Ειδησεογραφικό site

Wall Street Journal: Η Ελλάδα ίσως «θυσιαστεί» για χάρη της Ισπανίας

30

Η Ευρωζώνη δεν θα υποχωρήσει πρώτη στη σύγκρουση με τον Τσίπρα, σύμφωνα με τη Wall Street Journal η οποία σε νέο δημοσίευμά της για την αλλαγή ηγεσίας στην χώρα μας, τονίζει πως η Ευρωζώνη, ίσως αποφασίσει τελικά να «θυσιάσει» την Ελλάδα.

Η WSJ γράφει πως τις πρώτες ημέρες της διακυβέρνησής του ο κ. Τσίπρας δεν έκανε πολλά για να στηρίξει τη θέση του και τις προεκλογικές εξαγγελίες του, πως θέλει να κρατήσει την Ελλάδα στην ευρωζώνη.

Όπως σημειώνει, λίγες μόνο εβδομάδες μένουν προκειμένου να εξασφαλίσει η Ελλάδα μαι συμφωνία με τους δανειστές της και να προλάβει μια δημοσιονομική κατάρρευση και «όλα όσα έχει πει και έχει κάνει μοιάζουν σαν να ήταν υπολογισμένα για να «βαθύνουν» τη ρήξη με τους εταίρους της χώρας».

Από την απόφασή του συγκυβερνήσει με τους ΑΝΕΛ, στην τοποθέτηση του  Βαρουφάκη στη θέση του υπουργού Οικονομικών, στη θέση που πήρε ανηφορικά με τις ευρωπαϊκές κυρώσεις στη Ρωσία και στις εξαγγελίες των υπουργών του να μην προχωρήσουν σε βασικές μεταρρυθμίσεις, δείχνουν σύμφωνα με τι εφημερίδα πως ο νέος πρωθυπουργός της Ελλάδας, «έχει διάθεσή για σύγκρουση παρά για συμβιβασμούς με τους Ευρωπαίους».

Ωστόσο, σύμφωνα με τη WSJ, ότι η Ευρώπη δεν πρόκειται να υποχωρήσει πρώτη και τονίζει πως οι αγορές έχουν αποτυπώσει το αυξανόμενο ρίσκο εξόδου από την ευρωζώνη, με τις αποδόσεις των τριετών ελληνικών ομολόγων να εκτοξεύονται πάνω από το 17% και τις τραπεζικές μετοχές να καταρρέουν την Τετάρτη.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, το πρόβλημα για τον κ. Τσίπρα είναι πως οι συμπεριφορές στην Ευρώπη, επίσης, σκληραίνουν, προειδοποιώντας πως ο νέος πρωθυπουργός θα κάνει ένα μεγάλο λάθος αν υπολογίσει ότι η Ευρωζώνη θα υποχωρήσει πρώτη στη μεταξύ τους σύγκρουση.

Τέλος, σύμφωνα με το δημοσίευμα είναι πιθανό στο μέλλον, η Ευρωζώνη να «θυσιάσει« την Ελλάδα για χάρη της Ισπανίας.

Η WSJ υπογραμμίζει πως η Μαδρίτη πιστεύει ότι θα ήταν προς το συμφέρον της Ισπανίας και της Ευρωζώνης γενικότερα το να βγει η Ελλάδα από το ευρώ, από το να ενισχυθεί η υποστήριξη και η δύναμη του κινήματος κινήματος Podemos και να κινδυνέψει έτσι η ανάκαμψη της χώρας.

Τα σχόλια είναι κλειστά.