Ειδησεογραφικό site

WSJ: Γιατί το ΔΝΤ πρέπει να ζητήσει συγγνώμη από την Ελλάδα

674

imf

“Την περασμένη εβδομάδα, η Christine Lagarde ζήτησε συγγνώμη από τη Βρετανία. Είναι κρίμα που το αφεντικό του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου δεν έδειξε την ίδια αβροφροσύνη απέναντι στην Ελλάδα αυτή την εβδομάδα”, γράφει ο αρθρογράφος της Wall Street Journal, Simon Nixon.

Όπως  εξηγεί, η προειδοποίηση του ΔΝΤ ότι η βρετανική κυβέρνηση “παίζει με τη φωτιά” με τη στρατηγική της λιτότητας, δεν προκάλεσε ζημιά, με δεδομένο ότι η οικονομία της χώρας βιώνει μια εντυπωσιακή ανάκαμψη. Αλλά τα λάθη που έκανε στην περίπτωση της Ελλάδας το ΔΝΤ πέρυσι, είχαν πραγματικές συνέπειες.

Συγκεκριμένα, η άρνηση του ΔΝΤ να πιστέψει ότι η Ελλάδα θα πετύχαινε πρωτογενές πλεόνασμα το 2013, οδήγησε σε μία επτάμηνη καθυστέρηση της εκταμίευσης κρίσιμων δανείων διάσωσης, που με τη σειρά της καθυστέρησε την επιστροφή της Αθήνας στις αγορές ομολόγων.

Εάν η Αθήνα είχε υποχωρήσει μπροστά στην απαίτηση του ΔΝΤ για περαιτέρω μέτρα, προκειμένου να μειωθεί το “φανταστικό έλλειμμα”, όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται, είναι σχεδόν σίγουρο ότι η Ελλάδα θα αντιμετώπιζε έναν έβδομο χρόνο ύφεσης.

Όμως, ακόμα και εάν το ΔΝΤ δεν καταφέρνει να εκστομίσει τη συγνώμη, η τελευταία έκθεση αξιολόγησής του, δείχνει αρκετά σημάδια μεταμέλειας, εκτιμά ο Nixon, αφού μιλά, μεταξύ άλλων, για σημαντική πρόοδο στην εξισορρόπηση της οικονομίας.

Τα σχόλια είναι κλειστά.