Ειδησεογραφικό site

Ξεκινά περιοδείες η Φώφη σε όλη την Ελλάδα

3

Ανοίγει και επίσημα ο προσυνεδριακός κύκλος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, καθώς μετά την ολοκλήρωση των εσωτερικών διαδικασιών από τα κόμματα και τις κινήσεις που μετέχουν στο συμμαχικό σχήμα, πραγματοποιείται αύριο η πρώτη συνεδρίαση της Οργανωτικής Επιτροπής Συνεδρίου.

Του Χρήστου Δ. Δρούζια

Υπενθυμίζεται ότι το περασμένο Σάββατο οι «Κινήσεις Πολιτών για τη Σοσιαλδημοκρατία» – αποτελούν την τέταρτη συνιστώσα της ΔΗΣΥ – πραγματοποίησαν τη 2η Πανελλαδική τους Συνδιάσκεψη, με κεντρικό θέμα «Για έναν νέο ενιαίο φορέα».

Κατά τη συνεδρίαση συζητήθηκαν οι πολιτικές εξελίξεις σε Ελλάδα και Ευρώπη, η πορεία της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, ωστόσο, στη διάρκεια της συνδιάσκεψης υπήρξε έντονη κριτική και προβληματισμός για την πορεία της ΔΗΣΥ, αναφορικά με τις  καθυστερήσεις στη δημιουργία του νέου, ενιαίου φορέα του χώρου.

ΑΠΟΧΩΡΗΣΕΙΣ «ΠΟΛΙΤΩΝ»

Μάλιστα στο τέλος κατατέθηκε εναλλακτική πρόταση για μη συμμετοχή των Κινήσεων Πολιτών στο συνέδριο, η οποία απορρίφθηκε με 18 ψήφους υπέρ, 38 κατά και πέντε λευκά.

Μια ημέρα μετά τη συνδιάσκεψη πέντε από τους διαφωνούντες (Παύλος Αθανασόπουλος, Αλεξάνδρα Δαλιάνη, Πέτρος Καβάσαλης, Πέτρος Παπασαραντόπουλος, Χρήστος Σεβαστιάδης) ανακοίνωσαν την αποχώρησή τους από την Κινήσεις Πολιτών, υπογραμμίζοντας πως «δεν θα συμμετέχουν σε κανένα σχήμα ή διαδικασία που οδηγεί σε μια παρωδία ενότητας της Κεντροαριστεράς».

Ένας μάλιστα εκ των παραιτηθέντων, ο Πέτρος Καβάσαλης, είναι ο διευθυντής του think tank «Κύκλος Ιδεών» του Βαγγέλη Βενιζέλου, ενώ και τα υπόλοιπα στελέχη δεν έχουν κρύψει κατά καιρούς τη συμπάθειά τους στο πρόσωπο του πρώην προέδρου του ΠΑΣΟΚ.

Οι διαφωνίες που εκφράστηκαν έχουν να κάνουν με τις δύο κεντρικές αντιλήψεις για την ίδρυση νέου ενιαίου φορέα στην Κεντροαριστερά και την εκλογή επικεφαλής από τη βάση που επικρατούν στο εσωτερικό της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και οι οποίες αναμένεται να αντιπαρατεθούν στο συνέδριο του Ιουνίου.

Την πρώτη της συνδιάσκεψη έκανε και η μικρότερη συνιστώσα της Δημοκρατικής Συμπαράταξης (ΔΗΣΥ), με το όνομα ΕΔΕΜ (Ένωση Δημοκρατικής Εθνικής Μεταρρύθμισης).

Στο ίδιο πλαίσιο, τις δικές του εσωτερικές διαδικασίες πραγματοποιεί και το Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών του Γιώργου Παπανδρέου, όπου στο διάστημα 2-4 Ιουνίου διοργανώνει την τρίτη πανελλαδική συνδιάσκεψή του με «πολιτικό και οργανωτικό χαρακτήρα».

Ο ΟΔΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, Θανάσης Θεοχαρόπουλος, επιμένει στον καθορισμό ενός συγκεκριμένου οδικού χάρτη που θα οδηγήσει στο ιδρυτικό συνέδριο του νέου φορέα, ενώ μεγάλη βαρύτητα δίνει στο ζήτημα της υιοθέτησης ενός νέου πολιτικού συμβόλου.

Στην αυριανή συνεδρίαση της Οργανωτικής Επιτροπής Συνεδρίου, στην οποία μετέχουν τα μέλη των Κεντρικών Επιτροπών όλων των κομμάτων και των κινήσεων που συγκροτούν τη ΔΗΣΥ, οι βουλευτές και οι ευρωβουλευτές, οι  Γραμματείς και Αναπλ. Γραμματείς Νομαρχιακών επιτροπών ΠΑΣΟΚ,  οι Γραμματείς Τομέων και Υπεύθυνοι Επιτροπών ΠΑΣΟΚ, στελέχη του ευρύτερου χώρου της Κεντροαριστεράς, οι επικεφαλής κεντρικών συλλογικών φορέων κ.ά.,  αναμένεται να επικυρωθεί ο οδικός χάρτης της πορείας προς το συντακτικό συνέδριο του Ιουνίου.

Η συνεδρίαση θα ξεκινήσει με ομιλία της Φώφης Γεννηματά, στη συνέχεια θα πάρουν τον λόγο οι επικεφαλής των υπόλοιπων πολιτικών φορέων της ΔΗΣΥ,  ενώ θα υπάρξουν τοποθετήσεις και από τα μέλη που μετέχουν στο όργανο.

Απών από τη συνεδρίαση θα είναι, εκτός απροόπτου, ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος φέρεται να εξετάζει την αποχή από το συνέδριο, καθώς διαφωνεί με τις προσυνεδριακές διαδικασίες που ακολουθούνται.

 

ΚΕΓΚΕΡΟΓΛΟΥ: ΕΞΩΣΤΡΕΦΕΙΑ

Για την αυριανή συνεδρίαση της ΟΕΣ μίλησε στο «Κ» ο Γραμματέας της ΚΟ της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Βασίλης Κεγκέρογλου, ο οποίος με απόφαση της Φώφης Γεννηματά ανέλαβε χρέη συντονιστή.

«Βαδίζουμε προς το πολιτικό-προγραμματικό συνέδριο, με ανοικτές και εξωστρεφείς διαδικασίες. Στοχεύουμε  στη μεγαλύτερη συμμετοχή πολιτών, κομμάτων και κινήσεων για να διαμορφώσουμε μαζί τις αποφάσεις που θα οδηγήσουν στην οριστική έξοδο από την κρίση και στη θεσμική ανασυγκρότηση της χώρας», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τον ίδιο, «βασικό εργαλείο σ’ αυτή την προσπάθεια αποτελεί  το σχέδιο «Ελλάδα» και οι προοδευτικές μεταρρυθμίσεις για βιώσιμη ανάπτυξη, νέες θέσεις εργασίας και επανάκτηση της σχέσης εμπιστοσύνης κοινωνίας και πολιτικής».

«Η Δημοκρατική Συμπαράταξη προχωρεί, ενδυναμώνεται και μετεξελίσσεται. Στρατηγικός μας στόχος είναι  να διαδραματίσουμε πρωταγωνιστικό ρόλο στις εξελίξεις, προς όφελος της πατρίδας και της κοινωνίας», τονίζει.

Την ίδια στιγμή, μετά από ένα μεγάλο χρονικό διάστημα έντονων εσωκομματικών αντιπαραθέσεων και συντροφικών μαχαιρωμάτων, στο ΠΑΣΟΚ προκρίνουν το  σύνθημα «εξωστρέφεια» προκειμένου να αντιστρέψουν το αρνητικό κλίμα που αποτυπώθηκε στο εσωτερικό του κόμματος.

Η μεγάλη μάλιστα  κινητικότητα που υπάρχει για το συνέδριο της ΔΗΣΥ θα αποτυπωθεί το επόμενο διάστημα με μια σειρά εκδηλώσεων που θα λάβουν χώρα ανά την επικράτεια.

ΣΕ ΠΕΡΙΟΔΕΙΕΣ Η ΦΩΦΗ

Το επόμενο διάστημα η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θα περιοδεύσει ανά την Ελλάδα, με πρώτους σταθμούς την Ημαθία, τη Φθιώτιδα, τη Λάρισα αλλά και την Ιθάκη, ενώ περιοδείες θα υπάρξουν και από κλιμάκια στελεχών της ΔΗΣΥ που θα βρεθούν σε αρκετούς νομούς της χώρας, προκειμένου  να προβάλλουν τις θέσεις της Συμπαράταξης πάνω στο σχέδιο «Ελλάδα», το οποίο θα παρουσιαστεί στην τελική του μορφή στο συνέδριο.

Πρόκειται για ένα σχέδιο που αποτελείται από έξι ενότητες και αφορά την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας. Ένα, δηλαδή, συνολικότερο σχέδιο με αναπτυξιακά projects σε όλη την περιφέρεια για πραγματικές αλλαγές στην οικονομία, το κράτος και τη φορολογία, με έμφαση στα πλεονεκτήματα κάθε περιοχής.

Παράλληλα, σύμφωνα με τον προγραμματισμό, τα Σαββατοκύριακα 10 και 11 Ιουνίου και 17 -18 Ιουνίου θα «τρέξει» ένα πρόγραμμα θεματικών αναπτυξιακών ημερίδων, για τους θεσμούς, το κράτος δικαίου, το κοινωνικό κράτος, την παιδεία, την πρωτογενή παραγωγή, τόσο στις έδρες των περιφερειών όσο και σε δήμους εντός λεκανοπεδίου. Στόχος να συνδιαμορφωθούν θέσεις, μέσα από τη συζήτηση και την όσμωση μεταξύ στελεχών, μελών, αλλά και απλών ψηφοφόρων.

 

 

 

 

Τα σχόλια είναι κλειστά.