Ειδησεογραφικό site

Βρετανία: Γιατί η βασίλισσα Ελισάβετ δεν πήγε να ψηφίσει;

75

Καθώς το αποτέλεσμα των χθεσινών εκλογών στη Βρετανία ήταν καταστροφικό για την Τερέζα Μέι, ο σχηματισμός κυβέρνησης μειοψηφίας μοιάζει να είναι η μόνη λύση με την υποστήριξη ή ακόμα και την συμμετοχή του ιρλανδικού κόμματος DUP. Στις 14.30 (ώρα Ελλάδος) η Βρετανίδα πρωθυπουργός θα επισκεφθεί το παλάτι του Μπάκιγχαμ και θα ζητήσει από την βασίλισσα εντολή σχηματισμού κυβέρνησης.

Περισσότεροι από 49 εκατ. Βρετανοί προσήλθαν στις κάλπες την Πέμπτη για να ψηφίσουν στην σκιά των πρόσφατων τρομοκρατικών επιθέσεων στο Μάντσεστερ και στο Λονδίνο. Όμως, ανάμεσα στα εκατομμύρια των Βρετανών ψηφοφόρων δεν συγκαταλέγεται η 91χρονη βασίλισσα Ελισάβετ, καθώς η μακροβιότερη μονάρχης του κόσμου δεν πήγε να ψηφίσει, παρά την κρισιμότητα των εκλογών, αφού η νέα κυβέρνηση αναμένεται να υλοποιήσει το Brexit και να απομακρύνει την Γηραιά Αλβιόνα από την ευρωπαϊκή οικογένεια.

            Τον Ιούλιο του 2016 η βασίλισσα έδωσε εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στην Μέι

Παρόλο που κυριαρχεί η άποψη ότι η βασίλισσα δεν μπορεί να ψηφίζει λόγω της θέσης της, αφού μετά το πέρας της εκλογικής αναμέτρησης θα συναντηθεί με τον νικητή των εκλογών και θα του αναθέσει να σχηματίσει κυβέρνηση, η αλήθεια είναι ότι η βασίλισσα έχει το δικαίωμα ψήφου τόσο στις εθνικές εκλογές, όσο και στα δημοψηφίσματα.

Όμως, αν και ο νόμος επιτρέπει στην βασίλισσα να ψηφίζει, η ίδια έχει επιλέξει να απέχει και γι’ αυτό δεν είδαμε ποτέ φωτογραφίες της στην κάλπη! «Η βασίλισσα δεν ψηφίζει αν και δεν υπάρχει νομικό κώλυμα», δήλωσε εκπρόσωπος της Εκλογικής Επιτροπής στην εφημερίδα Daily Mirror την Πέμπτη.

Η ιστορικός και συγγραφέας Σάρα Γκρίστγουντ, δήλωσε στην ίδια εφημερίδα: «Παραμένει σταθερή πολιτική της βασίλισσας από τα πρώτα χρόνια στην κεφαλή του έθνους να μην εμπλέκεται σε οποιαδήποτε εκλογική αναμέτρηση. Πρόκειται για μια σημαντική τακτική που ακολουθείται από την μοναρχία μετά το τέλος του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου και την ίδρυση του οίκου των Ουίνδσορ».

Εκτός από την «αειθαλή» βασίλισσα Ελισάβετ και τα υπόλοιπα μέλη της βασιλικής οικογένειας, αν και ο νόμος τους επιτρέπει να προσέρχονται στις κάλπες, φροντίζουν να διατηρούν την πολιτική τους ουδετερότητα και δεν ψηφίζουν.

Εκπρόσωπος του Μπάκιγχαμ δήλωσε στο περιοδικό Newsweek ότι τα μέλη της βασιλικής οικογένειας που είναι πολύ κοντά στην βασίλισσα, όπως ο πρίγκιπας Ουίλιαμ και η σύζυγός του, Κέιτ Μίντλετον, «κατά παράδοση» παραμένουν πολιτικά ουδέτερα, παρόλο, που συχνά τα μέσα ενημέρωσης προσπαθούν να εκμαιεύσουν τις απόψεις τους.

Το 2015 είχε δημιουργηθεί σάλος στη Βρετανία, όταν δόθηκαν στην δημοσιότητα επιστολές του πρώτου στην διαδοχή του θρόνου, πρίγκιπα Κάρολου, προς  υπουργούς την περίοδο 2004-2005, επί κυβερνήσεως Τόνι Μπλερ, καθώς αυτή η ενέργεια του πρίγκιπα της Ουαλίας θεωρήθηκε ενεργή συμμετοχή στην πολιτική.

Τα σχόλια είναι κλειστά.