Ειδησεογραφικό site

Υπόθεση Novartis: Ζητούν στοιχεία από τις ΗΠΑ οι εισαγγελείς – Έρευνα για ξέπλυμα χρήματος τον Μανιαδάκη

160

Μέσω Eurojustice η ανταλλαγή στοιχείων με Αμερικανούς εισαγγελείς και FBI  – Ένσταση για την δίωξη για παθητική δωροδοκία  κατέθεσε ο Μανιαδάκης – Νέα στοιχεία για τον πρώην προστατευόμενο μάρτυρα βρέθηκαν στον Ασπρόπυργο – Συνεχίζονται οι έλεγχοι για δέκα πολιτικά πρόσωπα

Δεν βρέθηκαν από τους εισαγγελείς διαφθοράς, όπως όλα έως τώρα δείχνουν, αξιόλογα στοιχεία για τηνυπόθεση της Novartis και θα ζητήσουν αξιοποιήσιμα στοιχεία από τις Αμερικανικές αρχές (εισαγγελείς διαφθοράς και FBI), ενώ την ίδια στιγμή προσπαθούν να «δέσουν» κατηγορία για ξέπλυμα μαύρου χρήματος σε βάρος του έως πρότινος προστατευόμενου μάρτυρα και τώρα κατηγορούμενου Νίκου Μανιαδάκη σε βάρος του οποίου έχει ήδη ασκηθεί ποινική δίωξη για παθητική δωροδοκία.

Στο πλαίσιο αναζήτησης στοιχείων προτάθηκε από ελληνικής πλευράς να αλλάξει ο τρόπος ανταλλαγής στοιχείων (εγγράφων, δεδομένων, e-mail κ.λπ.) έξω από τις δυο διημερείς συμβάσεις ΗΠΑ-Ελλάδος περί δικαστικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, έτσι ώστε η ανταλλαγή να γίνεται πλέον μέσω της Eurojust (Γιουροτζαστ) προκειμένου τα στοιχεία που αποστέλλονται να μπορούν να χρησιμοποιηθούν και αξιοποιηθούν.

Νέο «στικάκι» και νέα πρόταση συνεργασίας με ΗΠΑ

Τον περασμένο Νοέμβριο, πράγματι έγινε στην Βιέννη μια συνάντηση της ελληνικής ομάδας των εισαγγελέων διαφθοράς και της αντίστοιχης Αμερικανικής.

Στην συνάντηση αυτή συμμετείχαν οι επικεφαλής της Εισαγγελίας Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη, οι επίκουροί εισαγγελείς Χρήστος Ντζούρας και Στυλιανός Μανώλης, όπως και (για πρώτη φορά από τη στιγμή που ανέλαβε καθήκοντα) ο εποπτεύων της Εισαγγελίας Διαφθοράς, αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ιωάννης Αγγελής.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Ιωάννης Αγγελής ζήτησε από το Αμερικανικό κλιμάκιο (εισαγγελείς διαφθοράς και FBI) όσα στοιχεία ανταλλάσσονται εφεξής μεταξύ των δυο χωρών να γίνεται αυτό μέσω της Eurojust ώστε θεσμικά και με επίσημο τρόπο να μπορούν χρησιμοποιούνται από τους Έλληνες εισαγγελείς στο πλαίσιο αιτημάτων δικαστικής συνδρομής που έχουν ήδη διατυπώσει.

Υπενθυμίζεται ότι όταν η υπόθεση της Novartis απασχολούσε την Βουλή τον περασμένο Φεβρουάριο, υπήρξαν στοιχεία τα οποία είχαν σταλεί από τις Αμερικανικές αρχές, αλλά είχαν καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν από τις Ελληνικές εισαγγελικές αρχές.

Η πρόταση του Ιωάννη Αγγελή να ανταλλάσσονται στοιχεία μέσω της Eurojust αποσκοπεί στον να παρακαμφθούν οι αμερικανικοί περιορισμοί στην χρήση διαβαθμισμένων αυτών στοιχείων.

Μάλιστα, σύμφωνα με κάποιους εισαγγελικούς κύκλους στην συνάντηση αυτή στην Βιέννη προτάθηκε να δοθεί στην Ελληνική εισαγγελική αντιπροσωπεία στικάκι με στοιχεία, άγνωστης όμως προέλευσης και νομιμότητας απόκτησής τους. Τα στοιχεία στο στικάκι φέρεται ότι αφορούσαν τραπεζικούς λογαριασμούς εμπλεκομένου υπουργού.

Όμως, η Ελληνική εισαγγελική αντιπροσωπεία έχοντας κατά νου την δίωξη που ασκήθηκε στον Ιωάννη Διώτη για το στικάκι που είχε παραλάβει με την γνωστή λίστα Λαγκάρντ αρνήθηκαν να το παραλάβουν.

Πάντως, σήμερα ανώτατες δικαστικές πηγές διέψευδαν κατηγορηματικά ότι στην Βιέννη έγινε πρόταση να δοθεί στικάκι στην Ελληνική εισαγγελική αντιπροσωπεία.

Μάλιστα, σχετική αναφορά για το επίμαχο ταξίδι υπέβαλλε στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου ο Ιωάννης Αγγελής.

Να σημειωθεί ότι στο πλαίσιο των νέων δεδομένων συνεργασίας και ανταλλαγής στοιχείων ακόμα και σήμερα αναμένεται να διαβιβαστεί έγγραφο της Ελληνικής πλευράς για μια ακόμα συνάντηση με το Αμερικανικό κλιμάκιο (εισαγγελείς διαφθοράς και FBI) υπό την αιγίδα της Eurojust και πιθανά στη Χάγη που είναι η έδρα της Eurojust.

Σύμφωνα με τους γνωρίζοντες καλά τα πράγματα η Αμερικανική πλευρά φέρεται έντονα προβληματισμένη και εκφράζει επιφυλάξεις για την Ελληνική πρόταση ανταλλαγής στοιχείων μέσω της Eurojust, καθώς τον περασμένο Φεβρουάριο η Ελληνική πλευρά «έσπασε» την συμφωνία και τα εμπιστευτικά έγγραφα που είχε στείλει το FBI και είχαν μόνο ενημερωτικό χαρακτήρα των Ελλήνων εισαγγελέων, εντάχθηκαν στην δικογραφία.

Έρευνα για ξέπλυμα χρήματος στον Νίκο Μανιαδάκη

Έρευνα και για ξέπλυμα μαύρου χρήματος για τον Νίκο Μαναδιάκη, διενεργούν ήδη οι Εισαγγελείς διαφθοράς, σύμφωνα με πληροφορίες.

Ειδικότερα, Εισαγγελία Διαφθοράς αξιολογώντας τα έως τώρα στοιχεία της υπόθεσης και ανασύροντας παλαιότερη φορολογική εκκρεμότητα του ερευνούν το συγκεκριμένο προσπαθούν να διαπιστώσουν αν εκτός από το αδίκημα της παθητικής δωροδοκίας που ήδη αντιμετωπίζει, ενδεχομένως προκύπτει και άλλη αξιόποινη πράξη σε βάρος του. Παράλληλα, ερευνάται εάν υπάρχουν στοιχεία για να θεμελιώσουν το αδίκημα της ενεργητικής δωροδοκίας.

Από τα έως τώρα στοιχεία της δικογραφίας, ποινική εμπλοκή του Νίκου Μανιαδάκη στην υπόθεση έκανε η μάρτυρας με την κωδική ονομασία Αικετερίνη Κελέση (Νοέμβριος 2017) η οποία στη συνέχεια κι ενώ μεσολάβησαν οι δυο καταθέσεις του Νίκου Μανιαδάκη με την κωδική ονομασία του Γιάννης Αναστασίου, η Κελέση ανακάλεσε τις αρχικές της καταγγελίες.

Νέα στοιχεία «βρέθηκαν» στον Ασπρόπυργο

Στο πλαίσιο της συνεχιζόμενης έρευνας για την στοιχειοθέτηση της κατηγορίας τόσο σε βάρος του Νίκου Μανιαδάκη όσο και σε βάρος των 10 πολιτικών προσώπων υπάρχουν 3 βασικές κατηγορίες στοιχείων στις οποίες μπορεί να στηριχθούν οι εισαγγελικές αρχές.

Πρώτον, οι υπόλοιποι προστατευόμενοι μάρτυρες, η αξιοπιστία των οποίων -όπως έλεγαν ανώτατες εισαγγελικές πηγές- είναι μειωμένης αποδεικτικής αξίας, όπως προβλέπεται κι από την νομοθεσία

Δεύτερον, τα στοιχεία που έχουν κατασχεθεί έως τώρα από τη Novartis. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, τους τελευταίους μήνες οι εισαγγελικές αρχές μετά από πληροφορίες, κατέσχεσαν άγνωστα στοιχεία που υπήρχαν στους υπολογιστές της εταιρείας, δηλαδή το μπακ άπ (αντίγραφα ασφαλείας του περιεχομένου των ηλεκτρονικών υπολογιστών) της εταιρείας τα οποία εντόπισαν σε άλλη εταιρεία που έχει έδρα τον Ασπρόπυργο Αττικής και ήταν συνεργαζόμενη με την Novartis, αλλά όχι στον τομέα του φαρμάκου (συμβουλευτική-τεχνική εταιρεία). Να σημειωθεί ότι επίμαχη εταιρεία του Ασπρόπυργου λειτουργεί νόμιμα.

Ο όγκος των στοιχείων που βρέθηκαν στον Ασπρόπυργο, όπως έλεγαν εισαγγελικές πηγές είναι τεράστιος και ακόμα και αν υπήρχαν 100 εμπειρογνώμονες πάλι δε θα προλάβαιναν να τα είχαν αξιολογήσουν, ενώ η αποτύπωσή τους σε χαρτί (απομαγνητοφώνηση, μετάφραση, κ.λπ.) με βάση την ενημέρωση που είχαν από την Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών, θα απαιτούσε 14 χρόνια.

Τρίτον. Οι Τραπεζικοί λογαριασμοί το άνοιγμα των οποίων έχει διαταχθεί εδώ και μήνες για τα εμπλεκόμενα πρόσωπα και τα συγγενικά τους πρόσωπα. Το περιεχόμενο των τραπεζικών λογαριασμών επεξεργάζονται εμπειρογνώμονες που συνεργάζονται με την Εισαγγελία Διαφθοράς, ενώ άνοιγμα λογαριασμών έχει διαταχθεί και για συνεργάτες τους. Ακόμη, για ορισμένα εμπλεκόμενα πρόσωπα έχουν υποβληθεί από εισαγγελικής πλευρά και αιτήματα δικαστικής συνδρομής.

Τα πολιτικά πρόσωπα

Από την πλευρά της η Εισαγγελία Διαφθοράς συνεχίζει τον έλεγχο για τα 10 πολιτικά πρόσωπα και όπως έλεγαν σήμερα εισαγγελικοί κύκλοι, υπάρχει η αντίληψη ότι εάν υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις για πολιτικά πρόσωπα ,έχεις καλώς, να ασκηθούν διώξεις, αν όχι να αρχειοθετηθεί η υπόθεση, όπως προβλέπει η Ποινική Δικονομία.

Οι ίδιοι ανέφεραν ότι η Εισαγγελία Διαφθοράς μέχρι τώρα ερευνά την διετία 2010-2012, τότε δηλαδή που άρχισε η επανατιμολόγηση του φαρμάκου και μετά θα συνεχίσει για τα άλλα έτη.

Σε αντεπίθεση ο Νίκος Μανιαδάκης

Στην αντεπίθεση περνάει Νίκος Μανιαδάκης, τόσο για την σε βάρος του ποινική δίωξη όσο και για την απαγόρευση εξόδου από την χώρα που του επιβλήθηκε.

Αναλυτικότερα, μέσω του συνηγόρου του ο Νίκος Μανιαδάκης κατέθεσε ένσταση ακυρότητας σε βάρος της δίωξης που του ασκήθηκε, υποστηρίζοντας ότι από κανένα στοιχείο δεν προκύπτει η κατηγορία της παθητικής δωροδοκίας, και ότι δεν αρκεί μόνο η ασαφής χωρίς κανένα πραγματικό περιστατικό μαρτυρία του ετέρου προστατευόμενου μάρτυρα σε βάρος του.

Ακόμη, υποστηρίζει ότι η επιβαρυντική περίσταση του νόμου 1608/1950 περί καταχραστών του Δημοσίου εσφαλμένα του αποδόθηκε, καθώς δεν είχε δημόσιο αξίωμα, αλλά απλά ήταν άτυπος σύμβουλος υπουργών.

Τέλος, ο Νίκος Μανιαδάκης στρέφεται και σε βάρος της εισαγγελικής διάταξης με την οποία του απαγορεύτηκε η έξοδος από τη χώρα, υποστηρίζοντας ότι αφού είναι άκυρη η ποινική δίωξη σε βάρος του ως εκ τούτου δεν μπορούσε η Εισαγγελία να προχωρήσει στο επόμενο βήμα που είναι αυτό της απαγόρευσης εξόδου.

Τα σχόλια είναι κλειστά.