Ειδησεογραφικό site

ΒΙΝΤΕΟ: Πούτιν-Τσίπρας για φυσικό αέριο, S-400 και συμφωνία Πρεσπών

3.064

Πούτιν: Σαχλαμάρες ότι η Ρωσία έχει συνωμοτήσει κατά της Ελλάδας – Τσίπρας: Η Ελλάδα δεν κινείται με γνώμονα πιέσεις τρίτων χωρών – Μήνυμα στη Μόσχα να μην πουλήσει τους S-400 στην Τουρκία λόγω του casus belli εναντίον της Ελλάδας, έστειλε εμμέσως ο πρωθυπουργός – Η Ρωσία προμηθεύει την Ελλάδα με το 50% του φυσικού αερίου και το 10% του πετρελαίου της, είπε ο Ρώσος πρόεδρος

Συνέντευξη Τύπου παραχώρησαν, μετά τη συνάντησή τους στο Κρεμλίνο, ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν και ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας.

Στην αρχική του τοποθέτηση, ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν επανέλαβε ότι Ελλάδα και Ρωσία έχουν 190 χρόνια διπλωματικών σχέσεων καθώς και τη χαρά του για την επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού.

«Συζητήσαμε για την εμβάθυνση της αμοιβαίας επωφελούς συνεργασίας σε όλους τους επιμέρους κλάδους», τόνισε ο Ρώσος πρόεδρος, σημειώνοντας ότι σε αυτό θα συμβάλλουν και οι συμφωνίες που έχουν υπογραφεί ανάμεσα στις δύο χώρες.

«Δώσαμε έμφαση στην εμπορική και επενδυτική συνεργασία, που δείχνει καλή δυναμική. Πέρυσι αυξήθηκε το διμερές εμπόδιο κατά 27%, ενώ φέτος αυξήθηκε μέχρι τον Σεπτέμβριο κατά 11%. Οι διμερείς επενδύσεις ανέρχονται στα 700 εκατομμύρια δολάρια», ανέφερε ο πρόεδρος Πούτιν.

Βασικός προμηθευτής ενέργειας η Ρωσία

Ο Ρώσος πρόεδρος έδωσε έμφαση στον ενεργειακό τομέα, λέγοντας ότι η Ρωσία προμηθεύει με ενεργειακούς πόρους «πάνω από το 50% του φυσικού αερίου και το 10% του πετρελαίου στην Ελλάδα.

«Εξετάσαμε τη συμμετοχή της Ελλάδας στη νότια διαδρομή, τις προοπτικές συνεργασίας στον τομέα της καινοτομίας. Υπάρχουν ρωσικές εταιρείες που θέλουν να βγουν στην ελληνική αγορά με ποικίλα προϊόντα και υπηρεσίες. Κάθε χρόνο έχουμε αρκετές πολιτιστικές εκδηλώσεις, φεστιβάλ πολιτισμού. Το 2019 θα έχουμε έτος γλώσσας και λογοτεχνίας, σημείωσε.

Ανάπτυξη του τουρισμού

Παράλληλα, οι δύο πολιτικοί συζήτησαν εκτενώς για τον τουρισμό και την ενίσχυσή του.

«Συμφωνήσαμε να ενισχύσουμε την ανάπτυξη του τουρισμού, ώστε να επισκέπτονται οι Έλληνες τα αξιοθέατα της χώρας μας», ανέφερε ο πρέοδρος Πούτιν, που αναφέρθηκε στα έργα που κάνει η κυβέρνησή του για την ανάπτυξη της κρουαζιέρας στη Μαύρη Θάλασσα και τη δημιουργία καινούριων θέρετρων στην Κριμαία

Τσίπρας: Η Ελλάδα αποτελεί πυλώνα ασφάλειας και σταθερότητας

Από την πλευρά του, ο Αλέξης Τσίπρας ευχαρίστησε τον Ρώσο πρόεδρο για τη θερμή υποδοχή και φιλοξενία, σημειώνοντας ότι η επίσκεψή του γίνεται «με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 190 ετών από την έναρξη διπλωματικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών».

Υπενθυμίζοντας ότι είναι η δεύτερη φορά που επισκέπτεται το Κρεμλίνο, ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι η πρώτη επίσκεψή του είχε γίνει σε μια δύσκολη περίοδο, «τότε που η πολιτική βούληση ήταν να ξαναχτίσουμε τις διμερείς σχέσεις έπειτα από μια 5ετία αδράνειας στις σχέσεις μεταξύ των δύο κρατών».

«Η Ελλάδα μπορεί να είναι μέλος της Ε και του ΝΑΤΟ αλλά υλοποιεί ένα μοντέλο πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής», υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας.

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στην αλλαγή που υπάρχει στη χώρα μας. «Τριάμισι χρόνια μετά η Ελλάδα άντεξε, η ελληνική οικονομία άντεξε, έχει ξεφύγει από το φάσμα της χρεοκοπίας. Η Ελλάδα είναι μία χώρα που αποτελεί πυλώνα ασφάλειας και σταθερότητας», πρόσθεσε.

«Ο διάλογος Ελλάδας – Ρωσίας δεν είναι εύκολος»

«Ο διάλογος δεν είναι πάντα εύκολος. Ωστόσο η επιθυμία μας να παραμείνουν οι σχέσεις στις σταθερές ράγες μας βοηθά να ξεπερνάμε τις δυσκολίες και να επιστρέφουμε στον αμοιβαίο σεβασμό και στην αλληλοκατανόηση», ανέφερε ο πρωθυπουργός, σχολιάζοντας τις σχέσεις των δύο χωρών.

Ανησυχία της Αθήνας για τα νέα εξοπλιστικά στην Τουρκία

Επίσης, ο κ. Τσίπρας εξέφρασε στον Βλαντιμίρ Πούτιν «τις ανησυχίες μας για τα νέα εξοπλιστικά προγράμματα της Τουρκίας την εποχή που διατηρεί το casus belli».

Οι δύο πλευρές συμφώνησαν να ανακηρύξουν το 2019 ως έτος πολιτιστικής συνεργασίας Ελλάδας – Ρωσίας, έτος γλώσσας και λογοτεχνίας.

Για τις απελάσεις Ρώσων διπλωματών

Ο πρόεδρος Πούτιν εξέφρασε την αντίθεσή του με τις απελάσεις Ρώσων διπλωματών. «Από την αρχή δεν συμφωνούσαμε στη βάση που έγιναν οι απελάσεις. Δύσκολα θα μπορούσα να φανταστώ ότι η Ρωσία κάνει κάποια συνωμοσία, έχει παίξει μαύρα παιχνίδια εναντίον της Ελλάδας. Αυτά είναι σαχλαμάρες».

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι υπάρχουν «πολλοί τρόποι για την διευθέτηση αυτών των καταστάσεων, χωρίς θεατρικά», λέγοντας όμως ότι δεν έχει ενοχλήσει τη σχέση των δύο κρατών.

«Μια βροχερή μέρα στη διάρκεια του καλοκαιριού δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει μπροστά μας καλοκαίρι», ανέφερε από την πλευρά του ο κ. Τσίπρας.

«Θα χαρούμε εάν η Ελλάδα ξεπεράσει όλες τις δυσκολίες»

Ο κ. Πούτιν αναφέρθηκε και στην οικονομική κρίση λέγοντας ότι η Ελλάδα «περνά μια δύσκολη περίοδο στην ιστορία της. Ευχόμαστε οι δυσκολίες να ξεπεραστούν το ταχύτερο δυνατόν».

Παράλληλα,ο πρόεδρος της Ρωσίας αναφέρθηκε και στην επένδυση 400 εκατ. $ σε κατασκευαστικό έργο στη χώρα μας, λέγοντας ότι η κατάσταση θα βελτιωθεί αν κι άλλοι μετάσχουν στην οικονομική δραστηριότητα.

Τσίπρας για Ρωσοκυπριακές σχέσεις

Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε και στις σχέσεις Ρωσίας – Κύπρου, λέγοντας ότι η Κύπρος, δεδομένης της κρίσιμης γεωστρατηγικής της σχέσης παρέχει πάντα διευκολύνσεις και πρέπει να παρέχει διευκολύνσεις

«Δεν υπάρχει οποιαδήποτε σκέψη -επικοινώνησα με τον πρόεδρο Αναστασιάδη- για προοπτική στρατιωτικοποίησης του νησιού», ανέφερε ο πρωθυπουργός, λέγοντας ότι η Λευκωσία παρέχει «μια εξαιρετικά ισορροπημένη πολιτική ελλιμενισμού προς όλες τις φίλιες δυνάμεις της, άρα και προς τη Ρωσία».

«Η Ελλάδα μπορεί να παίξει τον ρόλο γέφυρας μεταξύ Ρωσίας και ΕΕ»

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στο ρόλο που μπορεί να παίξει η Ελλάδα στις σχέσεις της Ρωσίας με το ΝΑΤΟ και την ΕΕ

«Η Ελλάδα μπορεί να είναι αξιόπιστη σύμμαχος στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ και παράλληλα ένας αξιόπιστος εταίρος και πιστεύω ότι οι σχέσεις αυτές έχουν τις δικές τους βαθιές ρίζες και δεν βρίσκονται σε αντιπαράθεση. Αν η Ελλάδα δεν μπορούσε να είναι ταυτόχρονα μια αξιόπιστη σύμμαχος στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ αλλά και σταθερή, έντιμη συνεργάτης της Ρωσίας θα ήταν σαν όλες τις άλλες χώρες της ΕΕ», ανέφερε.

Ο ίδιος, εξέφρασε την πεποίθησή του ότι «η Ελλάδα μπορεί να παίξει το ρόλο γέφυρας μεταξύ Ρωσίας και ΕΕ με βάση το διεθνές δίκαιο, το σεβασμό της ασφάλειας και της σταθερότητας. Με βάση αυτές τις αρχές πορευόμαστε και γι’ αυτό πιστεύουμε ότι είμαστε αξιόπιστοι σύμμαχοι και εταίροι».

Δείτε επίσης

Τα σχόλια είναι κλειστά.