Έτσι έγινε το μεγάλο φαγοπότι στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο
Έναν εκπληκτικό τρόπο με τον οποίο μέλη της διοίκησης του Άγγελου Φιλιππίδη στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο –που στη συνέχεια έγινε τράπεζα με την ονομασία Hellenic Postbank– οικειοποιούνταν μεγάλα ποσά με τη μορφή δανείων προς δήθεν τρίτους, αποκαλύπτει έκθεση της Ανεξάρτητης Αρχής που ασχολείται με υποθέσεις ξεπλύματος βρόμικου χρήματος. Και η οποία βρίσκεται στα χέρια της ειδικής εισαγγελέως για την καταπολέμηση της διαφθοράς Πόπης Παπανδρέου.
Στελέχη της διοίκησης του ΤΤ, επί των ημερών του υπόδικου πρώην διοικητή Άγγελου Φιλιππίδη, ενέκριναν δάνεια πολλών εκατομμυρίων ευρώ προς εταιρείες στις οποίες μετείχαν και οι ίδιοι, ενώ η χώρα είχε ήδη μπει σε περίοδο κρίσης. Όσο και αν φαίνεται απίστευτο, η έκθεση της Αρχής είναι κατηγορηματική:
«Σε συνέχεια του παραπάνω σχετικού και συμπληρωματικά προς αυτό, σας γνωρίζουμε ότι από τη συνεχιζόμενη έρευνά μας προέκυψαν τα ακόλουθα: Πολλά από τα πρόσωπα που ήταν στελέχη της τράπεζας (Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο Ελλάδας Ανώνυμη Τραπεζική Εταιρεία) και είχαν την ευθύνη για τη διαχείριση της περιουσίας της μετέχοντας στη Διοίκηση και/ή σε διάφορες Επιτροπές, οι οποίες αποφάσιζαν για τη χορήγηση δανείων κ.λ.π, μετείχαν ταυτόχρονα σε κερδοσκοπικού χαρακτήρα εταιρείες, από κοινού με πρόσωπα στα οποία χορηγήθηκαν δάνεια από την τράπεζα, και βεβαίως γίνεται λόγος για δάνεια τα οποία δεν επεστράφησαν».
Η υπόθεση αφορά δάνεια συνολικού ύψους 104.700.000 ευρώ προς τρεις εταιρείες που εμφανίζονται να ανήκουν σε άλλες κυπριακές εταιρείες, οι οποίες με τη σειρά τους εμφανίζονται να ανήκουν σε εξωχώριες εταιρείες στα βρετανικά νησιά Κέιμαν, με συνδετικό πρόσωπο τον Παναγιώτη Ευθυμίου, συγκατηγορούμενο του Άγγελου Φιλιππίδη, και εμφανιζόμενο ως τελικό ιδιοκτήτη, μέσα από «δαιδαλώδεις μεταβιβάσεις», τον Παναγιώτη Έλληνα.
– Aspen Ακινήτων ΑΕ: Έλαβε δάνειο 22.440.000 ευρώ στις 21/1/2009 και 12.780.000 ευρώ στις 5/2/2009.
– Almond Ακινήτων ΑΕ: Έλαβε δάνειο 18.480.000 ευρώ στις 5/2/2009.
– Ektasis Development A.E: Έλαβε δάνειο 51.000.000 ευρώ στις 8/4/2009.
Εισέπραξε 51 εκατ. ευρώ και κήρυξε πτώχευση
Όπως αναφέρεται στην έκθεση, «πριν από οτιδήποτε άλλο, πρέπει να επισημανθεί και να τονιστεί ότι μέχρι σήμερα δεν προκύπτει ξεκάθαρα ποιος είναι ο πραγματικός δικαιούχος των δύο πρώτων από τις προαναφερθείσες δανειολήπτριες εταιρείες, δεν προκύπτει δηλαδή ποιος είναι αυτός που καρπώθηκε τα ποσά που δόθηκαν ως δάνειο στις δύο αυτές εταιρείες και ουδέποτε επεστράφησαν».
Τα χρήματα έκαναν φτερά, η Ektasis, που πήρε τα περισσότερα (51 εκατ. ευρώ), εννέα μόλις μήνες μετά το δάνειο ζήτησε να υπαχθεί στο άρθρο 99 και τώρα υποτίθεται ότι το Ελληνικό Δημόσιο θα βγάλει άκρη με τον εμφανιζόμενο ως τελευταίο «κάτοχο» των εταιρειών, τον Παναγιώτη Έλληνα.
Ένα από τα πιο προκλητικά στοιχεία, που δείχνει ότι τα στελέχη της διοίκησης Φιλιππίδη γνώριζαν πού πήγαιναν τα χρήματα που χορηγούσαν, είναι το γεγονός ότι τα εμβάσματα προς τις μυστηριώδεις εταιρείες του εξωτερικού έγιναν από την ίδια την τράπεζα:
«Επισημαίνεται εδώ ένα γεγονός το οποίο έχει ιδιαίτερη σημασία για την ύπαρξη της “γνώσης” εκ μέρους των υπευθύνων της τράπεζας, αφού το στοιχείο αυτό είναι απαραίτητο για τη συγκρότηση της έννοιας του αδικήματος, που προβλέπεται από το άρθρο 390 του Π.Κ.
Η μεταφορά των κεφαλαίων που αναφέρθηκαν παραπάνω έγινε μέσω της ίδιας της τράπεζας, οι υπηρεσίες της οποίας απέστειλαν τα σχετικά εμβάσματα των πιστούχων εταιρειών στις θυγατρικές τους».
Με κεφάλαιο 60.000 ευρώ πήρε δάνειο 120 εκατ. ευρώ
Το colpo grosso συνεχίστηκε με νέο χορό εκατομμυρίων. Για να δείξει η νέα γαλάζια διοίκηση ότι «κάτι κάνει», όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στην έκθεση της Αρχής, δίνει νέα δάνεια, άνω των 120 εκατ. ευρώ, σε τρεις εταιρείες του Παναγιώτη Έλληνα, για να αγοράσουν τις προηγούμενες εταιρείες. Μόνο που αυτές οι τρεις εταιρείες είχαν μετοχικό κεφαλαίο μόλις 60.000 ευρώ η καθεμία. Το έγγραφο της Αρχής προς την εισαγγελέα είναι σαφές:
«Εν κατακλείδι, λοιπόν, όλες οι σχετικές συναλλαγές έγιναν με χρήματα της τράπεζας και η δήθεν προσπάθεια των υπευθύνων, το 2011, για μεταφορά των δανείων σε νέο “φερέγγυο” πιστούχο (εταιρείες του ομίλου Έλληνα) έγινε απλώς για να δείξουν οι υπεύθυνοι ότι δήθεν έκαναν κάτι για την προστασία των συμφερόντων της τράπεζας».
Ας σημειωθεί ότι ο Παναγιώτης Έλληνας φέρεται αναμεμειγμένος και στην περίφημη «μαφία των ακινήτων». Έχουν καταγράφει, μέσω του «κοριού» της ΕΥΠ, συνομιλίες του με τον φερόμενο ως εγκέφαλο της συμμορίας, τον κυπριακής καταγωγής Σταύρο Γεωργιτσογιαννάκο, από τις οποίες αποδεικνύεται ότι –με τηλεφωνικές απειλές, πότε σε εφημερίδες και πότε στις γραμματείες των δικαστηρίων, για δήθεν εκρήξεις βομβών– επιδίωκαν αναβολές στην εκδίκαση των υποθέσεων στις οποίες εμπλέκονταν.
Να γίνουν κατασχέσεις περιουσιών
Και τώρα οι πολιτικές ευθύνες της κυβέρνησης, που κάνει το κορόιδο, αν και έχει προειδοποιηθεί από την Αρχή ότι πρέπει να προχωρήσει σε ένα συγκεκριμένο μέτρο:
«Υπάρχει επείγουσα ανάγκη να δεσμευθεί περιουσία των παραπάνω προσώπων, αφού η μέχρι τώρα συμπεριφορά τους να εξαφανίσουν το εγκληματικό προϊόν καταδεικνύει τη διάθεσή τους να απαλλοτριώσουν και την ακίνητη περιουσία τους. Άλλωστε ο εξ αυτών Παναγιώτης Ευθυμίου επιχείρησε ήδη ανεπιτυχώς μεταβιβάσεις ακινήτων του προς εταιρείες τις οποίες διοικούσαν συγγενικά του πρόσωπα».
Τα σχόλια είναι κλειστά.