Ειδησεογραφικό site

Κοντονής: Προαναγγέλλει την κατάργηση του νόμου Παρασκευόπουλου και «εκλογίκευση» στις ποινές των δικαστηρίων

56

Σαρωτικές αλλαγές στον ποινικό και σωφρονιστικό κώδικα προανήγγειλε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Σταύρος Κοντονής, ώστε, όπως υπογράμμισε, «να μην χρειάζεται η κυβέρνηση να εισηγείται και η Βουλή να ψηφίζει νόμους για την αποσυμφόρηση των φυλακών».

Ο υπουργός Δικαιοσύνης, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή της ΝΔ Δημήτρη Κυριαζίδη για τις φυλακές Δράμας, πήρε αποστάσεις από τις διατάξεις που οδηγούν σε πρόωρη αποφυλάκιση κρατουμένων, όπως είναι ο περίφημος νόμος Παρασκευόπουλου, επισημαίνοντας ότι είναι πιο χρήσιμη η εκλογίκευση των ποινών.

Ο ίδιος, δε, έσπευσε να αποποιηθεί την πατρότητα των νόμων αποσυμφόρησης, λέγοντας ότι «την πατρότητα των νόμων αποσυμφόρησης δεν την έχει ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά η ΝΔ και σωστά τα έπαιρνε τα μέτρα αυτά -παρά το γεγονός ότι επί των νόμων αυτών υπήρχε επανεμπλοκή κρατουμένων σε παράνομες πράξεις. Τα παίρνατε σωστά τα μέτρα, γιατί η κατάσταση στις φυλακές ήταν οριακή. Εμείς παραλάβαμε μια κατάσταση, για την οποία η χώρα ελέγχθηκε πολλαπλώς και επεβλήθησαν πρόστιμα. Θεωρήσαμε ότι, αντί να πληρώνουμε πρόστιμα και να γίνεται η χώρα διεθνώς ρεζίλι, αυτά τα χρήματα να αξιοποιούνται στην καλύτερη λειτουργία του σωφρονιστικού συστήματος».
Ο υπουργός προανήγγειλε ουσιαστικά την κατάργηση του νόμου Παρασκευόπουλου, λέγοντας ότι «με την μεταρρύθμιση που θα γίνει στον Σωφρονιστικό και Ποινικό Κώδικα θα επέλθει εκλογίκευση στις ποινές των δικαστηρίων, ώστε να μην χρειάζεται η Βουλή να ψηφίζει και η κυβέρνηση να εισηγείται αποσυφορητικούς νόμους και να επεμβαίνει στις αποφάσεις δικαστηρίων».

Σε άλλο σημείο, δε, ο κ. Κοντονής έσπευσε να επισημάνει πως «εκτός από τους  αποσυμφορητικούς νόμους -και την επέκτασή τους με περιορισμούς- η κυβέρνηση είχε φροντίσει να αυξήσει τις θέσεις των φυλακών. Στα Χανιά δημιουργήθηκαν 120 νέες θέσεις, άλλες 120 στη Νιγρίτα, 85 θέσεις για πρόγραμμα απεξάρτησης κρατουμένων στην Θεσσαλονίκη και 30 θέσεις στις γυναικείες αγροτικές φυλακές», ενώ προσέθεσε ότι εντός του 2018 θα λειτουργήσει το κέντρο κράτησης στο Νικηφόρο Δράμας.

Παρασκευόπουλος: Να καταργηθεί ο νόμος μου για τις αποφυλακίσεις

Υπενθυμίζεται ότι οι δηλώσεις αυτές του κ. Κοντονή ήρθαν έπειτα από εκείνες του ίδιου του κ. Παρασκευόπουλου, ο οποίος ζήτησε την κατάργηση του νόμου για την αποσυμφόρηση των σωφρονιστικών καταστημάτων.

Μιλώντας στην εκπομπή «Πρωινή Ανάγνωση» του Καναλιού της Βουλής, ο κ. Παρασκευόπουλος υποστήριξε ότι ο νόμος του είχε έκτακτο χαρακτήρα, που στόχευε στην αντιμετώπιση των έντονων συνθηκών συμφόρησης που επικρατούσαν στις ελληνικές φυλακές και προσέθεσε πως δεν μπορεί να ισχύει για πάντα.

«Άρα μας λέτε ότι πρέπει να καταργηθεί ο νόμος Παρασκευόπουλου και να μετασχηματιστεί σε κάτι άλλο;» ρώτησε χαρακτηριστικά η δημοσιογράφος, με τον πρώην υπουργό να λέει: «Ασφαλώς. Βεβαίως, δεν λέει κανείς ότι αυτός ο νόμος πρέπει να ισχύει για πάντα. Έκτακτη νομοθεσία είναι και το καλό είναι να πάψουμε να έχουμε αυτές τις έκτακτες, κακές συνθήκες και να έχουμε μια πάγια ομαλή κατάσταση».

Η δήλωση του κ. Παρασκευόπουλου αποκτά και στοιχεία αυτοκριτικής, καθώς έρχεται σε μια περίοδο κατά την οποία του ασκείται έντονη κριτική, καθώς γίνονται ορατά τα αποτελέσματα του νόμου του. Δεκάδες ποινικοί που είχαν καταδικαστεί για βαρύτατα εγκλήματα, όπως δολοφονίες και βιασμούς, έσπευσαν να ευεργετηθούν από τις διατάξεις του επίμαχου νόμου και βγήκαν από τις φυλακές, για να συμμετέχουν ξανά σε ληστείες, δολοφονίες και βιασμούς.

Υπενθυμίζεται πως την περασμένη Παρασκευή διεξήχθη στη Βουλή συζήτηση για την αύξηση της ανομίας και της εγκληματικότητας μεταξύ των Αλέξη Τσίπρα και Κυριάκου Μητσοτάκη, με τον δεύτερο να ασκεί έντονη κριτική στο νόμο Παρασκευόπολου.

Να σημειωθεί ότι οι επίμαχες διατάξεις ίσχυσαν για δύο και πλέον χρόνια, από την άνοιξη του 2015 έως τον Αύγουστο του 2017, για να πάρουν νέα ετήσια παράταση τον περασμένο Σεπτέμβριο. Σύμφωνα με τη στατιστική του υπουργείου Δικαιοσύνης, έχουν ήδη οδηγήσει σε αποφυλάκιση τουλάχιστον 2.000 κρατουμένους  αρκετοί εκ των οποίων διαθέτουν βαρύ εγκληματικό βιογραφικό.

«Θα σας φανεί περίεργο, αλλά ο κ. Μητσοτάκης έχει δίκιο. Ο όποιος νόμος Παρασκευόπουλου, ο αποσυμφορητικός νόμος -κακώς τον ονομάζουν νόμο Παρασκευόπουλου, για να στιγματίζουν εμένα- αλλά ένας έκτακτος νόμος ο οποίος οφείλεται σε έκτακτες συνθήκες συμφόρησης δεν έχει λόγο ύπαρξης παγίως» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Παρασκευόπουλος, για να προσθέσει: «Αυτό που πρέπει να γίνει είναι να έχουμε ένα λογικό σύστημα ποινών, έναν λογικό πληθυσμό στη φυλακή και να μην έχουμε ανάγκη από αυτόν τον νόμο. Νομίζω ότι αυτό πρέπει να συμβεί τώρα προσεχώς, ότι φτάσαμε στο σημείο να καταργήσουμε την αποσυμφορητική διαδικασία για έναν λόγο. Το σωστό είναι να έχουμε λογικούς χρόνους διάρκειας της ποινής πάγια, να είναι αυτοί που ταιριάζουν αναλογικά στο βάρος του εγκλήματος που τελέστηκε και βέβαια να έχουν κι ένα περιθώριο εφόσον δεν έχουμε να κάνουμε με ισόβια επανένταξης. Αυτό πρέπει να ρυθμιστεί παγίως και θα ρυθμιστεί μέσω του Ποινικού Κώδικα και του Σωφρονιστικού Κώδικα».

»Το χαρακτηριστικό της χώρας μας είναι ότι έχει πολύ υψηλές, πολύ βαριές απειλούμενες ποινές, πολλές προβλέψεις ισοβίων και έχει ελαστικές ρυθμίσεις για την απόλυση. Το σωστό είναι να έχουμε πιο λογικές ποινές και να έχουμε πιο αυστηρές συνθήκες απόλυσης από αυτές που έχουμε με την αποσυμφορητική νομοθεσία. Πιστεύω λοιπόν ότι πρέπει να καταργηθεί αυτή η νομοθετική διαδικασία, όταν θα έχουμε νέο Ποινικό και Σωφρονιστικό Κώδικα».

Δείτε το βίντεο με τις δηλώσεις του καθηγητή Νίκου Παρασκευόπουλου:

Τα σχόλια είναι κλειστά.