Ειδησεογραφικό site

Ακυβέρνητο πλοίο με 450 μετανάστες ανοιχτά της Ιταλίας

64

Εμπορικό πλοίο που μεταφέρει 450 μετανάστες και εγκαταλείφθηκε από το πλήρωμά του παρασύρεται το βράδυ της Πέμπτης προς την Παρασκευή κοντά στις ιταλικές ακτές, με τις μηχανές του πιθανότατα εκτός λειτουργίας, όπως ανακοίνωσε η ιταλική Πολεμική Αεροπορία.

Ένα στρατιωτικό ελικόπτερο εστάλη για να μεταφέρει ιατρική βοήθεια, ενώ προς το πλοίο κατευθύνεται και πλήρωμα το οποίο θα προσπαθήσει να πάρει τον έλεγχό του.

Περίπου στη 01:00 (ώρα Ελλάδας) το πλοίο ήταν σε απόσταση 65 χιλιομέτρων από το νοτιοανατολικό άκρο της Ιταλίας, και έπλεε ακυβέρνητο σε μια φουρτουνιασμένη θάλασσα.

Το πλοίο φέρει την ονομασία Ezadeen, και είναι ένας σκάφος 60 μέτρων με σημαία Σιέρα Λεόνε. Πριν τεθούν εκτός λειτουργίας οι μηχανές του, το σκάφος έπλεε με ταχύτητα 7 κόμβων (περίπου 13 χλμ./ώρα). Ένα από τα άτομα που βρίσκονται στο Ezadeen ήταν σε θέση να θέσει σε λειτουργία τη ραδιοσυχνότητα επί του σκάφους και να ενημερώεει το Λιμενικό Σώμα ότι το πλήρωμα είχε εγκαταλείψει το πλοίο.

Η ακτοφυλακή ειδοποίησε ισλανδικό περιπολικό σκάφος το οποίο βρισκόταν στην περιοχή ως μέρος της αποστολής του Frontex, του οργανισμού της Ε.Ε. για την επιτήρηση των συνόρων. Το ισλανδικό σκάφος προσέγγισε το Ezadeen και έπλευσε παράλληλα με αυτό, αλλά ο καιρός δεν του επέτρεψε οποιαδήποτε άλλη ενέργεια.

Πριν από δύο ημέρες φορτηγό πλοίο το οποίο μετέφερε 760 μετανάστες είχε εκπέμψει σήμα κινδύνου ενώ έπλεε ανοιχτά της Ιταλίας. Το ιταλικό Πολεμικό Ναυτικό πήρε τον έλεγχο του πλοίου που μετέφερε τους μετανάστες το οποίο επίσης κατευθυνόταν στις ακτές της Απουλίας.

Τα σχόλια είναι κλειστά.