Ειδησεογραφικό site

Άσυλο από τη Σουηδία ζήτησε ο Τζούλιαν Ασάνζ

27

Άσυλο από τη Στοκχόλμη προκειμένου να καταθέσει για τις κατηγορίες για βιασμό που τον βαρύνουν ζήτησε ο  ιδρυτής του WikiLeaks Τζούλιαν Ασάνζ, προκαλώντας «πονοκέφαλο» στις σουηδικές αρχές.

Το σχέδιο των σουηδικών εισαγγελικών αρχών να ανακρίνουν τον Ασάνζ στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνου, όπου διαμένει τα τρία τελευταία χρόνια, έχει βρεθεί πλέον σε αδιέξοδο καθώς ο Ισημερινός ζήτησε από τη Στοκχόλμη να του χορηγήσει άσυλο ως προϋπόθεση για τη συνάντησή του με τους εισαγγελείς.

Ο Ασάνζ κατέφυγε στην πρεσβεία τον Ιούνιο του 2012 για να μην εκδοθεί από τις βρετανικές αρχές στη Σουηδία όπου είναι καταζητούμενος για σεξουαλική κακοποίηση και βιασμό δύο γυναικών το 2010. Ο ίδιος αρνείται τις κατηγορίες αυτές και εκφράζει φόβους ότι οι σουηδικές αρχές με τη σειρά τους θα τον εκδώσουν στις ΗΠΑ, όπου μπορεί να δικαστεί για τη διαρροή και δημοσιοποίηση απόρρητων στρατιωτικών και διπλωματικών εγγράφων πριν από πέντε χρόνια.

Οι Σουηδοί εισαγγελείς επέμεναν αρχικά ότι ο Ασάνζ θα πρέπει να πάει στη Στοκχόλμη για να καταθέσει αλλά τον περασμένο Μάρτιο συμφώνησαν να τον ανακρίνουν στο Λονδίνο ενώ τον Ιούνιο ζήτησαν και άδεια από τις αρχές του Ισημερινού για να προχωρήσουν στο σχέδιο αυτό.

Σύμφωνα με την  Σεσίλια Ρίντσέλιους του υπουργείου Δικαιοσύνης της Σουηδίας δεν μπορεί να δοθεί άσυλο σε κάποιον στην πρεσβεία μιας άλλης χώρας καθώς κάτι τέτοιο  αντίκειται στο διεθνές δίκαιο.

«Αν ο Ασάνζ θέλει άσυλο θα πρέπει να έρθει στη Σουηδία», ανέφερε, προσθέτοντας πως το υπουργείο Δικαιοσύνης έχει κάνει ότι μπορούσε ώστε να ληφθεί η κατάθεση και πλέον «το θέμα είναι στα χέρια του Ισημερινού».

Πάντως, μέχρι στιγμής, η πρεσβεία του Ισημερινού από την πλευρά της δεν έχει κάνει κανένα σχόλιο για το θέμα.

Τα σχόλια είναι κλειστά.