Άγρια παρτίδα πολιτικού πόκερ – Τί κρύβει η πρόταση για κατάργηση του μπόνους στο πρώτο κόμμα – Αποκαλυπτικό παρασκήνιο στο “Καρφί”
Γράφει ο Χρήστος Κιούπης
Πόκερ για δυνατούς παίκτες, που διαθέτουν ατσάλινα νεύρα και ξέρουν πώς να ελιχθούν, θυμίζει η νέα παρτίδα της προεδρικής εκλογής, που θα κρίνει αν η χώρα οδηγείται σε πρόωρες εκλογές.
Οι πρώτες κινήσεις των παικτών στο πολιτικό τραπέζι καθιστούν σαφές ότι βασική τους επιδίωξη είναι να κάψουν τα «δυνατά χαρτιά» των αντιπάλων τους, προκειμένου να έχουν το πάνω χέρι όταν έρθει η κρίσιμη στιγμή.
Επί του παρόντος περιορίζονται σε αναγνωριστικές κινήσεις που έχουν το στοιχείο της μπλόφας, καθώς θα απαιτηθούν αρκετοί γύροι έως την τελική αναμέτρηση, η οποία θα δείξει το χρόνο που θα στηθούν οι κάλπες.
Τα παιχνίδια εξουσίας πάντως από τον Αντώνη Σαμαρά, τον Ευάγγελο Βενιζέλο, τον Αλέξη Τσίπρα, αλλά και τους μικρότερους παίκτες, βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη και δεν περιορίζονται μόνο στην αλλαγή του εκλογικού νόμου.
Το κόλπο του “Μπένι”
Όσοι γνωρίζουν το παρασκήνιο ξεκαθαρίζουν σε όλους τους τόνους ότι η πρόταση για κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών στο πρώτο κόμμα, που ανέδειξε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, δεν είναι τίποτα περισσότερο από κορυφή του παγόβουνου.
Όπως εξηγούν, ο κ. Βενιζέλος ήξερε ότι ο πρωθυπουργός θα απορρίψει την πρότασή του, καθώς θα δινόταν η εντύπωση ότι η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις εθνικές εκλογές είναι δεδομένη και αδιαμφισβήτητη.
Ωστόσο ο κ. Βενιζέλος, με την μπλόφα του, έβαλε σε θέση άμυνας τον ΣΥΡΙΖΑ καθώς:
– έστρεψε σε άλλο θέμα τα φώτα της επικαιρότητας και όχι στην κυβερνητική πρόταση της αξιωματικής αντιπολίτευσης που παρουσίασε ο Αλέξης Τσίπρας στη ΔΕΘ
– ανέδειξε την ανακολουθία της Κουμουνδούρου, η οποία βάζει ταφόπλακα, για δικούς της μικροκομματικούς λόγους, στο πάγιο αίτημα όλης της Αριστεράς για καθιέρωση εκλογικού συστήματος που θα βασίζεται στην απλή και ανόθευτη αναλογική.
Φραγή στην αυτοδυναμία
Το χαρτί της αλλαγής του εκλογικού νόμου μπορεί να χρησιμοποιηθεί εν ευθέτω χρόνω ως μπαλαντέρ.
Όπως εξηγούσαν εκλογικοί αναλυτές στο «Καρφί», εάν το μπόνους για το πρώτο κόμμα μειωθεί σε 20 ή 30 έδρες, τότε για την αυτοδυναμία θα απαιτείται ποσοστό γύρω στο 43%!
Εάν μάλιστα ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πρώτο κόμμα με ποσοστό που δεν ξεπερνά το 30%, με κατάργηση του μπόνους μπορεί να σχηματιστεί κυβέρνηση και χωρίς αυτόν.
Ρέστα για την τρόικα
Η δεύτερη μπλόφα έχει σχέση με τη στρατηγική έναντι της τρόικας, που επιστρέφει στην Αθήνα στα τέλη του μήνα, με άγριες διαθέσεις σε στρατηγικής σημασίας θέματα, όπως οι ομαδικές απολύσεις και το νέο ασφαλιστικό.
Ο Αντώνης Σαμαράς ετοιμάζεται να παίξει τα ρέστα του σε ένα παιχνίδι εξουσίας, με το οποίο θέλει να στείλει μήνυμα ότι ξέρει πώς να διαπραγματευτεί με τους εταίρους για να πετύχει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα για τη χώρα.
Με όλα τα όπλα το πλεόνασμα
Έχοντας στα χέρια του το όπλο του πρωτογενούς πλεονάσματος, είναι ηλίου φαεινότερο ότι ο πρωθυπουργός θα πει ένα μεγαλοπρεπές «όχι», για να καταστήσει σαφές ότι η Ελλάδα γυρίζει σελίδα και βγαίνει σταδιακά από το τούνελ των μνημονίων.
Πηγές του Μαξίμου κάνουν λόγο για «κόκκινες γραμμές» έναντι των δανειστών που θα ακυρώσουν το βασικό επιχείρημα του ΣΥΡΙΖΑ, ότι η οικονομική πολιτική απέτυχε και σύντομα η κυβέρνηση θα αναγκαστεί να υπογράψει νέο μνημόνιο.
Εάν μάλιστα στο τραπέζι πέσει με επιτυχία το «χαρτί» μιας νέας επιτυχημένης εξόδου στις αγορές, η εκτίμηση των κυβερνητικών στελεχών είναι πως η πλάστιγγα θα γείρει ξανά προς την πλευρά του πρωθυπουργού.
Η γάτα με το ποντίκι
Αστάθμητος παράγοντας στις εξελίξεις που θα «τρέξουν» το επόμενο διάστημα, και δεν αποκλείεται να προκαλέσουν αναταράξεις, είναι το ΠΑΣΟΚ, λόγω του εμφυλίου που μαίνεται μεταξύ βενιζελικών και παπανδρεϊκών.
Νυν και πρώην πρόεδρος του κόμματος παίζουν το παιχνίδι της γάτας με το ποντίκι και, με συνεχείς μπλόφες περί διαγραφής και δημιουργίας νέου κόμματος, επιχειρούν να κερδίσουν την ηγεμονία στο ΠΑΣΟΚ και γενικότερα στην Κεντροαριστερά.
Σύμφωνα με πληροφορίες του «Κ», ο Γιώργος Παπανδρέου έχει εκμυστηρευτεί σε συνομιλητές του ότι δεν πρόκειται να φύγει από το ΠΑΣΟΚ και ότι, εάν ο κ. Βενιζέλος επιθυμεί να τον διαγράψει, μπορεί να το κάνει.
Επιδίωξη του πρώην πρωθυπουργού είναι να χρεώσει την ευθύνη της διάσπασης στον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, ο οποίος δεν… τσιμπάει και εκθέτει τον κ. Παπανδρέου με τη φράση «καλικάντζαροι στήνουν χορό κάθε φορά που πάμε να κάνουμε κάτι».
Μέτωπο των «121»
Στα παιχνίδια που αποσκοπούν στο σπάσιμο νεύρων του αντιπάλου εντάσσονται και οι επιθετικές αναφορές του Αλέξη Τσίπρα περί εξαγοράς βουλευτών, με στόχο να χτίσει το μέτωπο των 121 βουλευτών.
Η πρόσφατη δήλωση του Πέτρου Τατσόπουλου, ότι θα ακολουθήσει τη γραμμή του ΣΥΡΙΖΑ στην εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας για να μην τον κατηγορήσει κανείς ότι εξαγοράστηκε, δείχνει ότι η στρατηγική αυτή αρχίζει να αποδίδει καρπούς.
«Καίνε» υποψηφίους
Στους διαδρόμους της Βουλής, κοινό μυστικό είναι ότι τα ονόματα που βλέπουν το φως της δημοσιότητας ως υποψήφιοι Πρόεδροι της Δημοκρατίας στην παρούσα φάση έχουν στόχο να… «καούν».
Σε αυτή την κατηγορία εντάσσονται ο Φώτης Κουβέλη, η υποψηφιότητα του οποίου οδηγεί σε διάλυση τη ΔΗΜΑΡ, και ο Κώστας Καραμανλής, το όνομα του οποίου διαρρέει από τον ΣΥΡΙΖΑ για μετά τις εκλογές, ώστε να γίνει πράξη το άνοιγμα στο μεσαίο χώρο.
Τα σχόλια είναι κλειστά.