογημένο», δήλωσε ο κ. Τασούλας.
Τα σχόλια είναι κλειστά.