Ειδησεογραφικό site

“Πράσινο φως” για την ιδιωτικοποίηση των τραπεζών άναψαν τα stress tests – Αγώνας δρόμου για την αξιολόγηση της Τρόικας

“Πράσινο φως” για την ιδιωτικοποίηση των τραπεζών άναψαν τα stress tests με την προϋπόθεση ότι η πέμπτη αξιολόγηση της τρόικα θα ολοκληρωθεί με επιτυχία.

Σύμφωνα με το in.gr και κυβερνητικές πηγές που επικαλείται πρόθεση της κυβέρνησης είναι να προχωρήσει με συντονισμένο τρόπο στην σταδιακή ιδιωτικοποίηση των Alpha Bank, Εθνική Τράπεζα και Τράπεζα Πειραιώς, στην αποπληρωμή των προνομιούχων μετοχών από Εθνική και Eurobank εντός του 2015, αλλά και στη δρομολόγηση των σχεδίων για ανταλλαγή των παραστατικών τίτλων δικαιωμάτων κτήσης μετοχών (warrants) που κατέχουν οι επενδυτές με τις μετοχές που κατέχει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών ανέφεραν χθες πως η διευρυμένη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στις τράπεζες επιτρέπει την σταδιακή επιστροφή των ποσών που έχει δανειστεί από το Ελληνικό Δημόσιο και συνεπώς, την σημαντική μείωση του δημοσίου χρέους.

Αυτό σημαίνει πως το Δημόσιο αναμένει κατ’ ελάχιστον 2,358 δισ. ευρώ από τις προνομιούχες μετοχές εντός του 2015 (το ποσό αυτό θα είναι κατά 95 εκατ. ευρώ υψηλότερο εάν η Εθνική καταγράψει κέρδη το 2014 και ως εκ τούτου καταβάλει την απόδοση 10% που προβλέπει ο νόμος Αλογοσκούφη).

Τα θετικά αποτελέσματα από την αξιολόγηση της ΕΚΤ ανοίγουν το δρόμο και για την επίσπευση της διαδικασίας ιδιωτικοποίησης της Alpha Bank, της Εθνικής Τράπεζας και της Τράπεζας Πειραιώς μέσω της ανταλλαγής των παραστατικών τίτλων δικαιωμάτων κτήσης μετοχών (warrants) που κατέχουν οι επενδυτές με τις μετοχές που κατέχει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Ωστόσο, η διαδικασία αυτή, όπως περιγράφεται από τον 4254/2014, προϋποθέτει ειδική προεργασία τόσο από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας όσο και από το υπουργείο Οικονομικών. Το ΤΧΣ θα πρέπει να αποτιμήσει πόσα κεφάλαια μπορεί να ανακτήσει από τα 25 δισ. ευρώ που τοποθέτησε στις τέσσερις συστημικές τράπεζες.

“Επιτέλους μία καλή είδηση” σχολίαζε κυβερνητικό στέλεχος μετά την ανακοίνωση των stres test των ελληνικών τραπεζών και προέβλεπε ότι θα ακολουθήσουν κι άλλες που θα βελτιώσουν το κλίμα στην οικονομία.

Η κυβέρνηση δίνει αγώνα δρόμου μέχρι τον Δεκέμβριο προκειμένου να κλείσει την διαπραγμάτευση και να έχει επιχειρήματα για την προεδρική εκλογή και ενδεχομένως για τις βουλευτικές εκλογές που ακολουθήσουν αν δεν τελεσφορήσει η ανάδειξη Προέδρου της Δημοκρατίας. Για τα stress test ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι ξεπέρασαν κάθε προσδοκία και πρόσθεσε: “Πλέον, βήμα- βήμα, πάνω σε στέρεες βάσεις, βγαίνουμε από την κρίση. Έτσι μόνον δημιουργείται μια νέα Ελλάδα και υπερήφανη και οικονομικά ισχυρή και κοινωνικά δίκαιη. Αυτή την πορεία δεν επιτρέπεται να την ανακόψει κανείς”.

Ήδη από την περασμένη εβδομάδα στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ ο πρωθυπουργός ξεκίνησε την πολιτική διαπραγμάτευση για την επόμενη ημέρα του μνημονίου. Στις δηλώσεις του ο πρωθυπουργός ήταν προσεκτικός και μίλησε για “συνετή έξοδο προς την κανονικότητα”.

Στο επίκεντρο της “εξόδου στην κανονικότητα” είναι η προληπτική γραμμή στήριξης των πιστωτών. Εφόσον οι ελληνικές τράπεζες δεν χρειάζονται ποσά για ανακεφαλαιοποίηση στην προληπτικη γραμμή θα διατεθούν τα περίπου 12 δισ. ευρώ που μένουν στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Η ελληνική κυβέρνηση θα έχει δυνατότητα πρόσβασης σε αυτά τα ποσά εάν δίχως δική της ευθύνη αποκλειστεί από τις αγορές. Το πρόγραμμα θα είναι ενιαίο και θα συνοδευτεί από δύο εξαμινιαιούς ελέγχους από την ΕΕ με το ΔΝΤ σε ρόλο τεχνικού συμβούλου.

Από εδώ και μετά αρχίζουν τα δύσκολα για την κυβέρνηση η οποία θα πρέπει κατ’ αρχήν να ολοκληρώσει την εξ εξελίξει αξιολόγηση με την Τρόικα που έχει πάρει διαφορετική τροπή από εκείνη που θα επιθυμούσε. Ήδη ο πρωθυπουργός από τις Βρυξέλλες δήλωσε ότι η αξιολόγηση θα ολοκληρωθεί μέχρι τον Δεκέμβριο. Η αρχική εκτίμηση πάντως όταν η ελληνική αντιπροσωπεία πήγε στο Παρίσι τον Σεπτέμβριο ήταν ότι η αξιολόγηση θα είχε κλείσει μέχρι την πρώτη εβδομάδα του Νοεμβρίου ώστε μετά να αρχίσει η διαπραγμάτευση για την επόμενη ημέρα και για την βιωσιμότητα του χρέους. Με τις καθυστερήσεις όμως που υπήρξαν η Τρόικα θα έλθει για συνέχιση της αξιολόγησης την δεύτερη εβδομάδα εφόσον η κυβέρνηση εν τω μεταξύ έχει ικανοποιήσει τις προυποθέσεις που στέλνει με e-mail. Μία από αυτές ήταν η ομογενοποίηση των δύο σχεδίων για τα κόκκινα δάνεια και για τα χρέη προς το δημόσιο που προκάλεσαν ταραχή στην κυβέρνηση την περασμένη εβδομάδα. Μέσα στις προυποθέσεις που πρέπει να καλύψει η κυβέρνηση είναι το νέο μισθολόγιο στο δημόσιο που ήδη προκαλεί αναταράξεις στα δύο κόμματα της συμπολίτευσης, η αλλαγή του συνδικαλιστικού νόμου -η σχετική εκστρατεία κατά των συνδικαλιστών έχει αρχίσει από μερίδα του Τύπου- αλλά και το εργασιακό που αναμένεται ότι επίσης θα προκαλέσει ενδοκυβερνητικές εντάσεις και κοινωνική δυσαρέσκεια. Το πιο δύσκολο σημείο είναι το ασφαλιστικό. Η Τρόικα έχει ξεκαθαρίσει ότι οι αλλαγές θα αποφασιστούν αλλά η κυβέρνηση ζητά πίστωση χρόνου ώστε να αρχίσει η εφαρμογή τους μετά την προεδρική εκλογή. Πάντως το θέμα είναι ανοικτό και ήδη έχει συσχετιστεί με τις αναλογιστικές μελέτες που θα δημοσιευθούν μέσα στο Δεκέμβριο.

Η κυβέρνηση επιδιώκει παράλληλα με την αξιολόγηση της Τρόικας να τρέξει και η διαπραγμάτευση για την επόμενη ημέρα. Γιατί φυσικά η προληπτική γραμμή στήριξης εκτός από εποπτεία θα έχει και μία σειρά ουσιαστικές προυποθέσεις και όρους που θα πρέπει να τηρηθούν. Η κυβέρνηση επιδιώκει η νέα συμφωνία που δεν θα λέγεται μνημόνιο να είναι επικοινωνιακά διαχειρίσιμη. Καθώς ο χρόνος εξαντλείται διαφαίνεται πια το ενδεχόμενο η συμφωνία να μην υπογραφεί και η κυβέρνηση να χρησιμοποιήσει το περίγραμμά της ως δίλημμα πρώτα προς τους βουλευτές προκειμένου να εξασφαλίσει την προεδρική πλειοψηφία και ακολούθως προς τους πολίτες αν δεν βγει Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Μία τέτοια προοπτική περιέγραψε και ο κ. Βαγγέλης Βενιζέλος μετά την τελευταία συνάντησή του στο Μέγαρο Μαξίμου με τον πρωθυπουργό. Εν ολίγοις το δίλημμα θα είναι “σύνεση και σταθερότητα με την παρούσα κυβέρνηση και την συμφωνία της με την ΕΕ ή περιπέτεια με άγνωστη έκβαση με τον ΣΥΡΙΖΑ”.

Τα σχόλια είναι κλειστά.