Ειδησεογραφικό site

Wall Street Journal: Η ελληνική κρίση περιορίζει τις ανοδικές τάσεις του ευρώ

18

Στις δυσκολίες που καλούνται να διαχειριστούν ΕΚΤ και Κομισιόν στη διατήρηση του ευρώ σε χαμηλά επίπεδα εστιάζει η Wall Street Journal.

Eιδικότερα, η αμερικανική εφημερίδα επισημαίνει πως η πρόσφατη ανάκαμψη του ευρώ στα επίπεδα των 1,13 δολαρίων υποδηλώνει τις δυσκολίες της ΕΚΤ να διατηρήσει το κοινό νόμισμα σε χαμηλά επίπεδα.

Μάλιστα, προσθέτει ότι η επάνοδος του ευρώ σημειώνεται εν μέσω της κορύφωσης της ελληνικής κρίσης, η οποία υπό φυσιολογικές συνθήκες θα ωθούσε καθοδικά τη συναλλαγματική ισοτιμία. Ίσως τελικά, επισημαίνει η Wall Street Journal, η ελληνική κρίση να αποδειχθεί και λιγάκι ωφέλιμη, καθώς περιορίζει τις ανοδικές τάσεις του ευρώ.

Πάντως, η αμερικανική εφημερίδα εκτιμά πως εάν το ελληνικό ζήτημα επιλυθεί, τότε το ευρώ θα καταγράψει ένα σημαντικό ράλι. Μία τέτοια εξέλιξη, προσθέτει, θέτει νέες δυσκολίες στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), η οποία ήδη εξετάζει το ενδεχόμενο παράτασης του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης (QE), το οποίο ολοκληρώνεται τον Σεπτέμβριο του 2016.

Βάσει της αμερικανικής εμπειρίας βέβαια, ένα επί μακρόν πρόγραμμα χαλάρωσης έχει επιδερμικά αποτελέσματα, τα οποία δεν αποδίδουν καρπούς.
Σημειώνεται πως το αδύναμο ευρώ εκτιμάται πως θα ενισχύσει τις προσπάθειες ανάκαμψης των οικονομιών των αδύναμων ευρωπαϊκών χωρών, μέσω της τόνωσης της ανταγωνιστικότητας.

Τα σχόλια είναι κλειστά.