Ειδησεογραφικό site

Βρίσκουν θέσεις που δεν έχουν.. κωλύματα για υποψηφιότητα στις εκλογές

74

Του Βασίλη Βησσάριου

Η περίπτωση της συντρόφου του υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής, Δημήτρη Βίτσα, η οποία διορίστηκε όπως έγινε γνωστό στη θέση της… συντονίστριας για το μεγάλης επενδυτικής σημασίας έργο του Ελληνικού θα μπορούσε να προκαλέσει ερωτήματα και εντυπώσεις αν ήταν η μοναδική.

Από την αρχή της διακυβέρνησης της χώρας από την πρώτη φορά Αριστερά έχουν καταγραφεί εκατονταδες περιπτώσεις διορισμών και τοποθετήσεων συζύγων, συντρόφων, συγγενών και στενών φίλων στο στενό και ευρύτερο τομέα της κυβέρνησης. Σε κυβερνητικά πόστα, οργανισμούς, αρχές και υπηρεσίες.

Πρώτος διδάξας άλλωστε ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας με την τοποθέτηση του συνεπώνυμου εξαδέλφου του στο υπουργείο Εξωτερικών και την “μετάταξή” του στο Μέγαρο Μαξίμου, για λόγους που δεν έγιναν επισήμως γνωστοί αν και κάποιοι έκαναν λόγο για διαφορές με τον υπουργό, Νίκο Κοτζιά.

Ως εκ τούτου μπορεί να αναρωτηθεί κανείς γιατί αποτελεί, σε μια συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, είδηση η τοποθέτηση της κ. Πέρκα στη θέση του συντονιστή;

Χωρίς να αμφισβητούνται τα προσόντα της, άλλωστε πέραν του ιδιωτικού τομέα που όπως αναφέρεται στο βιογραφικό της έχει εργαστεί, γνωρίζει και τη λειτουργία του δημοσίου έχοντας εργαστεί στους εξής φορείς και Οργανισμούς: ΚΥΔΕΠ, ΔΕΚΕ, Οργανισμό Ρυθμιστικού Θεσσαλονίκης, Δ/νση Περιβάλλοντος Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας., το ζήτημα είναι πως η σύντροφος του υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής είχε πρόσφατα παραιτηθεί από άλλη θέση.

Συγκεκριμένα, ήταν γενική γραμματέας δημόσιας περιουσίας. Και παραιτήθηκε πριν φτάσει το 18μηνο, το όριο δηλαδή που θέτει ο εκλογικός νόμος ώστε να μπορεί κάποιος να είναι υποψηφίος βουλευτής. Δηλαδή, αν κάποιος κατέχει κάποιες συγκεκριμένες θέσεις μεταξύ των οποίων και αυτή του γενικού γραμματέα δεν μπορεί να είναι υποψήφιος εάν δεν παραιτηθεί 18μηνες πριν την συνταγματικά προβλεπόμενη λήξη της θητείας μιας κυβέρνησης.

Προσοχή. Του συνταγματικά προβλεπόμενου ορίου. Αν λόγου χάρη μιλάμε για τη σημερινή κυβέρνηση, ο χρόνος έληγε τον Μάρτιο που πέρασε. Όταν δηλαδή παραιτήθηκε η κ. Πέρκα από τη θέση της γενικής γραμματέως Δημόσιας Περιουσίας.

Μάλιστα, είχε αναφερθεί με την παραίτησή της ότι προτίθεται να είναι υποψήφια με τον ΣΥΡΙΖΑ στη Φλώρινα. Στο ενδιάμεσο όμως και μέχρι την προ τεσσάρων ημερών τοποθέτησή της στη θέση της συντονίστριας για το ελληνικό είχε τοποθετηθεί όπως λένε οι ίδιες πληροφορίες σε θέση συμβούλου του υπουργού Επικρατείας Αλέκου Φλαμπουράρη.

Η ίδια είχε ανακοινώσει μιλώντας στην ΕΡΤ την πρόθεση της να κατέβει ως υποψήφια βουλευτής με το ΣΥΡΙΖΑ στις επόμενες εκλογές διευκρινίζοντας πως «η παραίτηση μου δεν έχει να κάνει παρά μόνο συμμόρφωση στην Συνταγματική επιταγή, η οποία ορίζει ότι οι γενικοί ή ειδικοί γραμματείς, εφόσον επιθυμούν να θέσουν υποψηφιότητα, οφείλουν να παραιτηθούν από τη θέση τους 18 μήνες πριν τις προκαθορισμένες βουλευτικές εκλογές (το 2019)».

Στην ίδια συνέντευξη είχε αναφέρει ότι πρώτος στόχος για την ίδια θα είναι η ανάπτυξη της περιοχής που είναι ιδιαίτερα αδικημένη σε όλους τους τομείς.

Όμως τώρα βρέθηκε να ασχολείται με το ελληνικό καταλαμβάνοντας μια θέση, με υπογραφή Αλέξη Τσίπρα, που και δημοσιότητα εξασφαλίζει και κωλύματα εκλογικά δεν έχει. Άγνωστό παραμένει το αν υπάρχει και τι ύψος αμοιβής.

Πάντως η κ. Πέρκα δεν είναι η μόνη. Τον Μάρτιο υπήρξαν αρκετές παραιτήσεις από θέσεις, μέσω των οποίων προκύπτει κώλυμα εκλογικό.

Πιο γνωστή περίπτωση αυτή του Φραγκίσκου Κουτεντάκη, ο οποίος παραιτήθηκε από τη θέση του γενικού γραμματέα Δημοσιονομικής Πολιτικής και τοποθετήθηκε στη θέση του Συντονιστή του γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή. Αν και επισήμως δεν έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον να είναι υποψήφιος στις επόμενες εκλογές η θέση που πλέον κατέχει δεν ανήκει σε αυτές με εκλογικό κώλυμα.

Το γραφείο Προϋπολογισμού δεν ανήκει στις ανεξάρτητες αρχές και μάλιστα λέγεται ότι αν επιθυμεί να είναι υποψήφιος δεν χρειάζεται καν να παραιτηθεί.

 

 

ΠΗΓΗ: liberal.gr

Τα σχόλια είναι κλειστά.