Ειδησεογραφικό site

Δραματικές εικόνες & βίντεο από την κατολίσθηση στο «Ναυάγιο»

173

Μεγάλη αναστάτωση προκλήθηκε σήμερα στο Ναυάγιο στη Ζάκυνθο όπου σημειώθηκε κατολίσθηση, ενώ στην παραλία βρίσκονταν εκατοντάδες τουρίστες.

Τρία άτομα μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο ενώ συνεχίζονται οι έρευνες για τυχόν εγκλωβισμένους. Πάντως, σύμφωνα με το Λιμενικό όλοι οι τουρίστες που είχαν μεταβεί το πρωί στη διάσημη παραλία με τουριστικά πλοιάρια έχουν βρεθεί και έχουν μεταφερθεί σε ασφαλή μέρη.

Η κατολίσθηση, σύμφωνα με τις μαρτυρίες έγινε σε τρεις φάσεις, άρχισαν αρχικά να πέφτουν κάποιες πέτρες, σε δεύτερη φάση έφυγαν κάποιες ακόμη και σε τρίτη φάση έγινε η μεγάλη κατολίσθηση. Ετσι, οι λουόμενοι είχαν το χρόνο να αντιληφθούν ότι κάτι δεν πήγαινε καλά και να απομακρυνθούν εγκαίρως και ευτυχώς -μέχρι στιγμής- να αποφευχθούν τα χειρότερα.

Στο δραματικό βίντεο που κάνει το γύρο του Διαδικτύου, με τις κραυγές των λουομένων, πάντως, διακρίνονται και κάποιοι που κυριολεκτικά σώθηκαν την τελευταία στιγμή.

 

Οι εικόνες παρακάτω αποτυπώνουν όλα όσα συνέβησαν στο Ναυάγιο σήμερα το πρωί:

 

Σε άλλο βίντεο, φαίνεται η παραλία από ψηλά, μετά την κατολίσθηση:

Γεωδυναμικό φαινόμενο σε μια σεισμογενή περιοχή, χαρακτηρίζει ο καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας την κατολίσθηση στο Ναυάγιο της Ζακύνθου.

Μάλιστα, σημειώνει ότι ο ίδιος και η ομάδα του έχουν ήδη επισημάνει τον κίνδυνο εκδήλωσης κατολισθήσεων – καταπτώσεων σε ανάλογες περιοχές των Ιονίων Νήσων και του ελληνικού χώρου.

Ολόκληρη η δήλωση του κ. Λέκκα έχει ως εξής:

«Η κατολίσθηση στην περιοχή Ναυάγιο της Ζακύνθου αποτελεί ένα ακόμα γεωδυναμικό φαινόμενο σε μία τεκτονικά ενεργή ζώνη, όπως και η έντονη σεισμικότητα που εκδηλώνεται τοπικά και στην ευρύτερη περιοχή των Ιονίων Νήσων.

Η κατολίσθηση έχει τη μορφή κατάρρευσης βραχομάζας και κατάπτωσης βράχων όγκου περίπου 5000 κυβικών μέτρων και εκδηλώθηκε στα απότομα πρανή της περιοχής, τα οποία δομούνται από λευκούς ασβεστόλιθους, έντονα κατακερματισμένους.

Έχουμε ήδη επισημάνει τον κίνδυνο εκδήλωσης κατολισθήσεων – καταπτώσεων σε ανάλογες περιοχές των Ιονίων Νήσων και του ελληνικού χώρου.

Σχετικά με τη συγκεκριμένη περιοχή, μετά από πρόταση του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και την πρόσφατη ένταξή της στο ΕΣΠΑ Ιονίων Νήσων από τον Περιφερειάρχη κ. Θεόδωρο Γιαλιατσάτο, έχουμε ήδη ξεκινήσει τη διερεύνηση όλων των παραμέτρων που συνθέτουν το φαινόμενο με στόχο την ελαχιστοποίηση των επιπτώσεων και την αποφυγή ανθρώπινων απωλειών».

Φωτογραφίες: imerazante.gr, ermisnews.gr

Τα σχόλια είναι κλειστά.