Ειδησεογραφικό site

Υπόθεση Ανδρουλάκη: Τα σχέδια του ΠΑΣΟΚ που κλιμακώνει την επίθεση στην κυβέρνηση

179

«Το ψάρι πρέπει να ψηθεί αργά και σωστά, όχι να καεί». Με αυτή τη φράση κορυφαία στελέχη του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ περιγράφουν τις προθέσεις της Χ. Τρικούπη σχετικά με την μεθοδολογία που θα ακολουθήσουν στην υπόθεση υποκλοπών στο κινητό του Νίκου Ανδρουλάκη.

Εξηγούν μάλιστα με αυτό τον τρόπο και την αρχική αντίδραση του ΠΑΣΟΚ που από ορισμένους θεωρήθηκε χλιαρή καθώς δεν ζήτησε εκλογές και παραίτηση του πρωθυπουργού, μετά τη σωρεία αποκαλύψεων και τις παραιτήσεις του Γρ. Δημητριάδη και του Παν. Κοντολέων της ΕΥΠ. Όπως φαίνεται η στρατηγική του Νίκου Ανδρουλάκη εκδηλώνεται μεθοδικά και έχει πολλά στάδια ακόμη.

Στο ΠΑΣΟΚ αποφεύγουν να μιλήσουν ανοικτά για το τι θα επακολουθήσει, λέγοντας με νόημα: «Θα πρέπει να περιμένουν…». Σχολιάζοντας την απόφαση της κυβέρνησης να κάνει δεκτό το αίτημα του Αλέξη Τσίπρα για να ανοίξει νωρίτερα η Βουλή, αναφέρουν ότι «θα πρόκειται για θέατρο σκιών και επικοινωνιακό σόου Μητσοτάκη-Τσίπρα» και υποστηρίζουν ότι «το ζητούμενο είναι να βρεθεί η αλήθεια. Και αυτή θα βρεθεί στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας». Απαντώντας στην κριτική του κυβερνητικού εκπροσώπου Γιάννη Οικονόμου για το ότι ο Νίκος Ανδρουλάκης αρνείται να ενημερωθεί από τους αρμοδίους, σημειώνουν: «Γιατί, μήπως τον είχαν καλέσει στην προηγούμενη συνεδρίαση όπου οι αρμόδιοι έλεγαν συνειδητά ψέματα;». Σημειώνουν δε ότι δεν έχει επικοινωνήσει κανείς αρμόδιος είτε με τον Ν. Ανδρουλάκη, είτε με τους δικηγόρους του. Εφόσον ζητηθεί αρμοδίως κάτι τέτοιο, τότε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ -είτε ο ίδιος, είτε δι’ αντιπροσώπων του – θα ανταποκριθεί, λένε συνεργάτες του.

Στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας το ΠΑΣΟΚ, σύμφωνα με πληροφορίες του iefimerida.gr θα καλέσει να καταθέσουν ο νέος διοικητής της ΕΥΠ, Θεμιστοκλής Δεμίρης, ο πρώην διοικητής Παναγιώτης Κοντολέων, ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης και ο επικεφαλής της ΑΔΑΕ, Χρήστος Ράμμος, προκειμένου να εξηγήσουν τι συνέβη με την παρακολούθηση του κινητού του Νίκου Ανδρουλάκη.

Στη Χ. Τρικούπη αντιμετώπισαν επικριτικά την δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη ότι η παρακολούθηση του κινητού Ανδρουλάκη ήταν μεν νόμιμη, αλλά πολιτικά λανθασμένη και ότι ο ίδιος δεν θα συναινούσε ποτέ εάν το γνώριζε. Όπως αναφέρουν με την δήλωσή του αυτή ο πρωθυπουργός «νομιμοποίησε στην ουσία το ενδεχόμενο να παρακολουθούνται πολιτικοί και πολίτες, αρκεί να έχουν το «τυπικό νόμιμο οκ» από τον διοικητή της ΕΥΠ ή την αρμόδια εισαγγελέα».

Σε δήλωσή του ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης αμέσως μετά τόνισε οργισμένα πως δεν θα δεχθεί «καμία συγκάλυψη» στην υπόθεση των παρακολουθήσεων, ενώ ζήτησε να ανακοινωθεί άμεσα ο λόγος παρακολούθησής του από την ΕΥΠ. Κατηγόρησε τον κ. Μητσοτάκη ότι «εμφανίστηκε και πάλι άμοιρος ευθυνών υιοθετώντας το αφήγημα ενός «νόμιμου λάθους» για να δικαιολογήσει μια αξιόποινη πράξη και την ευθεία παραβίαση της συνταγματικής πρόνοιας για το βουλευτικό απόρρητο» και πως «επιδίωξε απροκάλυπτα να καθοδηγήσει τις εξελίξεις. Ήταν εμφανής η αγωνία του κ. Μητσοτάκη να βρεθεί στο απυρόβλητο ο τέως Διοικητής της ΕΥΠ ενώ απέδωσε την αντικειμενική πολιτική ευθύνη στον γενικό γραμματέα του Πρωθυπουργού, Γρηγόρη Δημητριάδη, υποβαθμίζοντας την στο επίπεδο της αμέλειας».

Παράλληλα ο κ. Ανδρουλάκης εγκάλεσε τον πρωθυπουργό ότι «απέφυγε μεθοδικά να δώσει εξηγήσεις για τον παρακρατικό βραχίονα, που είχε στηθεί» σημειώνοντας πως «το κατασκοπευτικό «υπερόπλο» Predator επιχειρήθηκε να παγιδεύσει το κινητό μου τηλέφωνο ενώ λίγες μέρες πριν είχα τεθεί σε καθεστώς παρακολούθησης από την ΕΥΠ» και πως «αν δεν υπήρχε η επίσημη έκθεση της ειδικής υπηρεσίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, δεν θα μαθαίναμε τίποτα για αυτές τις σκοτεινές πρακτικές».

«Κύριε Μητσοτάκη, ζητώ να ανακοινωθεί άμεσα ο λόγος παρακολούθησης μου από την ΕΥΠ, την οποία μάλιστα χαρακτηρίζετε με περίσσιο θράσος νόμιμη κατά παράβαση του απορρήτου των επικοινωνιών μου ως ευρωβουλευτή και υποψήφιου Προέδρου του ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής. Δεν θα δεχτώ καμία συγκάλυψη. Δεν θα επιτρέψω να ευτελίσει ο κ. Μητσοτάκης μια υπόθεση κομβική για τη διάκριση των εξουσιών στη χώρα μας» είπε ακόμη υποστηρίζοντας πως «ο Πρωθυπουργός προσπάθησε να κερδίσει χρόνο. Όμως ο χρόνος μετρά πια αντίστροφα για αυτόν. Σύντομα θα βρεθεί αντιμέτωπος με την αλήθεια»

Ικανοποίηση στο ΠΑΣΟΚ για τη δήλωση Βενιζέλου
Με ικανοποίηση είδαν επίσης στη Χ. Τρικούπη τη δήλωση του Ευάγγελου Βενιζέλου ο οποίος σε ασυνήθιστα σκληρούς τόνους τοποθετήθηκε μετά την ανακοίνωση του πρωθυπουργού. «Παρακολουθούμε ένα ολόκληρο μοντέλο συγκεντρωτικής άσκησης της εξουσίας να φτάνει με πολύ θόρυβο στα όριά του. Το μείγμα αίσθησης παντοδυναμίας και ακρισίας απέβη ανεξέλεγκτο. Το μοντέλο πρέπει συνεπώς να αλλάξει αμέσως. Αυτό είναι επιβεβλημένο για την παρούσα και κάθε μελλοντική Κυβέρνηση» σημείωσε μεταξύ άλλων.

Παράλληλα τόνισε ότι «δεν μπορεί να παρακολουθείται βουλευτής ή ευρωβουλευτής και κατά μείζονα λόγο αρχηγός κόμματος για λόγους «εθνικής ασφαλείας» ενδογενείς ή πολύ περισσότερο «εισαγόμενους». Τέτοιες δικαιολογίες είναι εξίσου κακές και βλαπτικές με την πράξη καθεαυτήν. Η θέση του Πρωθυπουργού ότι η παρακολούθηση ήταν τυπικά νόμιμη αλλά πολιτικά εσφαλμένη είναι μεγάλων διαστάσεων σφάλμα. Μπορούν άραγε να παρακολουθούνται πολιτικά πρόσωπα, βουλευτές και αρχηγοί κομμάτων, για λόγους «εθνικής ασφάλειας» εάν το σταθμίσει ο εκάστοτε πρωθυπουργός και το εγκρίνει ένας εισαγγελέας εφετών; Όχι βέβαια. Περιμένω ο Πρωθυπουργός να επανέλθει με σχετική διευκρίνηση».

«Ο Βενιζέλος κονιορτοποίησε πολιτικά και συνταγματικά τα όσα είπε ο πρωθυπουργός» έλεγαν με εμφανή ικανοποίηση στην Χ. Τρικούπη.

Στο ΠΑΣΟΚ επιμένουν όπως λένε να κινούνται θεσμικά και εξηγούν το γιατί. «Οι πολίτες ψήφισαν το 2019 να φύγει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ  η οποία με τις παρεμβάσεις της σε λειτουργίες ανεξάρτητων θεσμών όπως η Δικαιοσύνη, απέδειξε ότι δεν κινείται με γνώμονα τους θεσμούς. Τώρα πλέον αποδεικνύεται ότι ούτε η κυβέρνηση Μητσοτάκη λειτουργεί με σεβασμό στους θεσμούς. Κάποιος πρέπει να το πράξει. Και αυτό είναι το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ» σημειώνουν. Αυτό ωστόσο δεν σημαίνει ότι δεν θα κινηθούν στη Χ. Τρικούπη και αμιγώς πολιτικά. Όταν δοθούν οι εξηγήσεις από τον νέο διοικητή της ΕΥΠ Θεμιστοκλή Δεμίρη αλλά και τον παραιτηθέντα κ. Παν. Κοντολέων στην εξεταστική επιτροπή της Βουλής και αποκαλυφθούν όσα λέει το ΠΑΣΟΚ ότι κρύβονται πίσω από την παρακολούθηση του κινητού του Νίκου Ανδρουλάκη, τότε θα ανεβάσει κι άλλο την ρητορική του. «Ο πρόεδρος θα ζητήσει εκλογές όταν κρίνει ότι πρέπει. Τώρα προέχει η αλήθεια, να μάθουν όλοι τι πραγματικά συνέβη» λένε συνεργάτες του Νίκου Ανδρουλάκη.

Σύμφωνα με στελέχη της Χ. Τρικούπη, η υπόθεση Ανδρουλάκη έθαψε οριστικά και αμετάκλητα το ενδεχόμενο (που έτσι κι αλλιώς απέρριπταν) συγκυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ. Ή όπως έλεγε υψηλόβαθμο στέλεχος «τελείωσε πλέον η πρωθυπουργία Μητσοτάκη» παραπέμποντας στην γραμμή που είχε χαράξει εξ αρχής ο Νίκος Ανδρουλάκης ότι στις επόμενες εκλογές δεν μπορούν να είναι πρωθυπουργοί είτε ο Κυριάκος Μητσοτάκης είτε ο Αλέξης Τσίπρας.

Στο πλευρό Ανδρουλάκη τάχθηκε και ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου ο οποίος έκανε λόγο για «ατυχή και απαράδεκτη προσπάθεια του Πρωθυπουργού να κρυφτεί πίσω από ζητήματα εθνικής ασφάλειας για να δικαιολογήσει τις παρακολουθήσεις».

«Οι ίδιες οι πράξεις αυτής της κυβέρνησης αποδεικνύονται επικίνδυνες για την εθνική μας ασφάλεια και τους δημοκρατικούς μας θεσμούς», πρόσθεσε και σημείωσε: «Το διακύβευμα είναι η Δημοκρατία. σα σιγά σιγά αποκαλύπτονται για τις παρακολουθήσεις αναδεικνύουν αδιαφανείς και αυταρχικές αντιλήψεις και πρακτικές. Δυστυχώς, διακατέχουν και συνολικά τις πολιτικές της κυβέρνησης με προσωπική ευθύνη του Πρωθυπουργού».

Ο αντιπρόεδρος της Βουλής, Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος μιλώντας στο Mega επεσήμανε πως «την ίδια ώρα που η ΕΥΠ παρακολουθούσε τον Ν. Ανδρουλάκη λίγο πριν εκλεγεί πρόεδρος του τρίτου κόμματος, έγινε προσπάθεια παγίδευσής του με το λογισμικό Predator, το οποίο είναι παράνομο. Είναι σημαντικό να επισημάνουμε ότι αυτοί που προχώρησαν σε τέτοιες ενέργειες είχαν το κατάλληλο αισθητήριο για να αντιληφθούν εκείνη την εποχή ποιος επρόκειτο να γίνει ο επόμενος αρχηγός για του ΠΑΣΟΚ. Είχαν καταλάβει λοιπόν ότι η εκλογή μπορεί να ανατρέψει τους πολιτικούς συσχετισμούς, όπως και έγινε».

Ο κ. Κωνσταντινόπουλος υπογράμμισε «ότι τον Ν. Ανδρουλάκη τον εξέλεξαν 300.000 πολίτες. Δεν θα μας σταματήσει κανείς . Η δύναμή μας είναι ο απλός κόσμος και προχωράμε μαζί του, με κανέναν άλλο.Η προσπάθεια για να απαξιωθεί ο Ν. Ανδρουλάκης δεν θα περάσει» για να καταλήξει: «Τέλος, είναι πολύ σοβαρό να δούμε τι γίνεται με το Predator, να επιμείνουμε σε αυτό γιατί απειλεί τη δημοκρατία και δυνάμει κάθε δημόσιο λειτουργό, δημοσιογράφο, πολίτη. Υπάρχουν συμβάσεις της εταιρείας με το δημόσιο από το 2018 και πρέπει να πάρουμε σαφείς απαντήσεις για τη δράση της».

«Αναλόγως του τι θα βγει από την ακρόαση στην Εξεταστική Επιτροπή, μπορεί να ζητήσουμε και εκλογές» δήλωσε στο Open το μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ και υποψήφια βουλευτής στον βόρειο τομέα Αθηνών, Έφη Χαλάτση.

«Ο κ. Μητσοτάκης δεν μπορεί να σταθεί μετά από αυτά και το ξέρει καλά. Μηδενίστηκε η αξιοπιστία του και ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση της Πρωθυπουργίας του» υποστήριξε επίσης (Caller) ο Παύλος Γερουλάνος, υποψήφιος στην Α΄Αθηνών

Τα σχόλια είναι κλειστά.