Ειδησεογραφικό site

Βροντερό μήνυμα εστάλη από τις κάλπες του ΚΙΝΑΛ- του Γιάννη Μιχαήλ

172

Σήμερα κλείνει μια μακρά περίοδος έντονων πολιτικών διεργασιών, με την εκλογή του νέου ηγέτη στην Σοσιαλιστική Δημοκρατική Παράταξη. Προηγήθηκε ένας καθαρός και έντιμος αγώνας, ανάμεσα σε έξι υποψηφίους, ο οποίος προκάλεσε το έντονο ενδιαφέρον των δημοκρατικών πολιτών- και όχι μόνον-, με αποτέλεσμα να προσέλθουν στις κάλπες 270.706 πολίτες- φίλοι και μέλη του κόμματος, για την ανάδειξη της νέας ηγεσίας του Κινήματος Αλλαγής – ΠΑΣΟΚ. Ο πρωτοφανής  αυτός αριθμός των πολιτών, οι οποίοι «σηκώθηκαν» από τον καναπέ, σε μια δύσκολη συγκυρία, λόγω της πανδημίας, απέδειξε περίτρανα, αυτό που σημειώναμε στον τίτλο αυτής της σελίδας, το περασμένο Σάββατο ότι «ο δημοκρατικός λαός φέρνει ξανά την Αλλαγή».

Η μάχη για την ηγεσία, θα δοθεί ανάμεσα στους πλειονοψηφήσαντες υποψηφίους, τον Νίκο Ανδρουλάκη (99.120 ψήφους- ποσοστό 36,88%) και τον Γιώργο Παπανδρέου (75.183 ψήφους- ποσοστό 27,97%). Έτσι αύριο το βράδυ, θα γνωρίζουμε τον νέο αρχηγό του Κινήματος Αλλαγής και από την Δευτέρα θα ανοίξει μια νέα σελίδα στην μακρόχρονη ιστορία της Δημοκρατικής Σοσιαλιστικής Παράταξης που ξεκίνησε το 1974, από τον Ανδρέα Παπανδρέου.

Οφείλουμε, όμως να μνημονεύσουμε την συμβολή της Φώφης Γεννηματά, στην πορεία του Κινήματος Αλλαγής, γιατί κράτησε όρθιο το κόμμα μέσα σε αντίξοες συνθήκες. Μάλιστα, μέχρι τις τελευταίες ώρες της ζωής της, το οδήγησε στην άψογη διαδικασία των εκλογών- στις οποίες – δυστυχώς – η ίδια δεν μπόρεσε να πάρει μέρος, η δε ειρωνεία της τραγωδίας είναι, ότι ανακοίνωσε την απόφασή της, μέσα από το νοσοκομείο, λίγο πριν φύγει από την ζωή.

Οι αυριανές εκλογές για την ανάδειξη του νέου αρχηγού, μπορεί να κλείνουν τα βιβλία μιας περιόδου, όμως την ίδια ακριβώς στιγμή ανοίγουν έναν τεράστιο… πάπυρο, στον οποίο θα καταχωρούνται όλα όσα πρόκειται να συμβούν από δω και πέρα. Αυτόν τον οποίο, θα υποδείξουν οι πολίτες με την ψήφο τους, προκειμένου να τεθεί επικεφαλής της Σοσιαλδημοκρατικής παράταξης, επωμίζεται βαριές ευθύνες, καταρχήν απέναντι στο εκλογικό σώμα, και – βέβαια- απέναντι στην πατρίδα μας.

Το ΠΑΣΟΚ, που είναι ο γεννήτορας του Κινήματος Αλλαγής, άφησε ισχυρά αποτυπώματα στην κοινωνία, κατά την εικοσαετή διακυβέρνηση της χώρας. Την τελευταία δεκαετία, λόγω του ανελέητου πολέμου που δέχθηκε τόσο από την δεξιά παράταξη που εκπροσωπεί η ΝΔ, όσο και από το αριστερό κομμουνιστογενές Κίνημα του ΣΥΡΙΖΑ (και ας μην αποδέχονται τον χαρακτηρισμό της προέλευσής τους ψευδόμενοι ασύστολα), μπορεί να είχε σημαντικές απώλειες, στην εκλογική του δύναμη, όμως η μαζική προσέλευση των πολιτών, στις κάλπες την περασμένη Κυριακή, μόνον τυχαία δεν ήταν.

Απεδείχθη περίτρανα – παρά τις μίζερες και ανόητες προβλέψεις των δύο- ένθεν- κακείθεν- παρατάξεων της σοσιαλδημοκρατίας, ότι το ΠΑΣΟΚ έχει ισχυρές κοινωνικές βάσεις. Ο λαός, ακόμα και σήμερα δεν ξεχνά ποια είναι η δεξιά, αλλά και η ψευδεπίγραφη – δήθεν- αριστερά. Έτσι, όλα τα σενάρια, τα οποία είχαν εξυφάνει, όλοι «οι μετά Χριστόν προφήτες», διαψεύσθηκαν εν τοις πράγμασι, από τον δημοκρατικό λαό, ο οποίος έστειλε ένα ηχηρότατο μήνυμα, προς πολλούς παραλήπτες. Η σοσιαλδημοκρατική παράταξη, θα είναι παρούσα, από εδώ και πέρα, σε όλες τις εξελίξεις.

Αναφέρθηκα στους ψευδεπίγραφες σεναριογράφους, οι οποίοι όταν διαψεύδονται παταγωδώς, δεν έχουν την στοιχειώδη ευθιξία, όχι να ζητήσουν συγγνώμη, αλλά να αποκαταστήσουν τα γεγονότα στην ακριβή τους διάσταση. Κι όμως, ενώ εκτίθενται, εκείνοι σφυρίζουν αδιάφορα. Επισημαίνουμε, την παράμετρο αυτή, επειδή το ΠΑΣΟΚ, λοιδορήθηκε και κατηγορήθηκε, ενώ φορτώθηκε, ως μη έδει, όλα τα στραβά και ανάποδα που συνέβησαν στην χώρα αυτή, ενώ οι βασικοί υπεύθυνοι, έχουν κάνει πηδηματάκια προς τα πίσω, παριστάνοντας «τους λάθε βιώσαντες».

Τι εννοούμε. Την τεράστια περιπέτεια και τα τραύματα που άφησε, η περίοδος των μνημονίων το 2010, την χρεώθηκε εξ’ ολοκλήρου το ΠΑΣΟΚ. Ενώ, η κυβέρνηση της ΝΔ, υπό τον Κώστα Καραμανλή, βασική υπεύθυνη για την μέγγενη που μας πέρασαν οι δανειστές, πήρε άφεση αμαρτιών και επανήλθε στην εξουσία πλήρως αποκαθαρμένη. Κοντά στην δεξιά, στάθηκε ως αποκούμπι, η «δήθεν αριστερά», η οποία θεωρώντας ότι ο κύριος αντίπαλος είναι το ΠΑΣΟΚ, πολέμησε το Κίνημα με αισχρό και άνανδρο τρόπο, εξαπολύοντας μύδρους, ασύστολων κατηγοριών.

Όλοι ενθυμούμεθα, το παραλήρημα των ΣΥΡΙΖΑΙΩΝ εναντίον των στελεχών του ΠΑΣΟΚ, όταν είχε υπογραφεί το πρώτο μνημόνιο. Βέβαια, ο Τσίπρας μας επέβαλε το δεύτερο και πιο επαχθές μνημόνιο, όμως, γι’ αυτό δεν γίνεται καμία κουβέντα, ακόμα και από τον Μητσοτάκη, ο οποίος σε αυτό το ζήτημα, τηρεί αιδημόνως ‘σιγήν ιχθύος’. Τα θέματα αυτά, δηλαδή, το τι συνέβη από το 2010 μέχρι σήμερα, θα πρέπει να ξεκαθαριστούν πλήρως, ώστε να αποκατασταθεί η ομαλή πολιτική ζωή στην χώρα μας και να μην υπάρχουν μελανές κηλίδες.

Το διακύβευμα αυτό έχει σχέση με το ξέσπασμα του δημοκρατικού λαού, και την βροντερή παρουσία του, στις εκλογές της περασμένης Κυριακής. Αυτήν την παράμετρο, ας την έχουν υπόψη τους τόσο ο Μητσοτάκης, όσον και ο Τσίπρας, για να μην αιφνιδιαστούν από τις εξελίξεις, γιατί αυτό ήταν το μήνυμα που έστειλαν οι χιλιάδες πολίτες. Άλλωστε δεν ήταν τυχαία, η παρέμβαση ενός «στενού» συνεργάτη, και εξ’ απορρήτων του Τσίπρα, του Βερναδάκη, ο οποίος αφού επισημαίνει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει βαλτώσει, καλεί τον αρχηγό του, «να ανοίξει μια μεγάλη αγκαλιά στον Ανδρουλάκη», τον οποίο προφανώς τον θεωρεί νικητή των εκλογών.

Οποιαδήποτε, όμως, σενάρια και εάν απεργάζονται στο Μέγαρο Μαξίμου και την πλατεία Κουμουνδούρου, ας απευθυνθούν σε ενεργούμενα, τα οποία γνωρίζουν πολύ καλά από το παρελθόν. Ο σώφρων λαός, ο οποίος πυκνώνει πάλι τις τάξεις της Σοσιαλδημοκρατίας, γνωρίζει πολύ καλά ποια πορεία πρόκειται να ακολουθήσει από τώρα και στο εξής. Εκείνοι οι οποίοι παριστάνουν τους δήθεν επαΐοντες είναι τόσο μικρόνοες που δεν αντιλαμβάνονται τι υπόκωφες διεργασίες συντελούνται στο πολιτικό στερέωμα.

Περαίνοντας το άρθρο, ας μου επιτραπεί να υπενθυμίσω, τρεις πρωτοσέλιδους τίτλους του «Καρφιού» οι οποίοι δημοσιεύθηκαν στις 6,20 στις 27 Νοεμβρίου που τόνιζαν: «εκτόξευση στο 15% ο πρώτος, «Κίνημα εξουσίας» ο δεύτερος και «Ανατροπή σκηνικού» ο τρίτος. Ήταν σαφή μηνύματα για όσους αντιλαμβάνονται, τι επωάζεται στην κοινωνία. Και ο νοών νοείτω. Ο ισπανοαμερικανός φιλόσοφος Τζορτζ Σανταγιάνα (1863- 1952) είχε πει: «Όποιος δεν θυμάται το παρελθόν του, είναι καταδικασμένος να το ξαναζήσει». Μεγάλη αλήθεια. Καλή επιτυχία στον Νίκο Ανδρουλάκη και στον Γιώργο Παπανδρέου.

 

Τα σχόλια είναι κλειστά.