Ειδησεογραφικό site

Βουτιά στο Χρηματιστήριο Αθηνών λόγω MSCI – Στο «κόκκινο» η αγορά λόγω των τραπεζών

112

Η διαγραφή τριών τραπεζών από τον δείκτη του MSCI έπληξε τις μετοχές τους  και οδήγησε την αγορά στο «κόκκινο» -Στις  634,64 μονάδες έκλεισε ο γενικός δείκτης –  Γιατί η διαγραφή  των τραπεζών δεν θα είναι  αρνητική σε βάθος χρόνου

Οι αρνητικές εκπλήξεις που έκρυβε η αναθεώρηση του Δείκτη MSCI έπληξαν τις τράπεζες και οδήγησαν το Χρηματιστήριο Αθηνών στο «κόκκινο». Με μια αναθεώρηση η οποία είναι κατανοητή μόνο στους ειδικούς του MSCI, τρεις ελληνικές τράπεζες ( Εθνική, Eurobank, Πειραιώς ) βρέθηκαν εκτός του Δείκτη του ΜSCI με αποτέλεσμα να υπάρχουν σημαντικές εκροές.

Στις τρεις τράπεζες διακινήθηκαν συνολικές συναλλαγές ύψους 32,6 εκατ. ευρώ, μεγάλο μέρος των οποίων ήταν πωλήσεις απο επενδυτές αναδυόμενων αγορών.

Η απόφαση του MCSI αναμένεται να ενεργοποιηθεί στις 30 Νοεμβρίου, ωστόσο δεν είναι τόσο αρνητική όσο φαντάζει. Όταν θα σταματήσουν οι εκροές από τους επενδυτές που επένδυαν στις τρεις αυτές μετοχές του MSCI, οι τρεις τράπεζες πλέον δεν θα επηρεάζονται από τις κινήσεις των αναδυόμενων αγορών.

Όταν υπάρχει πτώση στις αναδυόμενες αγορές, οι πιέσεις δεν θα είναι τόσο μεγάλες σ’ αυτές τις τραπεζικές μετοχές καθώς θα βρίσκονται εκτός MSCI.

Όταν οι τράπεζες αυξήσουν δε την κεφαλαιοποίηση τους θα προσελκύσουν πάλι τους επενδυτές των αναδυόμενων αγορών και θα επανέλθουν στους Δείκτες.

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 634,64 μονάδες καταγράφοντας πτώση 1,45%.

Βουτιά 13,20% για την Εθνική Τράπεζα στα 1,21 ευρώ με 17,5 εκατ, ευρώ συναλλαγές. Με πτώση 9,84% έκλεισε η Eurobank στα 0,55 ευρώ και 10,7 εκατ. ευρώ συναλλαγές.

Με πτώση 6,21% η Τράπεζα Πειραιώς στα 1,042 ευρώ και 4,4 εκατ. ευρώ συνολικές συναλλαγές. Με πτώση 2,96% η μετοχή της Alpha Βank και συναλλαγές 5,8 εκατ. ευρώ. Πτώση 0,82% για τον ΟΠΑΠ στα 8,47 ευρώ. Οριακά κέρδη για τον ΟΤΕ στα 10,20 ευρώ. Οριακή η πτώση 0,22% για την ΔΕΗ στα 1,386 ευρώ. Οι συνολικές συναλλαγές ανήλθαν στα 56,2 εκατ. ευρώ.

Τα σχόλια είναι κλειστά.