Ειδησεογραφικό site

Έρευνα για τα exit poll της Κυριακής ζητά ο Μιχελάκης-Να εντοπιστούν τα αίτια των σοβαρών αποκλίσεων

Έρευνα για τη σύγχυση, που όπως αναφέρει, δημιούργησαν στην κοινή γνώμη τα exit poll της Κυριακής ζητά ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Μιχελάκης από το Σύλλγο Εταιρειών Δημοσκόπησης και Έρευνας Αγοράς.

Στην επιστολή του προς την πρόεδρο του συλλόγου ο κ. Μιχελάκης επισημαίνει ότι «αυτό δεν συνέβη για πρώτη φορά στον τόπο μας» εκθέτοντας όχι μόνο τις εταιρείες δημοσκοπήσεων αλλά και όσους μετέχουν στο δημόσιο διάλογο. Στόχος της έρευνας θα πρέπει να είναι κατά τον υπουργό Εσωτερικών «να εντοπιστούν τα αίτια των σοβαρών αυτών αποκλίσεων και να ληφθούν τα αναγκαία εκείνα μέτρα, προκειμένου να αποφεύγονται στο μέλλον παρόμοια φαινόμενα».

Ολόκληρη η επιστολή Μιχελάκη έχει ως εξής:

«Κυρία Πρόεδρε,

Όπως καλά γνωρίζετε τα αποτελέσματα των exit polls, που ανακοινώθηκαν αμέσως μόλις έκλεισαν οι κάλπες της 18ης Μαΐου, είχαν μεγάλη απόκλιση σε σχέση με το τελικό εκλογικό αποτέλεσμα. Αυτό μάλιστα δεν συνέβη για πρώτη φορά στον Τόπο μας.

Αποτέλεσμα των ανακοινώσεων αυτών από εταιρείες δημοσκοπήσεων ήταν να δημιουργηθούν παντελώς αβάσιμες εντυπώσεις και να προκληθεί σύγχυση στην κοινή γνώμη κατά την τελική φάση της εκλογικής διαδικασίας.

Ως αρμόδιος υπουργός για την εκλογική διαδικασία θα ήθελα να υπογραμμίσω ότι το θέμα είναι σοβαρό, καθώς εκθέτει όχι μόνο τις εταιρείες δημοσκοπήσεων, αλλά και όσους μετέχουν στο δημόσιο διάλογο, ενώ προκαλεί αναστάτωση στους πολίτες.

Κατόπιν όλων αυτών, θεωρώ αναγκαίο να εξεταστεί άμεσα το ζήτημα, από τα αρμόδια εποπτικά και ελεγκτικά όργανα του ΣΕΔΕΑ (Συλλόγου Εταιρειών Δημοσκόπησης και Έρευνας Αγοράς), σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία (Ν. 3603/2007 «Ρυθμίσεις θεμάτων δημοσκοπήσεων»), τον Κώδικα Δεοντολογίας – Επαγγελματικής Πρακτικής του ΣΕΔΕΑ και τον Κώδικα Δεοντολογίας των ΙCC –ESOMAR (Διεθνούς Εμπορικού Επιμελητηρίου – Διεθνούς Οργανισμού Ερευνών Αγοράς).

Έτσι ώστε να εντοπιστούν τα αίτια των σοβαρών αυτών αποκλίσεων και να ληφθούν τα αναγκαία εκείνα μέτρα, προκειμένου να αποφεύγονται στο μέλλον παρόμοια φαινόμενα που προκαλούν αναστάτωση στους πολίτες και ενδεχομένως επηρεασμό του εκλογικού σώματος.»

Τα σχόλια είναι κλειστά.