Ειδησεογραφικό site

Wall Street Journal: «Παγώνουν» οι επενδύσεις στην Ελλάδα

27

Οι πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα έχουν οδηγήσει σε «πάγωμα» των επενδύσεων, αναφέρει σε δημοσίευμά της η Wall Street Journal, σημειώνοντας ότι εάν δεν εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας αυτόν τον μήνα, το κοινοβούλιο θα διαλυθεί και η χώρα θα οδηγηθεί σε εθνικές εκλογές.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, το ενδεχόμενο των εκλογών και η προοπτική ανάληψης της εξουσίας από τον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος «απορρίπτει το πακέτο διάσωσης από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο» προκαλεί «ανατριχίλα» σε επιχειρηματικά στελέχη.

«Βρισκόμαστε σε μια κρίσιμη συγκυρία στην Ελλάδα» δηλώνει στη WSJ ο γενικός διευθυντής της ενεργειακής εταιρείας «ΕΛΤΕΧ Άνεμος» Θεόδωρος Σιετής, προσθέτοντας: «Σε μία περίοδο που πρέπει να γίνονται επενδύσεις και η χώρα να κινείται γρήγορα μπροστά, τα πράγματα αντιθέτως επιβραδύνονται».

Όπως επισημαίνει η WSJ, καθυστερήσεις παρατηρούνται και στις αποκρατικοποιήσεις, την ώρα που στελέχη της τουριστικής βιομηχανίας «προειδοποιούν ότι οι προκρατήσεις για το επόμενο καλοκαίρι, που συνήθως πραγματοποιούνται τον Δεκέμβριο, έχουν επίσης σταματήσει».

«Δύο προγραμματισμένες αποκρατικοποιήσεις που έπρεπε να ολοκληρωθούν αυτόν τον μήνα – η μία για την κατασκευή αεροδρομίου στη Κρήτη και η άλλη για τη διαχείριση του Δικτύου της ΔΕΗ ΔΕΗ+1,33% – φαίνεται πιθανό να πάνε πίσω για αρκετές εβδομάδας, λένε αξιωματούχοι», αναφέρεται στο δημοσίευμα.

Μία άλλη αποκρατικοποίηση, που αφορά στην πώληση τουριστικής περιουσίας από το δημόσιο νωρίτερα φέτος, έχει σταματήσει περιμένοντας την τελική έγκριση, δήλωσε επιχειρηματίας με γνώση της συμφωνίας.

Στο δημοσίευμα αναφέρεται επίσης ότι οι επενδυτές «ξεφορτώνονται» ελληνικές μετοχές και κρατικά ομόλογα με τις απώλειες στο Χρηματιστήριο Αθηνών να ξεπερνούν τα 10 δισ. ευρώ αυτόν τον μήνα, ενώ η απόδοση των 10ετών ελληνικών ομολόγων εκτινάχθηκε στο 9%.

Την ανησυχία του για τις πολιτικές εξελίξεις εκφράζει και ο επιχειρηματίας Νίκος Μανεσιώτης, ο οποίος διευθύνει μια οικογενειακή εταιρεία εισαγωγής που ξεκίνησε από τον παππού του το 1919. Η εταιρεία εδρεύει στον Πειραιά και από την ίδρυσή της έχει αντιμετωπίσει πολέμους, κατοχή, τραπεζικές κρίσεις και αμέτρητες αλλαγές κυβερνήσεων, σημειώνει το άρθρο. Η θέση εν αμφιβόλω της παραμονής της Ελλάδας στην Ευρωζώνη έχει οδηγήσει πολλούς προμηθευτές να σταματήσουν την πίστωση και να απαιτούν οι συναλλαγές να γίνονται μόνο με μετρητά, λέει ο κ. Μανεσιώτης, ο οποίος, προκειμένου να αντιμετωπίσει την κατάσταση αυτή, υποχρεώνεται να ακολουθήσει την ίδια τακτική απέναντι στους εγχώριους πελάτες του, μειώνοντας την πίστωση που τους δίνει και ζητώντας με τη σειρά του να πληρώνεται σε μετρητά.

Επιφυλακτικοί είναι και οι ξένοι επενδυτές. Αυτόν τον μήνα συγκεντρώθηκαν δεκάδες από τους μεγαλύτερους μάνατζερ επενδυτικών ταμείων στο Metropolitan Club της Νέας Υόρκης για ένα συνέδριο σχετικά με επενδυτικές συμφωνίες στην Ελλάδα, αλλά υπήρξαν λίγοι που δέχθηκαν προσφορές, σημειώνει η WSJ.

Τα σχόλια είναι κλειστά.