Ειδησεογραφικό site

Zerohedge: Ελλάδα και Πορτογαλία έχουν ήδη χρεοκοπήσει

34

Ελλάδα και Πορτογαλία έχουν ήδη χρεοκοπήσει…

Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζει η οικονομική ιστοσελίδα Zerohedge, η οποία επιχειρηματολογεί για το πώς Αθήνα και Λισαβόνα βρίσκονται στην ίδια, δυσμενή μοίρα, όσο και εάν η ιβηρική χώρα επιχειρεί να αποφύγει τις ταυτίσεις με την Ελλάδα και να «πλασάρει» το προφίλ της επιτυχημένης διαχείρισης της κρίσης.

Οι συντάκτες της Zerohedge τονίζουν πως ειδικά για την Ελλάδα – και κόντρα στα όσα επιχειρούν να ωραιοποιήσουν τα διεθνή ΜΜΕ – η χρεοκοπία της χώρας όχι μόνο δεν αποφεύχθηκε, αλλά επί της ουσίας «αυτό που αναβάλλεται ή αποφεύγεται δεν είναι αυτή καθ’ αυτή η χρεοκοπία, αλλά η επίσημη διακήρυξη της ελληνικής χρεοκοπίας…».

Και σημειώνουν πως «μόλις η Ελλάδα ξεμείνει από χρήματα, δεν θα πρόκειται για προσωρινά προβλήματα ρευστότητας, αλλά για την ξεκάθαρη επιβεβαίωση ενός ήδη γνωστού γεγονότος».

Ακριβώς τα ίδια ισχυρίζονται πως ισχύουν και για την Πορτογαλία. Όπως καταγράφει το Zerohedge, το συνολικό χρέος της Πορτογαλίας (δημόσιο, νοικοκυριών, εταιρειών) ανέρχεται στο 381% του ΑΕΠ – όταν της Ελλάδας βρίσκεται στο 286% του ΑΕΠ.

Εκτός του χρέους, η Πορτογαλία διαθέτει ακόμη ένα αρνητικό χαρακτηριστικό, καθώς κατέχει το μικρότερο ρυθμό γεννήσεων στην Ευρωζώνη.

Καταλήγοντας, το Zerohedge εξάγει τα εξής συμπεράσματα:

– Η Πορτογαλία δεν θα μπορέσει ποτέ να αποπληρώσει το χρέος της

– Η πρόσβαση στις αγορές είναι αποτέλεσμα των επιλογών της ΕΚΤ και όχι της μακροοικονομικής επιτυχίας της Πορτογαλίας

– Τα ίδια ισχύουν, μέχρι αποδείξεως του εναντίου, και για την Ελλάδα…

Τα σχόλια είναι κλειστά.