Ειδησεογραφικό site

Βγαίνουμε στις αγορές για να κάνουμε παροχές κ. Τσακαλώτε;

35

Του Βασίλη Γεώργα

Η κυβέρνηση παραδέχεται ότι βγήκε στις αγορές έχοντας ένα και μόνο στόχο. Να βρει λεφτά για να χρηματοδοτήσει το «παράλληλο πρόγραμμα» και όποιες άλλες παροχές την εξυπηρετήσουν στο δρόμο προς τις επόμενες εκλογές. Δεν πρόκειται άλλωστε για κανένα απόκρυφο σχέδιο. Ο ίδιος ο υπουργός των Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος το «αποκάλυψε» χθες δηλώνοντας ότι επειδή ο λαός έχει υποφέρει παραπάνω από ότι του αναλογεί, θα υπάρξει και δεύτερη και τρίτη έξοδος στις αγορές «για να μπορέσουμε να πλησιάσουμε τον Αύγουστο του 2018, να βγούμε από τα μνημόνια με διαφορετικούς όρους και να μπορεί η κυβέρνηση μας να κάνει τα πράγματα που είχε υποσχεθεί».

Αν αυτή η τελευταία φράση δεν είναι προαναγγελία πρόθεσης προεκλογικών παροχών με τα λεφτά των άλλων, τότε πως αλλιώς μπορεί να ερμηνευτεί; Και γιατί ο κατά τα άλλα υπεύθυνος υπουργός Οικονομικών θεωρεί ότι με την ανεύθυνη αυτή δήλωση που έγινε λίγες ώρες μετά την πρώτη έξοδο στις αγορές από το 2014, σμιλεύει την εμπιστοσύνη των επενδυτών από τους οποίους σε λίγο καιρό η Ελλάδα θα ξαναζητήσει δανεικά; Ποιο είναι το μήνυμα που εκπέμπει και ποιο είναι το θετικό αποτύπωμα που αφήνει για τη χώρα όταν με εξαγγελίες σαν κι αυτές που μας γυρίζουν στα χρόνια της παροχολογίας, οι πρόθυμοι επενδυτές θα λιγοστεύουν, το χρήμα τους θα πουλιέται ακριβά, και τα κράτη της ευρωζώνης που έχουν δανείσει δισεκατομμύρια στην Ελλάδα, θα επιδιώκουν να θέσουν ακόμη αυστηρότερους όρους για να αποφευχθεί ένας νέος δημοσιονομικός εκτροχιασμός;

Δεν είναι καθόλου παράλογο για μια κυβέρνηση να θέλει να χρηματοδοτήσει με νέα δάνεια από τις αγορές δράσεις για την ανακούφιση των πολιτών της, τη μείωση της ανεργίας και την ανάταξη της οικονομίας της. Έτσι γίνεται σε όλο τον κόσμο. Έτσι θα γίνεται κάποια στιγμή και εδώ. Όμως στη δική μας περίπτωση κρείττον του λαλείν το σιγάν επειδή η φωλιά μας είναι τόσο λερωμένη από τα χρόνια των ακατάσχετων παροχών και των άκριτων ελλειμμάτων που θα περάσει πολύ καιρός μέχρι να αποκτήσουμε την εμπιστοσύνη τους και να πάψουμε να τους παρακαλάμε για να μας δανείσουν.

Τέτοιες δηλώσεις και μάλιστα από έναν υπουργό στον οποίο σήμερα έχει ανατεθεί η τιτάνια προσπάθεια επιστροφής της Ελλάδας στις αγορές με βιώσιμους όρους,  μπορεί να βοηθούν ώστε να τονωθεί η εκλογική επιρροή της κυβέρνησης ή να πάνε διακοπές οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ισχυριζόμενοι ότι τώρα που βγήκαμε στις αγορές θα τρώμε με χρυσά κουτάλια, αλλά είναι ακατανόητες και κυρίως βλαπτικές για τα συμφέροντα μας. Είναι επίσης και ψευδείς γιατί οι δημοσιονομικές υποχρεώσεις που έχει αναλάβει η χώρα σε συνδυασμό με το «ταβάνι» αύξησης του χρέους που θέτουν οι δανειστές, δεν εγγυώνται την αξιοποίηση των δανεικών σε παροχές.

Οι αγορές έχουν αυτιά και ακούνε και τσέπες για να εκμεταλλεύονται τους πολιτικάντηδες κάθε χώρας όταν βάζουν το κομματικό συμφέρον πάνω από το συμφέρον των πολιτών τους. Στην προκειμένη περίπτωση η κυβέρνηση, αρκετοί υπουργοί και βουλευτές της, εμφανίζονται να μιλούν σαν «Μαυρογιαλούροι» που έχουν κατά νου τις εκλογές, και όχι ως υπεύθυνη κυβερνητική δύναμη η οποία μπορεί να οραματίζεται την επόμενη μέρα και τον καλύτερο δρόμο ώστε να φτάσει σε αυτή.

Οι επενδυτές έχουν αρχίσει να εμπιστεύονται διστακτικά και πάλι την Ελλάδα αφενός  επειδή στη χώρα μας συντελέστηκε μια πρωτόγνωρη δημοσιονομική προσαρμογή την προηγούμενη επταετία, που όμοιά της σε σκληρότητα αλλά και απόδοση δεν έχει ζήσει στα πρόσφατα χρόνια άλλη ευρωπαϊκή οικονομία, και αφετέρου επειδή προσβλέπουν σε κάποια μελλοντική ρύθμιση του χρέους που θα καταστήσει ασφαλέστερα τα ελληνικά ομόλογα.

Η εμπιστοσύνη αυτή, όμως, κρέμεται από μια λεπτή κλωστή και η εδραίωσή της θα κριθεί από το πώς θα την χειριστεί τόσο σε όρους ουσίας όσο και επικοινωνίας η ίδια κυβέρνηση που το 2015 απέκλεισε τη χώρα από τις αγορές και φόρτωσε αναίτια τους Έλληνες πολίτες με κόστος δεκάδων δισεκατομμυρίων ευρώ πριν ανακαλύψει ότι ο δρόμος απεξάρτησης από τα μνημόνια περνά τελικά μέσα από αυτές.

 

ΠΗΓΗ: liberal.gr

Τα σχόλια είναι κλειστά.