Ειδησεογραφικό site

Τι καταργούν και τι δέχονται από την ελληνική πρόταση οι δανειστές-Γράψε – σβήσε με στόχο τη συμφωνία, λέει η εφημερίδα Wall Street Journal

32

Σβήνουν και γράφουν πάνω στην τελευταία ελληνική πρόταση οι δανειστές απορρίπτοντας μέτρα και ζητώντας άλλα που θεωρούν ότι πρέπει να εφαρμοστούν για να επιτευχθεί το επιδιωκόμενο δημοσιονομικό αποτέλεσμα.

Σύμφωνα με την αμερικανική Wall Street Journal, παραμένει ο ακραίος διχασμός ανάμεσα στην Ελλάδα και τους διεθνείς πιστωτές της σχετικά με τα μέτρα που η ελληνική κυβέρνηση χρειάζεται να εφαρμόσει πριν λάβει το απεγνωσμένα απαραίτητο πακέτο βοήθειας.

Η Wall Street Journal αποκαλύπτει πεντασέλιδο έγγραφο, το οποίο ακόμα δεν έχει οριστικοποιηθεί, στο οποίο περιγράφονται τα λεγόμενα προαπαιτούμενα μέτρα για τα οποία η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να δεσμευτεί, καθώς και το feedback των πιστωτών σχετικά με αρκετές αναθεωρήσεις μέσω αλλαγών (track changes). Τα σημεία-κλειδιά της διαφωνίας είναι η φορολόγηση των επιχειρήσεων και η αναθεώρηση του συνταξιοδοτικού συστήματος στην Ελλάδα, σύμφωνα με το έγγραφο.

Τι αλλάζει σε ΦΠΑ, συντάξεις
Οι κυριότερες αλλαγές που αξιώνουν οι πιστωτές εστιάζονται στην αλλαγή των συντελεστών ΦΠΑ, στις αλλαγές στο συνταξιοδοτικό με την κατάργηση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων από τις 30 Ιουνίου του 2015, στην διαγραφή της σκέψης για επιβολή εφ’ άπαξ φορολογίας 12% στις επιχειρήσεις με κέρδη άνω των 500 χιλιάδων ευρώ, αλλά και πλήρη εφαρμογή του νόμου 3863/2010 για τις συντάξεις.

Εις ό,τι αφορά ειδικώς τον Φόρο Προστιθέμενης Αξίας, οι δανειστές:

-Ενοποιούν τη φορολόγηση όλων των προϊόντων στον υψηλό συντελεστή 23%.

Εξαιρούνται και μεταφέρονται ή παραμένουν

– Σε συντελεστή 13%: Μη επεξεργασμένα τρόφιμα, ενέργεια (δηλαδή τιμολόγια ΔΕΗ και φυσικού αερίου), νερό και ξενοδοχεία. Η εστίαση μεταφέρεται σε συντελεστή 23%.

– Σε συντελεστή 6%: Φάρμακα, βιβλία και θέατρο. Απορρίπτεται η ελληνική πρόταση να υπαχθούν στον χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ 6% οι ιατρικές προμήθειες γενικώς.

ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΠΟΥ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΝ ΟΙ ΔΑΝΕΙΣΤΕΣ

Τα σχόλια είναι κλειστά.