Ειδησεογραφικό site

WSJ: Σε ποια σημεία υποχωρούν οι δανειστές στη νέα πρόταση

15

Οι πιστωτές της Ελλάδα κράτησαν σκληρή στάση, αλλά έκαναν και μερικές υποχωρήσεις στη νέα πρόταση που αναμένεται να παρουσιαστεί σήμερα στον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα από τον πρόεδρο της Κομισιόν Αλέξη Τσίπρα, αναφέρει σε δημοσίευμά της η Wall Street Journal.

Ειδικότερα, η πρόταση των δανειστών που διαμορφώθηκε μετά τη μίνι Σύνοδο Κορυφής στο Βερολίνο την Δευτέρα, προβλέπει πρωτογενές πλεόνασμα 0,1% το 2015, 2% το 2016, 3% το 2017 και 3,5% το 2018. Οι παραπάνω αριθμοί είναι σαφώς χαμηλότεροι από αυτούς που προβλέπει το τρέχον ελληνικό πρόγραμμα, αλλά υψηλότεροι από αυτούς που επιθυμεί η Αθήνα, σημειώνει η WSJ.

Επίσης, με βάση την παραπάνω πρόταση η Ελλάδα καλείται να μειώσει τις δαπάνες για τις συντάξεις κατά 0,25% -0,5% του ΑΕΠ φέτος και κατά 0,1% του ΑΕΠ το 2016.

Μικρές παραχωρήσεις φέρεται να έχουν κάνει οι δανειστές και στις μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας. Ειδικότερα, η πρόταση που θα παρουσιαστεί στον Έλληνα πρωθυπουργό δεν προβλέπει νέα μείωση του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων, ενώ αντί για την ψήφιση νόμου που θα διευκολύνει τις απολύσεις, οι δανειστές ζητούν επανεξέταση του μοντέλου συλλογικών διαπραγματεύσεων. Ως αντάλλαγμα, η Ελλάδα δεν θα πρέπει να ακυρώσει μέτρα που έχουν ψηφιστεί το προηγούμενο διάστημα με στόχο την απελευθέρωση της αγοράς εργασίας.

Επιπλέον, σύμφωνα πάντα με την WSJ, η πρόταση των πιστωτών προβλέπει υψηλότερους φορολογικούς συντελεστές από αυτούς που έχει προτείνει η Ελλάδα. Ειδικότερα, προβλέπει δύο συντελεστές στην κλίμακα του 11% και του 23% που θα αποφέρουν περισσότερα έσοδα στα δημόσια ταμεία.

Τα σχόλια είναι κλειστά.