Ειδησεογραφικό site

Βρυξέλλες: «Ναι» υπό όρους για το κοινωνικό μέρισμα που θέλει να διαθέσει η κυβέρνηση

44

Ναι, αλλά υπό όρους και προϋποθέσεις, λένε οι Βρυξέλλες στο κοινωνικό επίδομα που προγραμματίζει να διαθέσει και πάλι η κυβέρνηση στους οικονομικά αδύνατους, διαθέτοντας μέρος του υπερπλεονάσματος.

Σύμφωνα με πληροφορίες από κορυφαίες κοινοτικές πηγές, το συνολικό ύψος του κοινωνικού επιδόματος το οποίο έχει ήδη προαναγγείλει η κυβέρνηση, αλλά και οι κατηγορίες των πολιτών που θα το λάβουν, θα πρέπει να συμφωνηθεί μεταξύ της κυβέρνησης και των επικεφαλής των θεσμών που θα επιστρέψουν στην Αθήνα περί τα τέλη του Νοεμβρίου.

“Είναι δικαίωμα της ελληνικής κυβέρνησης να στηρίξει ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, από το επιπλέον πλεόνασμα που θα προκύψει στο τέλος του χρόνου. Αλλά αυτό δεν πρέπει να γίνει με τρόπο που να προσβάλει τους ίδιους τους πολίτες που δοκιμάζονται από την κρίση, αλλά ούτε να θέσει υπό νέους κινδύνους την σταθεροποίηση της ελληνικής οικονομίας” υπογραμμίζουν οι ίδιες πηγές, αφήνοντας σαφώς να εννοηθεί πως αυτή την φορά δεν θα επιτραπούν “μονομερείς ενέργειες”, όπως συνέβη πέρυσι με την χορήγηση βοηθήματος Χριστουγέννων στους συνταξιούχους.
Ταυτόχρονα οι θεσμοί αναμένουν από την ελληνική κυβέρνηση να εκπληρώσει όλες τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει, έτσι ώστε να κλείσει η τρίτη αξιολόγηση το αργότερο ως τον Ιανουάριο. “Η διαδικασία αυτή είναι απαραίτητο να ολοκληρωθεί το ταχύτερο δυνατόν, για να ξεκινήσει μετά μια μεγάλη συζήτηση για το πως θα πορευθεί η ελληνική οικονομία μετά τις 20 Αυγούστου 2018 που λήγει το ισχύον πρόγραμμα.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις κορυφαίων αξιωματούχων της Κομισιόν, αλλά και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, η ελληνική Οικονομία δεν έχει ακόμη εξυγιανθεί σε τέτοιο βαθμό, που θα επιτρέψει στην κυβέρνηση να βγει χωρίς βοήθεια στις αγορές για να δανειστεί.

Από την άλλη πλευρά, το κλίμα στην Ευρώπη είναι τέτοιο, που δύσκολα θα μπορούσε να εγκριθεί από αρκετά ευρωπαϊκά κοινοβούλια, ένα νέο πρόγραμμα χρηματοδότησης της ελληνικής οικονομίας, έστω κι αν αυτό συνοδευόταν και πάλι από ισχυρές δεσμεύσεις και υποχρεώσεις.

Κατά τις εκτιμήσεις τους λοιπόν, πιο πιθανό, αλλά και ευκολότερα διαχειρίσιμο σενάριο από όλες τις πλευρές, θα ήταν μια συμφωνία ενός νέου “υβριδικού” μοντέλου στήριξης της ελληνικής οικονομίας, που θα περιελάμβανε μια προληπτική πιστωτική γραμμή, περισσότερες μεταρρυθμίσεις και λιγότερα οικονομικά μέτρα για την Ελλάδα, αλλά και μια συμφωνία αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους.

“Το τι θα γίνει στην ελληνική οικονομία μετά τις 20 Αυγούστου, είναι μια απόφαση που ανήκει αποκλειστικά στην ελληνική κυβέρνηση. Αλλά θα πρέπει να ενημερώσει τους θεσμούς για τις προθέσεις της και όχι την τελευταία στιγμή” υπογραμμίζουν κοινοτικές πηγές, τονίζοντας πως οι τελικές αποφάσεις της κυβέρνησης θα πρέπει να ανακοινωθούν στους θεσμούς αρκετά νωρίτερα από την λήξη του τρέχοντος προγράμματος για να μην τεθεί σε κίνδυνο και η ολοκλήρωση της νομισματικής ένωσης στην Ευρώπη, που από την άνοιξη μπαίνει σε μια νέα φάση.

Τα σχόλια είναι κλειστά.