Ειδησεογραφικό site

ΒΙΝΤΕΟ – Καντάδα Ντουτέρτε στον Τραμπ: «Είσαι το φως του κόσμου μου…»

56

Μια ερωτική φιλιππινέζικη επιτυχία -«παραγγελιά του Ντόναλντ Τραμπ» – τραγούδησε ο πρόεδρος της χώρας, Ροντρίγκο Ντουτέρτε στο δείπνο που παρατέθηκε για τους ηγέτες του Οργανισμού Χωρών Νοτιοανατολικής Ασίας (ASEAN), ξαφνιάζοντας τους παρισταμένους.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ και ο Φιλιππινέζος ομόλογός του ήταν μεταξύ των 19 ηγετών που μετείχαν στο γκαλά στη Μανίλα, ενόψει της ετήσιας συνόδου της ASEAΝ. Κάποια στιγμή ο Ντουτέρτε άρπαξε το μικρόφωνο για να τραγουδήσει στα φιλιππινέζικα το τραγούδι “Ikaw” (“Εσύ”) σ’ ένα ντουέτο μαζί με την ντόπια σταρ Πιλίτα Κοράλες.

Ένας από τους στίχους του τραγουδιού ξεκινά με τα λόγια: «Είσαι το φως του κόσμου μου, η μισή μου καρδιά»…

Ο Ντουτέρτε εξήγησε αργότερα: «Τραγούδησα απρόσκλητος εκτελώντας διαταγές του αρχηγού των ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ».

Μενού τεσσάρων πιάτων στο δείπνο της ASEAN

Τραγουδιστές και χορευτές ανέλαβαν στο δείπνο να ψυχαγωγήσουν τον Τραμπ και τους λοιπούς ηγέτες, που φορούσαν μπαρόνγκ χρώματος κρεμ (ένα παραδοσιακό πουκάμισο των Φιλιππίνων, κατασκευασμένο από ίνες του δέντρου του ανανά, κεντημένο στο χέρι).

Τους σέρβιραν τέσσερα πιάτα ντόπιας και ασιατικής κουζίνας που επιμελήθηκε και προετοίμασε ο Jessie Sincioco, ο σεφ που ετοίμασε και το μενού για τον Πάπα Φραγκίσκο, όταν επισκέφθηκε τις Φιλιππίνες το 2015.

Ο «Τραμπ της Ανατολής»

Η στρατηγική συμμαχία της Ουάσιγκτον με την πρώην αποικία της, τις Φιλιππίνες, ανάγεται από τον Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο. Ο Ντουτέρτε, που αποκαλείται συχνά «Τραμπ της Ανατολής» λόγω του παρορμητικού του χαρακτήρα, δέχεται έντονες επικρίσεις για την αμείλικτη εκστρατεία που έχει εξαπολύσει κατά της διακίνησης ναρκωτικών και η οποία έχει στοιχίσει τις ζωές χιλιάδων ατόμων, υπόπτων για εμπορία ναρκωτικών ουσιών, αφότου ορκίστηκε πρόεδρος πριν από 16 μήνες.

Αλλά ο Τραμπ, ο οποίος δέχεται με τη σειρά του έντονη κριτική ότι βάζει στο περιθώριο τα θέματα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων όταν συναντάται με αυταρχικούς ηγέτες, είχε πλέξει το εγκώμιο του Ντουτέρτε τον περασμένο Μάιο λέγοντας ότι «κάνει μια απίστευτη δουλειά αναφορικά με το πρόβλημα των ναρκωτικών».

Περιληπτικά συζητήθηκαν τα ανθρώπινα δικαιώματα στην συνάντηση Τραμπ-Ντουτέρτε

Ανθρωπιστικές οργανώσεις περίμεναν να ακούσουν μια δήλωση δημόσιας καταδίκης της πρακτικής του Ντουτέρτε από τα χείλη του Τραμπ στη σύνοδο της ASEAN, αλλά ο Αμερικανός πρόεδρος προτίμησε να συζητήσει περιληπτικά τα ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη σημερινή συνάντησή τους,σύμφωνα με την εκπρόσωπο Τύπου του Λευκού Οίκου, Σάρα Σάντερς.

Οι δύο πρόεδροι συζήτησαν επίσης, τον πόλεμο κατά του Ισλαμικού Κράτους, ζητήματα εμπορίου, αλλά και την καταπολέμηση της παράνομης διακίνησης ναρκωτικών, κατά την συνάντηση που είχαν στο περιθώριο της Διάσκεψης της Ένωσης των Χωρών της Νοτιοανατολικής Ασίας (ASEAN) που πραγματοποιείται στην Μανίλα. Ο Τραμπ χαρακτήρισε ως «τέλεια» τη σχέση του με τον Ντουτέρτε.

 

Τα σχόλια είναι κλειστά.