Ειδησεογραφικό site

WSJ: Γιατί ο Ντράγκι είπε στον Βαρουφάκη να μην λέει ότι η Ελλάδα είναι χρεοκοπημένη

34

Ένα επικριτικό για τον υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη και τη στάση που έχει απέναντι στους ομολόγους του άρθρο φιλοξενεί η Wall Street Journal με τίτλο «Το στιλ του Έλληνα υπουργού Οικονομικών ενοχλεί τους Ευρωπαίους εταίρους του» στο οποίο, μεταξύ άλλων, παρατίθενται περιστατικά από την επεισοδιακή συνεδρίαση της περασμένης Δευτέρας.

«Ο Ντράγκι του είπε να είναι προσεκτικός» δήλωσε αξιωματούχος που ήταν παρών στη συνεδρίαση του Eurogroup για τις μετεκλογικές αναφορές του υπουργού Οικονομικών ότι η Ελλάδα έχει χρεοκοπήσει και είναι αφερέγγυα.

«Οι απρόσεκτες δηλώσεις δεν είναι καλές για τις τράπεζες» συνέχισε τις νουθεσίες ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

«Πρόκειται για πολιτισμική σύγκρουση. Είναι 18 υπουργοί Οικονομικών που κάθονται γύρω από ένα τραπέζι μαζί με έναν διαφορετικό, ριζοσπαστικό ακαδημαϊκό οικονομολόγο που δεν έχει βρεθεί ποτέ σε κυβερνητική θέση» σχολίαζε αξιωματούχος.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Ιταλός υπουργός Οικονομικών Πιερ Κάρλο Παντοάν ο οποίος κάλεσε τον κ. Βαρουφάκη να χαλαρώσει τη ρητορική του. «Δεν πρόκειται για κάποιο δίλημμα του κρατούμενου» εξήγησε ο ιταλός πολιτικός παραπέμποντας στο διάσημο θεωρητικό παιχνίδι που εξηγεί γιατί δύο λογικά όντα μπορούν να επιλέξουν τελικά να μην συνεργαστούν μεταξύ τους.

Τι εκνεύρισε τον Ντάισελμπλουμ

Αυτό δεν ήταν, όμως, το μοναδικό «επεισόδιο» στο οποίο φέρεται να συμμετέχει ο Γιάνης Βαρουφάκης καθώς ο συντάκτης του άρθρου περιγράφει την οργή του επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ όταν όχι μόνο είδε τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών να μπαίνει στην αίθουσα με καθυστέρηση είκοσι λεπτών αλλά να τον συνοδεύει και μια τηλεοπτική κάμερα. Η κάμερα βέβαια δεν ήταν εκεί για τον κ. Βαρουφάκη αλλά για τον Μάριο Ντράγκι ο οποίος επίσης έμπαινε την ίδια στιγμή στην αίθουσα. Οργισμένος ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών διέκοψε τον κ. Ντράγκι και ζήτησε από τον εικονολήπτη να αποχωρήσει.

Σύμφωνα, όμως, με το δημοσίευμα, ακόμα και αυτό το περιστατικό θεωρήθηκε από τους ευρωπαίους εταίρους του κ. Βαρουφάκη ως ένα ακόμα παράδειγμα της αγάπης του για προβολή από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.

Υπάρχει ακόμα πεδίο συμβιβασμού εκτιμά καθηγητής του LSE

Παρόλα αυτά ο καθηγητής στο London School of Economics Πολ Ντε Γκρόου υποστηρίζει ότι υπάρχει πιθανότητα συμβιβασμού με τους διεθνείς πιστωτές της Ελλάδας στον οποίο η ελληνική κυβέρνηση θα προσφέρει κάποιου είδους «δομικές μεταρρυθμίσεις – όπως για παράδειγμα την εντατικοποίηση της μάχης κατά της διαφθοράς – σε αντάλλαγμα για την χαλάρωση των πολιτικών λιτότητας.

«Έχουν καλά επιχειρήματα. Είναι ξεκάθαρο ότι το πρόγραμμα λιτότητα ήταν ξεκαθάρα αποτυχημένο. Αλλά το χαλάνε με αυτό το αντιφατικό στιλ» σχολίασε ο κ. Ντε Γκρόου.

Τι απαντά ο Γιάνης Βαρουφάκης

Ο ίδιος ο υπουργός Οικονομικών φέρεται να απαντά σε όλη την κριτική που δέχεται ότι δοκίμασε τις αντοχές των ευρωπαϊκών παραδόσεων οι οποίες τα τελευταία πέντε χρόνια βοήθησαν την ζώνη του ευρώ από το να αποφύγει τη διάλυση και ότι έχει παραβεί άγραφους κανόνες της ευπρέπειας απαντά ότι οι διαφορές του με τους συναδέλφους του δεν αφορούν το στυλ αλλά τα οικονομικά.

«Μου συμπεριφέρονται σαν ένα «παραδείσιο» πουλί γιατί μιλώ για μακροοικονομική. Είναι συγκλονιστικό για μένα το γεγονός ότι το να διεξάγεται μια σχεδόν εξελιγμένη συζήτηση για την οικονομική επιστήμη, θεωρείται κακός τρόπος και προσβολή» ανέφερε σε συνέντευξή του.

Τα σχόλια είναι κλειστά.