Ειδησεογραφικό site

Ξεπεράστε την εορταστική κατάθλιψη

256

Της Πέννυς Κροντηρά

moustogianniEνώ οι γιορτές για πολλούς είναι χαρά, για άλλους είναι λύπη. Η κλινική ψυχολόγος Ελένη Μουστόγιαννη, η οποία είναι πιστοποιημένο μέλος του Βρετανικού Συλλόγου Ψυχοθεραπείας και Συμβουλευτικής, με ειδίκευση στη γνωσιακή συμπεριφορική ψυχοθεραπευτική προσέγγιση, αναλύει στο «Καρφί» πώς μπορούμε να αντιμετωπίσουμε την εορταστική κατάθλιψη.

Τι είναι όμως αυτό που προσθέτει στα Χριστούγεννα μπλε χρώμα;

Όπως εξηγεί η κ. Μουστόγιαννη, η θλίψη είναι ένα πραγματικά πολύ προσωπικό συναίσθημα. Αυτό που σε κάποιον μπορεί να προκαλέσει θλίψη ίσως δεν επηρεάζει κάποιον άλλον. Συγκεκριμένα, τυπικοί λόγοι που προκαλούν τη «θλίψη των Χριστουγέννων» ή κοινώς τη λεγόμενη «εποχιακή συναισθηματική διαταραχή»συνήθως είναι:

  • το άγχος
  • η κούραση
  • οι μη ρεαλιστικές προσδοκίες
  • ο υπερ-καταναλωτισμός
  • το οικονομικό άγχος
  • η ανικανότητα να βρεθούμε με την οικογένεια ή τους αγαπημένους μας
  • η υπενθύμιση του χαμού, η ανάμνηση, η νοσταλγία και ο θρήνος για κάποιο αγαπημένο μας πρόσωπο.

Επίσης, οικογενειακές υποχρεώσεις, ψώνια, κοινωνικές εκδηλώσεις με καλεσμένους στο σπίτι ή νυχτερινές έξοδοι είναι μερικοί παράγοντες που συμβάλλουν στη διεύρυνση του άγχους.

Επιπροσθέτως, τα άτομα που δεν πάσχουν από «εποχιακήσυναισθηματική διαταραχή» είναι πιθανό λόγω αυξημένων υποχρεώσεων, τόσο κοινωνικών όσο και οικονομικών, να εμφανίσουν συμπτώματα όπως:

  • πονοκέφαλο
  • υπερτροφία
  • υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ
  • αϋπνία.

Κάποιοι άλλοι ενδεχομένως να εκδηλώσουν θλίψη κυρίως την παραμονή ή την ημέρα της Πρωτοχρονιάς. Αυτό πιθανότατα να οφείλεται σε ανεκπλήρωτες προσδοκίες και απογοητεύσεις και να εκδηλώνεται ψυχοσωματικά με τη μορφή παρατεταμένης κούρασης και άγχους.

Ο ΔΕΚΑΛΟΓΟΣ

Η κ. Μουστόγιαννη δίνει ένα μικρό ημερολόγιο, με συμβουλές που θα μας βοηθήσουν να διαχειριστούμε αποτελεσματικότερα το άγχος μας και τη θλίψη μας κατά την περίοδο των εορτών:

  1. Κρατάμε τις προσδοκίες μας σε ρεαλιστικό επίπεδο. Δεν χρειάζεται ν’ ανησυχούμε που δεν είμαστε σε γιορτινή διάθεση. Αντιλαμβανόμαστε το συναίσθημάμας,όποιο και αν είναι αυτό, και δεν εξαναγκάζουμε τον εαυτό μας να νιώσει τον εορταστικό παλμό.
  2. Προσπαθούμε να οργανώσουμε κάτι διαφορετικό. Μήπως αυτή τη χρονιά η ρουτίνα της εορταστικής περιόδου είναι αυτή που τελικά μας προκαλεί συναισθηματική κούραση;Ίσως είναι αυτή η στιγμή που έχουμε περισσότερο ανάγκη να αφιερώσουμε χρόνο στον εαυτό μαςκαι να αφουγκραστούμε τις πραγματικές ανάγκες μας. Μια βόλτα με κάποιο αγαπημένο μας πρόσωπο που έχουμε να δούμε καιρό, ένα δείπνο με λίγους καλούς φίλους ή μια όμορφη ταινία θα βοηθούσε αρκετά.
  3. Εάν η θλίψη μας είναι αυξημένη και δεν την αντέχουμε, τότε καλό θα είναι να δημιουργήσουμε το λεγόμενο «δίκτυο υποστήριξης». Φροντίζουμε να μείνουμε κοντά σε άτομα του περιβάλλοντός μας, που θα μας κρατούν απασχολημένους ή τουλάχιστον κρατάμε επαφή μαζί τους τηλεφωνικά ή διαδικτυακά.
  4. Αποφεύγουμε υποθέσεις για το χειρότερο σενάριο. Καλό θα ήταν να μη μπούμε τόσο γνωστικά όσο και συναισθηματικά στο πνεύμα των Χριστουγέννων με οριακές προσδοκίες. Ας αποδεχτούμε τα «καλά και τα κακά» ως μέρος της ζωής μας∙ ίσως τότε καταφέρουμε να περάσουμε καλύτερα.
  5. Η εθελοντική εργασία φαντάζει όμορφη και εποικοδομητική λύση για την περίοδο των Χριστουγέννων. Προσφέροντας στους συνανθρώπους μας που μας έχουν ανάγκη ίσως συνειδητοποιήσουμε ότι τα δικά μας προβλήματα, οι δικές μας δυσκολίες δεν είναι τόσο σημαντικές.
  6. Αποφυγή των δυσκολιών και των προβλημάτων. Ας σκεφτούμε ποιοι άνθρωποι και ποιες καταστάσεις μάς προκαλούν ένταση, άγχος και συναισθηματική κούραση και ας τους αποφύγουμε αυτές τις ημέρες.
  7. Η βοήθεια γνωστών, φίλων και της οικογένειας είναι πολύ σημαντική. Θα μας βοηθήσει να ανακαλύψουμε ότι ίσως περισσότεροι άνθρωποι είναι διατεθειμένοι να σταθούν στο πλάι μας.
  8. Καλύτερα να μην ανησυχούμε για θέματα που δεν έχουμε εμείς τον έλεγχο. Τι κι αν υπάρχουν εντάσεις στο χριστουγεννιάτικο τραπέζι μεταξύ συγγενών; Αυτό που πραγματικά μπορούμε να ελέγξουμε είναι οι δικές μας αντιδράσεις σε τέτοιες καταστάσεις και πώς εμείς θα προφυλάξουμε τον εαυτό μας από αυτές.
  9. Ευκαιρία για νέες παραδόσεις! Οι άνθρωποι πασχίζουν καθημερινά να κρατήσουν ζωντανές τις παραδόσεις τους. Φέτος, ας πάρουμε την απόφαση στη μικρή κοινωνική μας ομάδα, στην οικογένειά μας, να προσθέσουμε μια παράδοση που θα είναι σημαντική για εμάς.
  10. Ας βρούμε θετικούς τρόπους να θυμηθούμε τα αγαπημένα μας πρόσωπα που δεν βρίσκονται πλέον κοντά μας. Τα Χριστούγεννα είναι η περίοδος που μας λείπουν περισσότερο από ποτέ. Αντί να θρηνούμε, ας γιορτάσουμε στη μνήμη τους. Ένα οικογενειακό τραπέζι προς τιμήν τους, μια έξοδος στο αγαπημένο τους εστιατόριο, μια πρόποση στη μνήμη τους και στις αγαπημένες στιγμές που περάσαμε κοντά τους. Η ψυχή μας θα αγαλλιάσει και θα τους νιώθουμε κοντά μας.

Μικρά tips για τις εκδηλώσεις των εορτών

«Η εορταστική περίοδος διαρκεί περίπου 15 ημέρες. Καλό θα ήταν να αποφύγουμε τις υπερ-κρατήσεις, τα πολλά καλέσματα» τονίζει η κ. Μουστόγιαννη και εξηγεί:

  • Ας μη δεχτούμε όλες τις προτάσεις για έξοδο. Ας κρατήσουμε μόνο αυτές που μας ταιριάζουν και που εμείς επιθυμούμε πραγματικά να πάμε.
  • Μένουμε όσο αντέχουμε σε μια εκδήλωση. Σε περίπτωση άγχους και υπερέντασης, ευχαριστούμε και αποχωρούμε χωρίς να νιώσουμε άβολα.
  • Σε περίπτωση που η εκδήλωση είναι επαγγελματική και νιώθουμε ανησυχία και ανασφάλεια,επιλέγουμε έναν καλό φίλο να μας συνοδεύσει προκειμένου να περάσουμε ευχάριστα την ώρα μας.
  • Θυμόμαστε πάντα ότι το τέλειο δώρο δεν υπάρχει. Το τέλειο δώρο είναι βγαλμένο από την καρδιά μας!
  • Προγραμματισμός, είτε οικονομικός είτε προσωπικός, μας κρατάει χαλαρούς.
  • Άσκηση και υγιεινή διατροφή μάς βοηθούν να νιώσουμε καλύτερα, τόσο σωματικά όσο και ψυχικά.
  • Επικοινωνούμε με τους ειδικούς μας θεραπευτές και συνεχίζουμε όποια πιθανή θεραπεία.

«Τα Χριστούγεννα και η Πρωτοχρονιά είναι γενικά περίοδος αυτοκριτικής» επισημαίνει η κ. Μουστόγιαννη καιπροτρέπει τους αναγνώστες του «Καρφιού»:«Λάθη και γεγονότα που δεν μας έκαναν περήφανους τη χρονιά που μας πέρασε επανέρχονται στο μυαλό μας και μας προκαλούν αρνητικό συναίσθημα. Ας είμαστε ευγενικοί και γενναιόδωροιμε τους εαυτούς μας. Ας κατανοήσουμε τις ανάγκες μας και ας θυμηθούμε ότι πάνω από όλα είμαστε άνθρωποι και έχουμε αδυναμίες. Μαθαίνοντας από αυτές, συγχωρούμε και εξελισσόμαστε. Θερμές ευχές για υγεία και ψυχική ισορροπία σε όλους!»

Τα σχόλια είναι κλειστά.