Ειδησεογραφικό site

WSJ: Το δραματικό παρασκήνιο των συσκέψεων του Ολάντ στο Stade de France

37

Το παρασκήνιο των πρώτων στιγμών μετά την ενημέρωση του Φρανσουά Ολάντ για τα πολλαπλά χτυπήματα στο Παρίσι αποκαλύπτει σε ρεπορτάζ της η Wall Street Journal.

O Γάλλος πρόεδρος βρισκόταν στο Stade de France για να παρακολουθήσει ως θεατής τον φιλικό αγώνα Γαλλίας-Γερμανίας όταν ενημερώθηκε – σε πρώτη φάση –  για τις εκρήξεις που σημειώθηκαν έξω από το γήπεδο.

Μετά από μια μίνι σύσκεψη με τον υπουργό Εσωτερικών Μπερνάρτν Καζνέβ και τον πρόεδρο της γαλλικής ομοσπονδίας ποδοσφαίρου Νοέλ λε Γκρέτ ο Ολάντ αποφάσισε ο αγώνας να συνεχιστεί κανονικά παρά το γεγονός ότι είχε αρχίσει να εκτυλίσσεται αυτό που τελικά αποδείχθηκε η φονικότερη τρομοκρατική επίθεση στην ιστορία της Γαλλίας.

Η εκτίμηση του Ολάντ σύμφωνα με Γάλλους αξιωματούχους ήταν ότι ήταν πολύ επικίνδυνο να αποχωρήσει οι χιλιάδες των θεατών από το γήπεδο έξω από το οποίο μπορεί να βρίσκονταν περισσότεροι ένοπλοι τρομοκρατές.

Η μίνι σύσκεψη έγινε σε μια σουίτα του γηπέδου με τον Φρανσουά Ολάντ και τους συμβούλους του να εκτιμούν ότι «το στάδιο ήταν ο ασφαλέστερος χώρος για τους θεατές» δήλωσε εκπρόσωπος της γαλλικής ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας.

«Οι χώροι γύρω από το στάδιο δεν ήταν ασφαλείς» συμπλήρωσε η εκπρόσωπος.

Έτσι αποφασίστηκε διακριτικά να μπει «λουκέτο» με το κλείσιμο των εξόδων και την απαγόρευση στους οπαδούς να αποχωρήσουν από το γήπεδο.

Η δεύτερη απόφαση που έπρεπε να ληφθεί ήταν το τι θα συνέβαινε με τον εν εξελίξει ποδοσφαιρικό αγώνα. Οι υπεύθυνοι της ομοσπονδίας μίλησαν στους παίκτες της Γαλλίας για «περιστατικά στο Παρίσι» καθώς όπως εξηγούν αν έλεγαν περισσότερα δεν θα είχαν απαντήσεις στις ερωτήσεις τους.

Έτσι ο αγώνας συνεχίστηκε και ολοκληρώθηκε κανονικά.

 

 

Τα σχόλια είναι κλειστά.