Ειδησεογραφικό site

Αγωνία για το αν θα συνεχιστεί και σήμερα η κατηφόρα στο Χρηματιστήριο

«Υποχωρεί» η Ελλάδα και αντί της εξόδου από το μνημόνιο ενδέχεται να δεχθεί μια προληπτική γραμμή στήριξης από το ΔΝΤ (χρήματα σε κάποιο λογαριασμό), σύμφωνα με δηλώσεις  Ευρωπαίων αξιωματούχων στο Reuters. Αυτή η εξέλιξη αίρει προσώρας τις ανησυχίες και η  χρηματιστηριακή αγορά θα αντιδράσει έντονα ανοδικά, ωστόσο η πολιτική αβεβαιότητα παραμένει όσο δεν υπάρχουν 180 βουλευτές  για την εκλογή προέδρου. Επιπλέον, η αντίδραση της Ελλάδος  εφόσον επιβεβαιωθεί θεωρείται ως μη σοβαρή – γι αυτό κάποιοι Έλληνες και ξένοι  θα απέχουν από την αγορά.

Ρίγη

Ρίγη είχαν χθες οι ξένοι επενδυτές που διαθέτουν ελληνικά ομόλογα και μετοχές. Το χθεσινό χρηματιστηριακό κραχ κατά 10% και η εκτόξευση της απόδοσης  των ελληνικών ομολόγων (επιτόκιο δανεισμού) στο 7,85%  προκάλεσε ισχυρούς κραδασμούς.

Υπάρχουν βάσιμες προβλέψεις ότι εφόσον συνεχιστεί η πτώση τότε τις επόμενες εβδομάδες θα δούμε πιθανότητα να αλλάζουν “χέρια” πολλά περιουσιακά στοιχεία εισηγμένων και μη εταιρειών (Ήδη ένα αμερικανικό fund απέκτησε το 5% της Alpha Bank).  Γιατί, όμως, ξαφνικά τέτοια αντίδραση με ξεπούλημα των ελληνικών ομολόγων από τους  κατόχους;

Η απάντηση είναι ότι, οι κάτοχοι κατείχαν ελληνικά ομόλογα (χρέος ) σε μια περίοδο που η κυβέρνηση  επιδίωκε την έξοδο από το μνημόνιο. Κάτι τέτοιο, όμως,  σύμφωνα με τα στοιχεία τους δεν έβγαινε. Δεν είναι εφικτό κατά την γνώμη τους, δηλαδή η Ελλάδα χρειάζεται ακόμα την χρηματοδότηση. Γι αυτό και απαιτούν μεγαλύτερο επιτόκιο (7,8%) λόγω του κινδύνου να βρεθεί η Ελλάδα σε χρηματοδοτικό κενό.

Ξεπουλούν επίσης αφού εκτός από την αβεβαιότητα λόγω πρόωρης εξόδου, υφίσταται βάσιμη πολιτική αναταραχή με πιθανή την προκήρυξη εκλογών όταν δεν βρεθούν οι 180 Βουλευτές για την εκλογή του προέδρου.

Ο δεύτερος λόγος της απέχθειας για ελληνικά ομόλογα είναι η εξτρεμιστική αριστερά -όπως αναφέρουν αμερικανικά μέσα ενημέρωσης- δηλαδή η πολιτική αναταραχή και ο τρίτος, οι  τράπεζες εν όψει των ελέγχων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Αν προκύψουν μεγάλες κεφαλαιακές ανάγκες τότε οι πιθανές αυξήσεις κεφαλαίου θα πραγματοποιηθούν σε χαμηλότερες τιμές –εξ ου και οι καταιγιστικές πωλήσεις δίχως αύριο αφού γνωρίζουν ότι, μπορούν να επαναγοράσουν τις μετοχές σε χαμηλότερα επίπεδα.

Το ίδιο, όμως, ισχύει και για τα ομόλογα. Οι ξένοι προτιμούν να πωλήσουν τώρα με ζημιά τα ελληνικά ομόλογα αφού υπάρχει αβεβαιότητα, αλλά δεν έχουν πρόβλημα να τα ξαναγοράσουν ίσως και ακριβότερα εφόσον η Ελλάδα αποκτήσει μια προοπτική με σταθερή κυβέρνηση, δίχως το φόβο των πρόωρων εκλογών.

Η ελληνική ημέρα αλά «Leehman  Brothers»

H xθεσινή ημέρα με το κραχ θύμισε σε πολλούς τις 18 Σεπτεμβρίου 2008 όταν ανακοινώθηκε η κατάρρευση της αμερικανικής επενδυτικής τράπεζας Leehman Brothers η οποία είχε εμπλακεί στις τιτλοποιήσεις  μη ενυπόθηκων δανείων (πώληση πακέτων στεγαστικών δανείων).
Μόνο τότε υπήρχε τέτοια ένταση πωλήσεων, όπως η χθεσινή. Ποια, όμως, η ομοιότητα της Ελλάδας με την Leehman; Καμία. Όμως, οι αγορές στην Ευρώπη ταλαιπωρήθηκαν χθες εξαιτίας του ξεπουλήματος μετοχών και ομολόγων στην Ελλάδα.

Ποιοι αγοράζουν

Σε αντίθεση με κάποια hedge funds, οι αγοραστές δεν είναι βιαστικοί εξ ου και η ταχύτατη κατάρρευση. Την  περασμένη Τρίτη, ένα απο τα  μεγαλύτερα αμοιβαία κεφάλαια το Wellington Capital με κεφάλαια 909 δισ. ευρώ αγόραζε σταδιακά αφού έχει την πολυτέλεια να περιμένει 2-3 χρόνια και δεν νοιάζεται για το τι θα συμβεί ή ποιά κυβέρνηση θα εκλεγεί.

Υποχώρηση

Η πιθανότητα να δεχθεί την προληπτική γραμμή στήριξης από το ΔΝΤ θα αλλάξει το κλίμα στην αγορά, με ανοδική αντίδραση  αλλά η πολιτική αβεβαιότητα δεν θα αρθεί συνεπώς η πτώση θα επανέλθει για όσο δεν λύνεται η πολιτική αβεβαιότητα των εκλογών.

Καταιγίδα στις διεθνείς αγορές

Πάνω από 450 μονάδες έπεφτε χθες η Νέα  Υόρκη με αιτία τα άσχημα μακρoοικονομικά στοιχεία στις ΗΠΑ και την πτώση του πετρελαίου έως και τα 85 δολάρια . Η πτώση του πετρελαίου είναι ξεκάθαρα ένδειξη μείωσης της ανάπτυξης ενώ επιπλέον στην αγορά ( ΗΠΑ ) στην οποία αναμένεται να αυξηθούν τα επιτόκια. Όταν λοιπόν προετοιμαζόμαστε  για αύξηση του κόστους χρήματος αυτό δεν είναι καλό για τις μετοχές.

Η περίοδος παροχής άπλετης ρευστότητας τελειώνει και το άσχημο είναι για τόσα χρόνια όπου τα επιτόκια ήταν χαμηλά και μηδενικά  δεν χρηματοδοτήθηκε η πραγματική οικονομία( οι επιχειρήσεις)  σε ΗΠΑ, Ευρώπη, αλλά τα παράγωγα συμβόλαια. Όπως το 2008, το 1987, το 1929…

Πηγή: protothema.gr

Τα σχόλια είναι κλειστά.