Ειδησεογραφικό site

Βραβεία Ζαχάρωφ 2018

3.156

Της Έλλης Ιωακείμογλου

Τον Ουκρανό σκηνοθέτη Oleg Sentsov τιμά φέτος το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο  με το βραβείο Ζαχάρωφ για την ελευθερία της σκέψης.

Ο Oleg   Sentsov, που σήμερα είναι φυλακισμένος στη Ρωσία για «σχεδιασμό τρομοκρατικών πράξεων» κατά της Ρωσικής «de facto» κυριαρχίας στην Κριμαία, θα εκπροσωπηθεί στο Στρασβούργο από την εξαδέλφη του, Natalya Kaplan και τον δικηγόρο του, Dmitriy Dinze. Το βραβείο θα απονείμει ο πρόεδρος του ΕΚ, Αντόνιο Ταγιάνι, κατά τη διάρκεια τελετής αυτή  την Τετάρτη 12/12 στο Στρασβούργο .

Υποψήφιοι για το βραβείο ήταν επίσης 11 μη-κυβερνητικοί οργανισμοί διάσωσης προσφύγων που διασχίζουν τη Μεσόγειο καθώς και ο Nasser Zefzafi, ηγέτης του μαροκινού μαζικού κινήματος διαμαρτυρίας, Hirak.

Το βραβείο Ζαχάρωφ για την ελευθερία της σκέψης, πήρε το όνομά του από τον σοβιετικό φυσικό και πολιτικό διαφωνούντα, Αντρέι Ζαχάρωφ, και απονέμεται κάθε χρόνο από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Δημιουργήθηκε το 1988 για να τιμήσει άτομα και οργανώσεις που υπερασπίζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις θεμελιώδεις ελευθερίες.

Τα σχόλια είναι κλειστά.