Ειδησεογραφικό site

Βιβλιοκαρφώματα, νέες εκδόσεις

68

ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΑΣΚΑΡΕΛΗΣ

Η ΤΕΛΕΙΑ ΚΑΤΑΙΓΙΔΑ

ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ

 

Αξιοποιώντας την υπηρεσία του από το 2000 έως το 2004 στο ΝΑΤΟ – «στη φωλιά του λύκου» για τους μεν , ή… στον «περιστερώνα της ειρήνης» για τους δε – ο πρέσβης Βασίλης Κασκαρέλης κάθισε κι έγραψε ένα βιβλίο αναμνήσεων, μαρτυρίας, σκέψεων. Όπως σημειώνει στον πρόλογό του, πηγαίνοντας στην έδρα της Ατλαντικής Συμμαχίας ήταν επηρεασμένος από τον ελληνικό αντιαμερικανισμό , αλλά οι εμπειρίες του μέσα στο θέατρο των επιχειρήσεων στο Κόσσοβο, στη Βοσνία – Ερζεγοβίνη, στην Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, στην Αλβανία και στη Σερβία, τον έκαναν να διαπιστώσει ιδίοις όμμασι πόσο η ανεπάρκεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην εξωτερική και αμυντική πολιτική προς αποτροπή ή προς τιμωρία του σέρβικου -και όχι μόνο- εθνικισμού, επιβεβαίωσαν την ανάγκη να δράσουν οι Ηνωμένες Πολιτείες. Πώς; Με τον τρόπο που εκείνες ξέρουν καλά: Βομβαρδίζοντας για «δίκαιο» σκοπό… Επί δικαίους και αδίκους… Γράφοντας, βέβαια, το καταστατικό του ΟΗΕ στα παλιά τους τα παπούτσια. Εν προκειμένω, στα παλιά τους άρβυλα… Που μετά τις αιματηρές επεμβάσεις, τις καταστροφές υποδομών και φόνους αμάχων, σπεύδει η Ευρώπη να τα… γυαλίσει!.. Με γλώσσα ρέουσα μεταφέρει τον αναγνώστη στα φόρουμ της διπλωματίας, στα γεύματα των διεθνών οργανισμών, στο παρασκήνιο των διασκέψεων, αλλά και στο πεδίο των εθνοτικών συγκρούσεων. Με ένα ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών άλλοτε τολμηρό, άλλοτε όχι…

 

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΜΑΡΚΕΖΙΝΗΣ

Ο ΟΔΥΣΣΕΑΣ ΚΑΙ Ο ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΣ ΤΟΥ

ΕΚΔΟΣΕΙΣ Ι . ΣΙΔΕΡΗΣ

Όλοι οι δρόμοι των φαν του μαρκεζινικού κινήματος σκέψης οδηγούν στην αίθουσα του ΕΒΕΑ, οδός Ακαδημίας 7, ώρα 7 μ.μ., 28 Μαρτίου, ημέρα Τρίτη. Ο διεθνούς κύρους ακαδημαϊκός παρουσιάζει το καινούργιο του πόνημα. Όπως σημειώνουν οι εκδόσεις στο οπισθόφυλλο, είναι αποκαλυπτικό για τον πολιτισµό µας ότι η αξιοζήλευτη θέση στη λογοτεχνία δόθηκε σε έναν άνθρωπο, ο οποίος ήταν πονηρός, διπρόσωπος, αναξιόπιστος, πανέξυπνος χειριστής του λόγου, αλλά και µέγας γυναικοκατακτητής (αν και δεν φηµιζόταν για την οµορφιά του). Το βιβλίο αυτό υποστηρίζει ότι η φήµη του Οδυσσέα οφείλεται ακριβώς σε αυτά τα «ελαττώµατα», καθώς και στον τρόπο µε τον οποίο ο δηµιουργός του, ο Όµηρος, επέλεξε, στο µεν πρώτο έπος του, την Ιλιάδα, να τα συγκαλύψει, στο δε δεύτερο, την Οδύσσεια, να τα εξομαλύνει κάπως. Η πρωτοτυπία της Οδύσσειας δεν έγκειται στον συναρπαστικό µύθο της, ούτε και στις λιτές περιγραφές της φύσης και των ανθρώπινων χαρακτήρων που περιέχει, αλλά, ενδεχοµένως, στο γεγονός ότι ανέδειξε ένα νέο πρότυπο «επιτυχηµένου» ανθρώπου.

Καρφί- σχόλιο: Τουλάχιστον η κρίση μας έβγαλε από το πρότυπο του χρηματιστή… Οδυσσέα…

 

 

DAVID Mc RANEY

ΔΕΝ ΕΙΣΑΙ ΤΟΣΟ ΕΞΥΠΝΟΣ ΟΣΟ ΝΟΜΙΖΕΙΣ

ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΚΛΕΙΔΑΡΙΘΜΟΣ

 

Πώς ο εγκέφαλός μας μας παραπλανά καθημερινά. Σε αυτό το διεθνές best seller, ο πολυβραβευμένος δημοσιογράφος εξετάζει τους δεκάδες τρόπους με τους οποίους αυταπατόμαστε καθημερινά και μας προσφέρει μια συναρπαστική ξενάγηση σε όλες τις νέες έρευνες, μαζί με γερές δόσεις χιούμορ. Θα διαπιστώσετε πόσο παράλογοι είμαστε στην πραγματικότητα και πώς αυτές ακριβώς οι αυταπάτες μάς επιτρέπουν να διατηρούμε «σώας τας φρένας» –και θα καταλάβετε επιτέλους γιατί δεν καταφέρνετε ποτέ να εφαρμόσετε όλες εκείνες τις αποφάσεις που παίρνετε κάθε νέα χρονιά. Σε αυτό το βιβλίο θα βρείτε απαντήσεις σε ερωτήματα όπω ς: Θα βοηθούσατε έναν άγνωστο σε ώρα ανάγκης; Γιατί είστε τόσο ερωτευμένοι με το καινούριο κινητό σας; Γιατί όταν δουλεύετε σε ομάδες έχετε την τάση να… λουφάρετε; Γιατί δεν καταφέρνετε να κάνετε δίαιτα; Γιατί λατρεύετε τις θεωρίες συνωμοσίας; Γιατί είστε τόσο αναβλητικοί;… Και θα συνειδητοποιήσετε ότι δεν είστε τόσο έξυπνοι όσο νομίζετε!

Σχόλιο – Καρφί: Ένα απαραίτητο βοήθημα για έξυπνους και… βλάκες! Όπως είμαστε οι περισσότεροι…

 

ΑΝΝΑ ΓΑΛΑΝΟΥ

ΘΥΣΙΑ, ΟΙ ΔΡΟΜΟΙ ΤΗΣ ΚΑΤΑΙΓΙΔΑΣ

ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΔΙΟΠΤΡΑ

Ένα ταξίδι σε σοκάκια αλλοτινών καιρών… Η Ρούσσα, μια όμορφη αρχοντοπούλα της Κρήτης, εκτοπίζεται από τους Ενετούς, όταν ο πατέρας της αρνείται να υποταχτεί στην εξουσία τους και επαναστατεί. Η γαλέρα που τη μεταφέρει στην εξορία πέφτει στα χέρια Οθωμανών κουρσάρων και μαζί με άλλες γυναίκες οδηγείται στο σκλαβοπάζαρο της Κωνσταντινούπολης. Αγοράζεται σαν δούλα σ’ ένα καραβανσαράι της Αδριανούπολης, όπου οι συνθήκες διαβίωσής της είναι δραματικές. Ένα βήμα πριν τον θάνατο τη σώζει ένας όμορφος Θρακιώτης, ο Σεκίρ, και ο έρωτας που γεννιέται ανάμεσά τους είναι φλογερός. Όμως και πάλι, η καινούρια αρχή στη ζωή της είναι γεμάτη ερωτηματικά.

– Γιατί ακολουθεί την εκστρατεία του σουλτάνου Σουλεϊμάν;
– Ποιος είναι ο ρόλος του Αχμέτ πασά;
Χάνδακας – Κωνσταντινούπολη – Αδριανούπολη – Ρέθυμνο – Χάνδακας
Τα ιστορικά γεγονότα της περιόδου 1550-1570 δένονται άρρηκτα με τη μυθοπλασία και συνθέτουν μια μοναδική ατμόσφαιρα εποχής. Ευγενείς, σκλάβοι, αλήθειες, ψέματα, πασάδες, δούκες, έρωτες, πάθη, ίντριγκες, σωματέμποροι, αλογάρηδες, πειρατές ζωντανεύουν στο βιβλίο.

Σχόλιο- Καρφί: Ένα ελληνοτουρκικό ερωτο-πολεμικό σίριαλ στο χαρτί.

Που το απολαμβάνεις όποτε θέλεις και όχι όποτε παίζει στην ΤV o Σουλεϊμάν…

 

 

PHILIP Η SHERRARD

Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ, Ο ΠΑΠΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΤΟ ΣΧΙΣΜΑ

ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΑΡΜΟΣ

Δύσκολο θέμα, ειδικά σε μια Ελλαδική Εκκλησία που λατρεύει να μισεί τον Πάπα, κρατώντας… κακία από το 1504, χρονιά του Σχίσματος. Ο συγγραφέας, που είναι καθηγητής στην Οξφόρδη και έχει εργασθεί στην Βρετανική Αρχαιολογική Σχολή Αθηνών, εξηγείται: «…όταν τα βιβλία τα σχετικά με το Σχίσμα το εξετάζουν από εντελώς εκκλησιολογική άποψη, το πρότυπο που συνήθως αποδέχονται για τη δομή της Εκκλησίας επί γης είναι αυτό πού δέχεται τη θεολογική παράδοση της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας. Αυτό σημαίνει ότι υπεύθυνες για το Σχίσμα θεωρούνται γενικά οι Εκκλησίες του ανατολικού μισού της Χριστιανοσύνης. Το Σχίσμα είναι το “Ανατολικό σχίσμα”, και αυτοί πού θεωρούνται ως “οι σχισματικοί αδελφοί μας” είναι οι Ορθόδοξοι Χριστιανοί. Αυτό το βιβλίο ξεκινά από μια διαφορετική βάση. Απορρέει από μιαν αντίληψη για την Εκκλησία την οποία έχω ονομάσει πατερική, με την έννοια ότι έχει διαφυλαχθεί μέσα στην παράδοση όπως αυτή αντιπροσωπεύεται κυρίως από τους Έλληνες Πατέρες από τον δεύτερο έως τον δέκατο τέταρτο αιώνα και πέρα. Αυτή είναι η αντίληψη την οποία παίρνω ως πρότυπο και στο δικό της φως εξετάζω τις άλλες εκκλησιολογίες. Το αποτέλεσμα είναι μια εικόνα διαφορετική από αυτήν που συνήθως παρουσιάζεται».

Σχόλιο- Καρφί: Ενδιαφέρουσα μελέτη για έναν καβγά εις το όνομα του θεού!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Τα σχόλια είναι κλειστά.