Ειδησεογραφικό site

Έρχεται ο ηλεκτρονικός εισπράκτορας

99

Του Στέλιου Βραδέλη

Ηλεκτρονική «τσιμπίδα» θα παρακρατά από εδώ και στο εξής απευθείας λεφτά από αποζημιώσεις, επιχορηγήσεις, επιδοτήσεις ή ακόμα και δάνεια που καταβάλλονται από το Δημόσιο, εάν υπάρχουν ασφαλιστικές εισφορές. Στους λογαριασμούς των δικαιούχων θα πιστώνεται ό,τι περισσεύει, αν βέβαια περισσεύει κάτι στο τέλος.
Το ρόλο του ηλεκτρονικού εισπράκτορα θα αναλάβει η ΗΔΙΚΑ (Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης ΑΕ), η οποία υπάγεται διοικητικά στο υπουργείο Εργασίας και θα βάζει νόμιμα χέρι σε όποια πληρωμή δικαιούνται από το στενό και ευρύτερο δημόσιο τομέα. Η ΗΔΙΚΑ θα δίνει επίσης εντολή στην τράπεζα να κρατήσει τα οφειλόμενα για ληξιπρόθεσμες ασφαλιστικές εισφορές και ό,τι περισσέψει θα πιστώνεται στους λογαριασμούς των δικαιούχων.
Η διαδικασία των αυτόματων συμψηφισμών που εφαρμόζεται ήδη για τα ασφαλιστικά ταμεία στην περίπτωση επιστροφών ΦΠΑ επεκτείνεται σε κάθε πληρωμή από το στενό και ευρύτερο δημόσιο τομέα, χωρίς ακατάσχετα όρια, καθώς δεν πρόκειται για κατασχέσεις, αλλά για συμψηφισμούς.
Οι πολίτες δεν θα ενημερώνονται προκαταβολικά για την ηλεκτρονική «αφαίμαξη», καθώς κάτι τέτοιο δεν προβλέπεται πουθενά στη σχετική απόφαση του υπουργού Εργασίας, Γιάννη Βρούτση. Το πιθανότερο είναι πως θα το μαθαίνουν τελευταίοι και αφότου έχουν «φύγει» τα χρήματά τους.

ΤΙ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ Η ΑΠΟΦΑΣΗ
Στα βασικά της σημεία, η απόφαση του κ. Βρούτση για την «Ενίσχυση των διαδικασιών είσπραξης ασφαλιστικών οφειλών» προβλέπει ότι:
1. Οι ασφαλιστικοί οργανισμοί, για την είσπραξη των ληξιπρόθεσμων ασφαλιστικών εισφορών, παρακρατούν τα οφειλόμενα ποσά από τις πάσης φύσεως καταβολές, πληρωμές, επιδοτήσεις, αποζημιώσεις, επιχορηγήσεις και δανειοδοτήσεις που καταβάλλονται από το Δημόσιο, τους φορείς του Δημοσίου, ΝΠΔΔ, ΝΠΙΔ και ΑΕ του δημόσιου τομέα, κατ’ ανώτατο όριο μέχρι του ύψους οφειλών που αντιστοιχούν στις ετήσιες ασφαλιστικές εισφορές του οικείου φορέα.
2. Οι ασφαλιστικοί οργανισμοί, εντός του πρώτου δεκαημέρου εκάστου μηνός, αποστέλλουν στην ΗΔΙΚΑ ηλεκτρονικά αρχεία οφειλετών (φυσικών προσώπων) ληξιπρόθεσμων ασφαλιστικών εισφορών.
3. Το Δημόσιο, οι φορείς του Δημοσίου, ΝΠΔΔ, ΝΠΙΔ και ΑΕ του δημόσιου τομέα, που καταβάλλουν πάσης φύσεως πληρωμές, επιδοτήσεις, αποζημιώσεις, επιχορηγήσεις και δανειοδοτήσεις, αποστέλλουν δέκα ημέρες πριν από την ημερομηνία πληρωμής τα ηλεκτρονικά αρχεία των δικαιούχων των ανωτέρω καταβολών στην ΗΔΙΚΑ ΑΕ.

Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Η ΗΔΙΚΑ ΑΕ, για λογαριασμό των ασφαλιστικών οργανισμών και των φορέων που καταβάλλουν επιδοτήσεις και αποζημιώσεις, διασταυρώνει εντός δεκαημέρου τα ανωτέρω αρχεία και αποστέλλει στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα (απευθείας ή μέσω του Συστήματος Πληρωμών ΔΙΑΣ) τα ποσά προς πίστωση των δικαιούχων, αφού έχει γίνει η παρακράτηση των οφειλών στους ασφαλιστικούς οργανισμούς. Επίσης, αποστέλλει στο Σύστημα Πληρωμών ΔΙΑΣ τα ποσά των οφειλών προς τους ασφαλιστικούς οργανισμούς τα οποία παρακρατήθηκαν και, στη συνέχεια, μεταφέρονται σε πίστωση των λογαριασμών των ασφαλιστικών οργανισμών.

Τα σχόλια είναι κλειστά.