Ειδησεογραφικό site

Βρετανία: Δεύτερο δημοψήφισμα για το Brexit θέλει η πλειοψηφία των Εργατικών

144

Δημοσκόπηση στους κόλπους του κόμματος δείχνει ότι το 72% τάσσεται υπέρ νέου δημοψηφίσματος – Δεν υποστηρίζει τη λύση αυτή ο Τζέρεμι Κόρμπιν

Υπέρ ενός δεύτερου δημοψηφίσματος για το Brexit τάσσεται η πλειοψηφία των Εργατικών, αν και ο ηγέτης τους, Τζέρεμι Κόρμπιν, δεν έχει υποστηρίξει την ιδέα αυτή, σύμφωνα με δημοσκόπηση που διεξήχθη στους κόλπους του κόμματος.

Σε δείγμα 1.034 μελών του Εργατικού Κόμματος ότι το 72% επιθυμεί το νέο δημοψήφισμα, διαφωνώντας στην ουσία με την πρόσφατη τοποθέτηση του Κόρμπιν ότι ως κυβέρνηση οι Εργατικοί θα προχωρούσαν στο Brexit, αλλά με μια καλύτερη συμφωνία από αυτή που έχει εξασφαλίσει η νυν πρωθυπουργός.

Ο Κόρμπιν ωστόσο, ανέκαθεν επικριτικός απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ένωση, θεωρεί ότι η βρετανική κυβέρνηση πρέπει να παραμείνει στο αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος του 2016.

Το 34% των μελών του κόμματος, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, πιστεύουν ότι η στάση αυτή οφείλεται στο φόβο του κ. Κόρμπιν ότι θα έχανε υποστηρικτές σε περιφέρειες που ψήφισαν υπέρ της εξόδου από την ΕΕ.

Το 23% αποδίδει την απροθυμία υποστήριξης δεύτερου δημοψηφίσματος στο ότι ο Τζέρεμι Κόρμπιν «πιστεύει στο Brexit».

Η θέση του Κόρμπιν για το Brexit είναι ότι το Εργατικό Κόμμα θέλει την τελωνειακή ένωση με την Ε.Ε. και προσπαθεί να προκαλέσει τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών, ώστε μία κυβέρνηση Εργατικών να την εφαρμόσει. Μόνο σε περίπτωση που αυτό το σενάριο δεν πραγματοποιηθεί, το Εργατικό Κόμμα θα εξετάσει το ενδεχόμενο δεύτερου δημοψηφίσματος.

Χαντ: Επιζήμιο ένα νέο δημοψήφισμα

Ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Τζέρεμι Χαντ, σε ομιλία του στη Σιγκαπούρη, επεσήμανε ότι ένα δεύτερο δημοψήφισμα θα ήταν «απίστευτα επιζήμιο», όπως και ένα Brexit χωρίς συμφωνία.

«Ένα no deal Brexit θα προκαλούσε αναταραχή που θα μπορούσε να διαρκέσει για κάμποσο διάστημα και καμία κυβέρνηση δε θα έπρεπε να το επιθυμεί αυτό για τους πολίτες. Αλλά και ένα δεύτερο δημοψήφισμα θα ήταν επίσης απίστευτα επιζήμιο με διαφορετικό τρόπο, διότι ο λαός αναμένει υλοποίηση της δημοκρατικής του εντολής.

«Οι πολίτες θα μας έλεγαν ότι δεν τους ακούμε. Οι κοινωνικές επιπτώσεις αν δε φύγουμε από την ΕΕ στις 29 Μαρτίου, όπως μας έχει δοθεί εντολή, θα είναι καταστροφικές. Αλλά πρέπει να επιδιώξουμε ένα ανοιχτό, θετικό και αισιόδοξο Brexit», είπε ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών.

Επιπλέον, υποστήριξε ότι η Τερέζα Μέι θα επιστρέψει με τις διαβεβαιώσεις που επιδιώκει από την ΕΕ ότι η Βρετανία δε θα μείνει παγιδευμένη στην τελωνειακή ένωση από τη συμφωνία του Brexit. «Νομίζω ότι θα βρει τρόπο να περάσει τη συμφωνία από τη Βουλή των Κοινοτήτων», εκτίμησε ο κ. Χαντ.

Τα σχόλια είναι κλειστά.