Ειδησεογραφικό site

Βιβλιοκαρφώματα στο Καρφί – Όλες οι νέες εκδόσεις

362

ΓΙΩΡΓΟΣ Θ. ΜΑΥΡΟΓΟΡΔΑΤΟΣ

ΜΕΤΑ ΤΟ 1922

Η ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΤΟΥ ΔΙΧΑΣΜΟΥ

ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΑΤΑΚΗΣ 

Αυτοπαρουσίαση: Το βιβλίο αυτό αποτελεί συνέχεια εκείνου με τον τίτλο 1915: Ο Εθνικός Διχασμός και καλύπτει την περίοδο του Μεσοπολέμου μέχρι το 1940. Παρά τη Μικρασιατική Καταστροφή, ο Διχασμός δεν ξεπεράστηκε. Συνεχίστηκε προπαντός ως κρίση εθνικής ολοκλήρωσης, μέσα πλέον στα όρια του κράτους, με τρία μέτωπα σύγκρουσης: μεταξύ προσφύγων και γηγενών, μεταξύ Ελλήνων Ορθοδόξων και εθνικών ή θρησκευτικών μειονοτήτων, μεταξύ Νέων Χωρών και Παλαιάς Ελλάδας. Συνεχίστηκε επίσης ως οιονεί θρησκευτικό σχίσμα μεταξύ των πιστών του Βενιζέλου και εκείνων του νεκρού βασιλέα Κωνσταντίνου. Εξακολούθησε να έχει και ταξικές διαστάσεις αλλά με σημαντικές ανακατατάξεις. Τέλος, ο Εθνικός Διχασμός ως εμφύλιος πόλεμος αναζωπυρώθηκε από την εκτέλεση των Έξι και υποτροπίασε με το Κίνημα του 1935.Το βιβλίο διαψεύδει την εικόνα της στασιμότητας που καλλιεργείται σήμερα. Δεν ήσαν «πάντα έτσι» οι Νεοέλληνες και το κράτος τους, όπως λέγεται συχνά. Υπήρξαν στιγμές και εκτός πολέμων που στάθηκαν ικανοί για μεγάλα έργα, που αξιοποίησαν στο έπακρο εξωτερικά δάνεια και ξένη βοήθεια. Το βιβλίο διαψεύδει επίσης την εντύπωση της «κυκλικότητας» που καλλιεργείται σήμερα. Επίκαιρη είναι και η ανάδειξη των αδιεξόδων που συνεπάγεται στη δύση της η χαρισματική ηγεσία, μετά τα «θαύματα» που κατόρθωσε στην ακμή της.

ΒΙΒΛΙΟΚΑΡΦΙ: Διαβάστε το – διαδώστε το! Αν και οι Έλληνες έχουμε το διχασμό στο αίμα μας. Δείτε τα πρωινάδικα και πάρτε παράδειγμα.

 

 

 

 

 

 

 

ΑΝΡΙ ΝΤΕ ΜΟΝΦΡΕΝΤ

TO TAΞΙΔΙ ΤΟΥ ΧΑΣΙΣ

ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΖΑΧΑΡΟΠΟΥΛΟΣ

Η αυτοβιογραφική ιστορία εξελίσσεται στην Ελλάδα. Ο συγγραφέας παίρνει την απόφαση να ασχοληθεί με το πολύ επικερδές αλλά και πολύ ριψοκίνδυνο λαθρεμπόριο κάνναβης, δελεασμένος από τα κέρδη που ελπίζει να του αποφέρει. Χωρίς να γνωρίζει αρχικά τίποτα περισσότερο για το προϊόν που θα μεταφέρει, πέρα από το ότι θα το φορτώσει στην Ελλάδα και θα το πουλήσει στην Αίγυπτο, έρχεται σε επαφή με τον κατάλληλο άνθρωπο, τον Πειραιώτη Σπύρο Σμυρναίο, κι αναχωρεί την επομένη για τον Πειραιά, όπου η οικογένεια του μεσολαβητή τον υποδέχεται σαν παλιό φίλο προσφέροντάς του πλούσια φιλοξενία, όπως αρμόζει στα πατροπαράδοτα ελληνικά έθιμα. Ο παπα-Μανόλης, συγγενής της οικογένειας, θα τον οδηγήσει σε άλλους, επίσης φιλόξενους συγγενείς στην Τρίπολη, οι οποίοι είναι καλλιεργητές χασίς. Εκεί ο συγγραφέας θα έρθει αντιμέτωπος με την ελληνική πονηριά και θα μάθει τα μυστικά μιας ιδιαίτερα επικίνδυνης συναλλαγής. Έτσι, ξεκινά μία ακόμα συναρπαστική περιπέτεια, στην οποία θα πρέπει να παλέψει όχι μόνο με τα στοιχεία της φύσης αλλά και με τις σκοτεινές πτυχές της ανθρώπινης ψυχής. (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου).

ΒΙΒΛΙΟΚΑΡΦΙ: Χαρείτε την ελκυστική αφήγηση που θα σας κάνει… high, αρνούμενοι τα πρόσθετα ενισχυτικά…

 

ΝΙΚΟΥ ΜΗΛΙΩΡΗ

ΤΟ ΚΥΛΙΣΜΑ

ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΤΣΟΥΚΑΤΟΥ

 

 

 

Απόσπασμα: «Το αμπέλι για το Βουρλιώτη δεν ήταν μονάχα το κτήμα του, το βιοποριστικό του επάγγελμα, η ζήση του. Ήταν βέβαια όλα αυτά, αλλά και κάτι άλλο πολύ σπουδαιότερο από αυτά. Ένα κομμάτι αληθινά από το «είναι» του, από την ψυχή του. Το αγαπούσε και το λαχταρούσε και το κανάκευε και το καμάρωνε σαν «παιδί» του.
Χωρίς ρούχα μπορούσε να μείνει σε μια δύσκολη περίσταση και χωρίς λούσα κι αυτός κι η γυναίκα του· το αμπέλι όμως θα είχε, χωρίς άλλο τη δούλεψή του στην εντέλεια. Σπίτι μεγάλο και αρχοντικό δε ζούλευσε και γι’ αυτό δεν έκανε συνήθως ο Βουρλιώτης. «Σπίτι όσο χωρείς κι αμπέλι όσο θωρείς», έλεγε.
Αμπέλι όμως μεγάλο και περιποιημένο με νοικοκυροσύνη και με μεράκι, με μαξούλι πολύ και διαλεχτό πάντα το ονειρευόταν. Το μαξούλι αυτό το πολύ και το ξεχωριστό στην ποιότητα ήταν το καμάρι του, όπως η εξυπνάδα και η προκοπή του παιδιού του. Ο καλός ρεσπέρης, με την κυρία έννοια του αμπελουργού, ήταν πρόσωπο σεβαστό και κοσμοζουλεμένο στα Βουρλά».

ΒΙΒΛΙΟΚΑΡΦΙ: Απλότητα, λαογραφία, συγκίνηση, ηθογραφία, μνήμες, βιώματα, καθημερινή ζωή, ντοπιολαλιά, προσφυγιά. Μικρές ιστορίες από τα μέρη της Μεγάλης Ιδέας (που πληρώσαμε ακριβά με τον εθνικισμό μας…).

 

 

 

ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΕΝΔΙΑΣ

ΦΘΑΝΟΝΤΑΣ ΣΤΟ ΠΑΡΟΝ

ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΙΩΛΚΟΣ

 

 

Η νέα ποιητική συλλογή του ιατρού Γιώργου Δένδια με τον τίτλο «Φθάνοντας στο παρόν», δεκαεπτά χρόνια μετά την πρώτη του εμφάνιση στα ελληνικά γράμματα.
Δείγμα γραφής από το ομώνυμο ποίημα:

 ΦΘΑΝΟΝΤΑΣ ΣΤΟ ΠΑΡΟΝ

Αρχίζοντας από το τέλος
και πέφτοντας διαρκώς
σε μια νέα διάρκεια.
Τα φώτα ήταν θολά και πότε αγρίευα,
πότε έκλαιγα.
Κάτω και πάνω από την ησυχία του κόσμου
κοίταζα
και πολλές φορές
άπλωσα το χέρι ν’ αγγίξω
τον πλούτο της αναπνοής.
Έφυγα
χωρίς να το καταλάβω.
Γύρισα
χωρίς να το περιμένω.

ΒΙΒΛΙΟΚΑΡΦΙ: Οι εκδόσεις Ιωλκός στηρίζουν την ποίηση. Εκτός από τους πρωτοεμφανιζόμενους , διαθέτουν στο βιβλιοπωλείο (στη σειρά «Αιώνια Ποίηση») τα ποιήματα του Παπαδιαμάντη και τα Νηπενθή του Καρυωτάκη. Επιπλέον, σύντομα θα κυκλοφορήσει το ημερολόγιο του 2018 με ποίημα γνωστών και νέων ποιητών για κάθε μέρα του νέου έτους. Προμηθευτείτε ένα για σας και ένα για έναν φίλο σας ή φίλη σας: Οδός Ανδρέου Μεταξά 12, Εξάρχεια, Αθήνα. Και προσοχή στη δοσολογία: Ένα ποίημα κάθε πρωί αρκεί να αντιμετωπίσεις τη ζωή και τον θάνατο της ημέρας…
ΓΙΩΡΓΟΣ Η. ΧΑΤΖΗΘΕΟΦΑΝΟΥΣ

ΕΘΝΙΚΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ

ΕΚΔΟΣΕΙΣ Ι. ΣΙΔΕΡΗΣ

Κείμενο οπισθόφυλλου: Τι είναι το εθνικό συμφέρον; Τι είναι η Εθνική Στρατηγική; Με ποια επιχειρηματολογία ο συγγραφέας απορρίπτει την ιδέα του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας με τη συμμετοχή και των αρχηγών των κοινοβουλευτικών κομμάτων, πρόταση που ευρέως κυκλοφορεί διαχρονικά και ιδιαίτερα τελευταία; Γιατί θεωρεί πως ένας τέτοιος θεσμός κινείται έξω από τα όρια της δημοκρατίας; Τι είναι αυτό που οδηγεί τον συγγραφέα να απορρίψει την εθνική συναίνεση; Ποιο είναι το θεσμικό πλαίσιο που προτείνει για τη διαμόρφωση εθνικής στρατηγικής με τη χρήση των εργαλείων του σύγχρονου management; Τι είναι η Πολιτική Εθνικής Άμυνας και Ασφάλειας (ΠΕΕΑ) και γιατί ο συγγραφέας διαφωνεί με τον χαρακτηρισμό της ως «Απόρρητη»; Γιατί θεωρεί πως ένα μεγάλο μέρος της αποτροπής απέναντι στην τουρκική απειλή έχει χαθεί και ποια η πρότασή του για την αναβάθμισή της; Είναι κατάλληλα εκπαιδευμένοι όλοι όσοι θα κληθούν να διαχειριστούν μια κρίση και, κυρίως, αυτοί που θα πρέπει να λάβουν αποφάσεις, με πρώτο τον πρωθυπουργό της Χώρας;

ΒΙΒΛΙΟΚΑΡΦΙ: Μελέτη από έναν ταξίαρχο εν αποστρατεία – οικονομολόγο, που θα πρέπει να διαβαστεί από τους ημιμαθείς περί τα εθνικοαμυντικά αρχηγούς των κομμάτων…

 

Τα σχόλια είναι κλειστά.