Ειδησεογραφικό site

Βολές Τσίπρα κατά της Τουρκίας στη Σύνοδο της ΕΕ: Αυξημένη η επιθετικότητα στο Αιγαίο

33

«Η Ελλάδα θα συνεχίσει να προστατεύει τα κυριαρχικά της δικαιώματα και παράλληλα να διατηρεί τον διάλογο με τη γειτονική χώρα» ξεκαθάρισε ο πρωθυπουργός

Το ζήτημα της αυξανόμενης τουρκικής επιθετικότητας στο Αιγαίο και των ανυπόστατων δηλώσεων από την πλευρά της Αγκυρας, έθεσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ.

Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι η αυξανόμενη επιθετικότητα της Τουρκίας υπονομεύει την εμπιστοσύνη που πρέπει να υπάρχει και δήλωσε πως η Ελλάδα θα συνεχίσει να προστατεύει τα κυριαρχικά της δικαιώματα και παράλληλα να διατηρεί τον διάλογο με τη γειτονική χώρα.

Αναφερόμενος στο προσφυγικό τόνισε την ανάγκη πλήρους εφαρμογής της Συμφωνίας Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας, ενώ τάχθηκε υπέρ της επαναβεβαίωσης της πολιτικής διεύρυνσης της ΕΕ στα Δυτικά Βαλκάνια, σημειώνοντας ότι η Ελλάδα προσδοκά ταυτόχρονα από τις γειτονικές χώρες τον σεβασμό των αρχών καλής γειτονίας και του Διεθνούς Δικαίου.

Επίσης, σχετικά με το προσφυγικό, ο Έλληνας πρωθυπουργός διαμαρτυρήθηκε για την καθυστέρηση στη συγκρότηση της EASO (European Asylum Support Office) και την ελλιπή εφαρμογή του συστήματος μετεγκατάστασης προσφύγων. Υπογράμμισε ότι είναι αναγκαία η αναθεώρηση της Συνθήκης του Δουβλίνου προς το δικαιότερο, προκειμένου να μην πέσει το βάρος στις χώρες πρώτης εισόδου και πρόσθεσε πως είναι συνεχείς οι ενέργειες της Ελλάδας προς την κατεύθυνση εφαρμογής της Συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας.

Δημοσίευμα-πρόκληση στον τουρκικό Τύπο: Η Ψέριμος είναι τουρκική

Την ίδια ώρα όπως φαίνεται δεν έχουν τέλος οι προκλήσεις από τουρκικής πλευράς, είτε από επίσημα χείλη, είτε από τον Τύπο της γειτονικής χώρας. Σειρά σήμερα πήρε η αντιπολιτευόμενη εφημερίδα Sözcü, η οποία κυκλοφορεί με πρωτοσέλιδο άρθρο για την επίσκεψη Παυλόπουλου στην Κάλυμνο και την Ψέριμο. Σε αυτό αναφέρονται στην Ψέριμο ως τουρκικό νησί και μάλιστα έχουν και χάρτη που δείχνουν την απόστασή της από την Αλικαρνασσό (Μπόντρουμ) και τη δείχνουν ως τουρκικό έδαφος που παρανόμως έχει πάνω ελληνική σημαία!

Οπως γράφει ο Τούρκος συντάκτης, ο Ελληνας πρόεδρος (αναφέρεται στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο) πήγε στο «κατεχόμενο νησί» και η επίσκεψη του, η οποία χαρακτηρίζεται ως «σκάνδαλο», καλύφθηκε από τα ελληνικά ΜΜΕ. Στο άρθρο αναφέρεται ότι η Ψέριμος ανήκει στα «18 τουρκικά νησιά που είναι υπό ελληνική κατοχή» και μεταφέρονται και οι δηλώσεις Παυλόπουλου για τη Συνθήκη της Λωζάνης. Επίσης στην εφημερίδα μιλάει ο πρώην γενικός γραμματέας του υπουργείου Αμυνας Ümit Yalım ο οποίος λέει ότι σύμφωνα με τη Συνθήκη της Λωζάνης υπάρχουν 18 νησιά που η Ελλάδα κατέλαβε ενώ είναι τουρκικά.

Βίτσας: Δεν ανεχόμαστε αμφισβητήσεις των εδαφών, έχουμε σενάρια για τα πάντα

«Για την Ελλάδα δεν υπάρχουν γκρίζες ζώνες στο Αιγαίο. Δεν διεκδικούμε τίποτα αλλά δεν ανεχόμαστε και δεν δεχόμαστε αμφισβητήσεις των εδαφών μας. Εγώ υποστηρίζω τη δικαϊκή τοποθέτηση που έκανε ο Παυλόπουλος από τα Δωδεκάνησα» δήλωσε από την πλευρά του ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας Δημήτρης Βίτσας μιλώντας την Παρασκευή στο ΣΚΑΪ.

Επισήμανε, ακόμα, ότι «το να παραμένουμε σε ένα επίπεδο ρητορικής και τεχνητής έντασης δεν ωφελεί κανένα στην περιοχή».

«Όσο ταχύτερα κατανοήσουν το πρόβλημα οι Ευρωπαίοι και οι άλλοι σύμμαχοί μας και κατανοήσουν ότι τα σύνορα της Ελλάδας είναι και της Ευρώπης και με πολιτικό και διπλωματικό τρόπο να φροντίσουν να πέσει η ένταση τόσο το καλύτερο» πρόσθεσε ο κ. Βίτσας χαρακτηρίζοντας ωφέλιμη για την εικόνα της Ελλάδας στο διεθνές πλαίσιο την παρουσία του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο για το προσφυγικό.

Σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Άμυνας είναι «μακριά από την πραγματικότητα ότι αλωνίζουν οι Τούρκοι στο Αιγαίο». «Οποιαδήποτε παραβίαση αντιμετωπίζεται και απαντάται» πρόσθεσε με νόημα συμπληρώνοντας ότι «αν υπάρχει πιθανότητα ατυχήματος τότε παίρνεις μέτρα για να μειώσεις τις συνέπειες αυτού του ατυχήματος». «Έχουμε σενάρια για τα πάντα» κατέληξε για το θέμα.

Ερωτηθείς για τα εξοπλιστικά ο κ. Βίτσας είπε ότι «είμαστε σε φάση ανασυγκρότησης με αναβάθμιση των οπλικών μας συστημάτων μέσω της συντήρησης και στοχευμένων αγορών που πολλαπλασιάζουν τις δυνατότητες μας. Αυτό όμως δεν σημαίνει κυνήγι εξοπλισμών».

«Όλα θα είναι σε συγκεκριμένο δημοσιονομικό πλαίσιο που εξετάζεται. Και ο υπουργός Άμυνας δεν έχει μιλήσει ποτέ για αγορά μαχητικών αεροπλάνων. Στην ουσιά μιλάμε για αναβάθμιση του στόλου των μαχητικών, όπου περιμένουμε μια απάντηση για το κόστος και η αποπληρωμή να γίνει σε βάθος 10ετίας» πρόσθεσε διευκρινίζοντας ότι το κόστος θα είναι από 800 εκατ. έως 1,5 δισ. ευρώ χαρακτηρίζοντας «το κόστος αυτό πλήρως διαχειρίσιμο».

Σε ερώτηση για το ύψος των δηλώσεων του Πάνου Καμμένου αρκέστηκε στο σχόλιο ότι «έχουμε μια διαφορά στιλ, τρόπου έκφρασης με τον Καμμένο, κατά μια έννοια λειτουργούμε συμπληρωματικά».

Σχολιάζοντας, δε, τις πρόσφατες αναφορές του Νίκου Κοτζιά για το επεισόδιο στο Φαρμακονήσι, ο Δημήτρης Βίτσας είπε ότι «υπάρχουν στιγμές που τα πράγματα αποκτούν μια ένταση. Σε αυτή την ένταση απαντάμε και ως τώρα τα πράγματα έχουν πάει καλά. Το σημαντικό είναι να είσαι αποφασιστικός, ψύχραιμος και νηφάλιος».

Επανέλαβε ότι «δεν έχω πληροφορία για θερμό επεισόδιο στην Κύπρο».

Μιλώντας τέλος για τη διαπραγμάτευση και την αξιολόγηση είπε ότι «γίνεται μια προσπάθεια να μην υπάρχουν περικοπές στα χαμηλότερα επίπεδα και υπάρχουν και τα αντίμετρα».

Τα σχόλια είναι κλειστά.