Ειδησεογραφικό site

«Άγριος» καβγάς Βενιζέλου – Τόσκα στην επιτροπή Θεσμών – Ανταλλαγή βαρύτατων υπαινιγμών

49

Σφοδρή σύγκρουση με ανταλλαγή βαρύτατων υπαινιγμών είχε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας, με τον κ. Ευάγγελο Βενιζέλο στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, όταν ο πρώτος, προκειμένου να απαλλαγεί από τις επίμονες ερωτήσεις του δεύτερου, άρχισε να μιλά για τα υποβρύχια και τα στικάκια.

Η σύγκρουση έλαβε χώρα κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας για την αντικατάσταση του κ. Σταύρου Σταυρόπουλου από τη Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛΑΣ. Αντικατάσταση, που αρκετοί συνδέουν με τις αποκαλύψεις Πανούση.

Ο κ. Βενιζέλος ρώτησε τον υπουργό σε ποια υπηρεσία μετέφερε τον κ. Σταυρόπουλο. «Σας ξέρω καλά από την περίοδο που ήμουν υπουργός Εθνικής Άμυνας και είμαι σίγουρος ότι γνωρίζετε σε ποια υπηρεσία έχει πάει ο κ. Σταυρόπουλος» επέμεινε ο κ. Βενιζέλος, όταν ο υπουργός του απάντησε ότι δεν γνωρίζει.

«Και εγώ σας ξέρω καλά. Περισσότερο απ’ όσο νομίζετε» ανταπάντησε ο κ. Τόσκας, με αποτέλεσμα να πυροδοτηθεί ο εξής διάλογος:

Βενιζέλος: Τι εννοείτε; Εγώ σας ήξερα στο ΠΑΣΟΚ, έξω από την πόρτα του κ. Μπεγλίτη

Τόσκας: Εγώ δεν σας υποτίμησα.

Βενιζέλος: Μιλάτε υπαινικτικά. Συνέχεια με υπαινιγμούς. Ως διευθυντής του κ. Μπεγλίτη είχατε άποψη για το πού θα πάει κάθε αξιωματικός και τώρα μας λέτε ότι δεν ξέρετε πού πήγε ο κ. Σταυρόπουλος;

Τόσκας: Ως υπουργός είχατε άποψη για τα υποβρύχια και για τα στικάκια.

Βενιζέλος: Είστε θρασύς και πολιτικά ανήθικος. Εχετε ακολουθήσει τυχοδιωκτική πολιτική διαδρομή. Υποδύεστε τον δήθεν θεσμικό. Λέτε ότι σας συμφέρει και για τα άλλα «δεν ξέρω δεν απαντώ». Μόνο ύβρεις και υπαινιγμούς. Καμιά αλητεία πολιτική δεν τελειώνει έτσι. Είμαστε στην αρχή της υπόθεσης αυτής και θα δείτε που θα φθάσει.

Τόσκας: Αρχίσατε με αισχρά δημοσιεύματα.

Βενιζέλος: Δεν είναι σωστό που διάβασα την «Καθημερινή»;

Καββαδία: Η επιτροπή δεν είναι χώρος να λύσουμε τις προσωπικές διαφορές.

Τόσκας: Αναποτελεσματικός ο Σταυρόπουλος

Ως «αναποτελεσματικό» χαρακτήρισε τον απερχόμενο διευθυντή της υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων, Σταύρο Σταυρόπουλο, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας, για να δικαιολογήσει την εσπευσμένη αντικατάστασή του και να αποκρούσει τις πληροφορίες που την σχετίζουν με τις καταγγελίες Πανούση.

Υπενθυμίζεται ότι τόσο ο κ. Πανούσης όσο και πληροφορίες από τους αστυνομικούς συντάκτες υποστηρίζουν ότι η αντικατάσταση του κ. Σταύρου Σταυρόπουλου έγινε για τα ευρήματα της έρευνάς του για κυκλώματα διακίνησης μεταναστών κ.ά.

Ωστόσο, οι αιτιάσεις του υπουργού δεν έπεισαν τους βουλευτές της αντιπολίτευσης, που διαμαρτυρήθηκαν έντονα, ενώ στην παρατήρηση της κυρίας Αννέτας Καββαδία ότι οι αντιδράσεις των συναδέλφων της γίνονται για τις τηλεοπτικές κάμερες, επικράτησε πανδαιμόνιο, με αποτέλεσμα να διακοπεί για λίγα λεπτά η συνεδρίαση.

Νωρίτερα, ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος εξήγησε ότι «η αντικατάσταση του επικεφαλής της κρίσιμης υπηρεσίας γίνεται σε μια περίεργη συγκυρία. Έχουμε εξ αντικειμένου διασύνδεση των θεμάτων. Δεν μπορεί να εξεταστεί ο προτεινόμενος, αν προηγουμένως δεν έχουμε τον απολογισμό του προηγούμενου. Νομίζω ότι, πριν εγκρίνουμε τον κ. Αναστασάκο, να έρθει εδώ ο κ. Σταυρόπουλος να μας κάνει απολογισμό και να έχουμε ένα λόγο για την αντικατάστασή του […] Εδώ εξ αντικειμένου τίθεται ζήτημα και πρέπει να το αντιμετωπίσουμε με τη θεσμικά και λογικά σωστή σειρά. Πρώτα ο έλεγχος του απερχομένου και μετά η έγκριση του νεου επικεφαλής. Αυτό θα διευκολύνει και τον κ. Τόσκα στην άσκηση των καθηκόντων του».

 

Η πρόεδρος της επιτροπής, Τασία Χριστοδουλοπούλου, παρατήρησε ότι ο κ. Τόσκας έστειλε το σχετικό αίτημα στην επιτροπή στις 4 Νοεμβρίου, πριν, δηλαδή, από τις καταγγελίες Πανούση.

Από την πλευρά του, ο κ. Τόσκας  παρουσίασε στατιστικά στοιχεία, για να υποστηρίξει το επιχείρημα περι αναποτελεσματικότητας του απερχόμενου διευθυντή της υπηρεσίας. Είπε χαρακτηριστικά ότι «για το 2014 από την υπηρεσία εφαρμόστηκε αυτόφωρη διαδικασία για 76 υποθέσεις. Το 2013 η αυτόφωρη διαδικασία κινήθηκε για 108 υποθέσεις και για το 2015 περίπου 40».

Σε άλλο σημείο, δε, σχολίασε: «Υπάρχουν τεράστια προβλήματα στην αστυνομία που, αν τα πούμε με τ’ όνομά τους, θα τρομάξουμε. Υπάρχει αντιστροφή προτεραιοτήτων, διαφθορά, αναποτελεσματικότητα. Υπάρχουν και άνθρωποι που δεν θα έπρεπε να είναι στο Σώμα. Θα ήθελα αποτελεσματικότητα. Είναι λάθος να συσχετίζουμε το τι γράφουν κάποια ΜΜΕ. Να μην βιαζόμαστε. Είμαστε αποφασισμένοι να μην επιτρέπουμε ανταγωνισμούς ομάδων ή ατόμων στην ΕΛΑΣ. Αρκετά μέχρι εδώ. Υπάρχουν πολλά συμφέροντα και ανταγωνισμός».

Στη συνέχεια της συζήτησης, ο κ. Τόσκας παρουσίασε ένα ακόμα περιστατικό, που του ενίσχυσε την άποψη ότι ο κ. Σταυρόπουλος πρέπει να αντικατασταθεί από την υπηρεσία των «αδιάφθορων» της ΕΛΑΣ.

Είπε συγκεκριμένα πως, κατά τις πρώτες ημέρες που βρέθηκε στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, ζήτησε από τον κ. Σταυρόπουλο να ενημερωθεί για υπόθεση ξυλοδαρμού νεαρών στην πλατεία Εξαρχείων από άνδρες των ΜΑΤ.

«Μετά από πολλές πιέσεις, μου έφεραν ανυπόγραφη την έκθεση με μια γνωμάτευση ιατροδικαστή. Νοοτροπίες κουκουλώματος δεν θα ανεχθώ» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τόσκας. Η αναφορά του όμως προκάλεσε τη διαμαρτυρία του κ. Βενιζέλου, που αναρωτήθηκε: «Ο υπουργός ενημερώνεται για ποινικές υποθέσεις, που η έρευνά τους εξελίσσεται;»

«Δεν μπορεί ο υπουργός;» αντέδρασε ο κ. Τόσκας, για να του ανταπαντήσει ο κ. Βενιζέλος: «Δεν μπορεί. Αν ο υπουργός ζητά ανοικτές δικογραφίες, είναι μεγάλο το ατόπημα».

Εκτός αυτού, όμως, προκύπτει και ακόμα ένα ζήτημα για τον υπουργό, καθώς ο ίδιος, κατά την έναρξη της τοποθέτησής του, παραδέχθηκε ότι η Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛΑΣ δεν υπάγεται στον αρμόδιο υπουργό, αλλά στον αρχηγό της αστυνομίας.

Αυτό σημαίνει ότι ο κ. Τόσκας δεν είχε αρμοδιότητα να ζητήσει ενημέρωση από τον κ. Σταυρόπουλο, ούτε ο δεύτερος να του την παρέχει.

 

Τα σχόλια είναι κλειστά.