Ειδησεογραφικό site

Βγάλε το κορμί σου (χωρίς κόμπλεξ) στην παραλία!

1.856

 

PARALIA 2

Αφήστε στην άκρη αρνητικές σκέψεις, δίαιτες express  και πάσης φύσης προϊόντα κατά της χαλάρωσης και της κυτταρίτιδας και «ρίξτε το βάρος» σας στην υγιεινή διατροφή, τη χαλαρή άσκηση και την ξεκούραση…

 Της Πέννυς Κροντηρά

Το καλοκαίρι είναι εδώ και οι προετοιμασίες για ένα όμορφο, καλοσχηματισμένο, αψεγάδιαστο σχεδόν, αλλά κατά τ’ άλλα υγιές σώμα, ξεκίνησαν! Το μήνυμα υπάρχει παντού: Καλοκαίρι- θάλασσα- όμορφο σώμα.

Οι ατελείωτες διαφημίσεις στην τηλεόραση και το ραδιόφωνο, τα περιοδικά μόδας και ομορφιάς, τα ινστιτούτα αισθητικής διαδίδουν πληροφορίες που κατακλύζουν το μυαλό μας. Πολλά, πλέον, τα προϊόντα ομορφιάς,  περισσότερες οι υπηρεσίες για τον νέο και τη νέα που ετοιμάζονται να ξεκινήσουν τα καλοκαιρινά τους μπάνια στη θάλασσα. Κρέμες και χάπια αδυνατίσματος, δίαιτες express, προϊόντα για τη χαλάρωση και την κυτταρίτιδα γυμναστήρια, αισθητική χειρουργική και όλων των ειδών τα beaute στα πόδια της γυναίκας αλλά και του άντρα.

Όσο και αν ακούγεται ιδανικό και τέλειο, για κάποιους και κάποιες, προκαλεί άγχος και σε αυτούς θα αναφερθούμε σήμερα.

 

 

moustogianniΤο «Κ» μίλησε με την Ελένη Μουστόγιαννη, Msc Κλινικής Ψυχολογίας- Γνωσιακή Συμπεριφορική Ψυχοθεραπεύτρια (CBT), για το ποιες είναι οι αρνητικές  σκέψεις που μας βομβαρδίζουν και ποια η λύση του προβλήματος που ταλαιπωρεί την ψυχή μας.

ΠΡΟΣΩΠΙΚΈΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΔΙΑΙΤΑΣ ΚΑΙ… ΑΠΕΛΠΙΣΙΑΣ

Η κα Μουστόγιαννη μας αναφέρει μερικές από τις σκέψεις των ατόμων που επισκέπτονται το γραφείο της:

“Είμαι η Σ. 31 ετών. Κάθε χρόνο το μήνα Σεπτέμβριο, κάνω ετήσια εγγραφή στο γυμναστήριο. Όλον το χειμώνα βρίσκομαι σε μια μόνιμη δίαιτα και σε μια μόνιμη απογοήτευση γιατί δε χάνω τα κιλά που θέλω, 4-5 κιλά, ώστε να έχω το επιθυμητό βάρος και την άκρως λεπτή σιλουέττα για να νιώθω όμορφα όταν βλέπω τον εαυτό μου στον καθρέφτη. Όταν μπαίνει η άνοιξη και φοράω τα t-shirt και σορτσάκια, βλέποντας το είδωλό μου στον καθρέφτη, αρχίζω να πανικοβάλλομαι με τον χρόνο που απομένει για να κάνω την εμφάνισή μου στην παραλία με μαγιό. Κοιτάζομαι στον καθρέφτη και συνειδητοποιώ τη χαμένη εγγραφή στο γυμναστήριο. Λίγη κοιλίτσα, λίγη κυτταρίτιδα. Από τα χρόνια της εφηβείας μου, κάθε καλοκαίρι, είχα άγχος για το μικρό μου στήθος, την ουλή… Νομίζω ότι όλοι με κοιτούν και βλέπουν τις ατέλειες στο σώμα μου… Ντρέπομαι… Στη συγκεκριμένη φάση της ηλικίας μου, αγχώνομαι για τη μυϊκή  χαλάρωση, την κοιλιά και την κυτταρίτιδα… Βγαίνοντας στην παραλία μπορεί να συγκρίνω τον εαυτό μου με κάποια άλλη κοπέλα και να απογοητευτώ. Νομίζω ότι ο σύντροφός μου κοιτάζει το σφιχτό κορμί, τους κοιλιακούς και το αψεγάδιαστο γενικά…»

«Είμαι η Α. 25 ετών. Τρέμω στην ιδέα ότι πλησιάζει το καλοκαίρι… Το χειμώνα με τα ρούχα καλά κρυβόμουν. Τώρα θα φαίνεται και η πιο μικρή ατέλεια… Όλος ο κόσμος θα με κοιτάζει και θα βλέπει τα περιττά μου κιλά… Θα με κοροϊδεύουν… Ίσως φέτος δεν πάω για μπάνιο στη θάλασσα…»

«Είμαι η Κ. 38 ετών. Κάποτε είχα όμορφο σώμα. Τώρα είμαι μητέρα δύο παιδιών. Οι εγκυμοσύνες άφησαν πολλά κιλά που δεν έχω καταφέρει να χάσω ακόμα… Η κοιλιά μου δεν είναι πλέον επίπεδη. Κυτταρίτιδα και χαλάρωση παντού. Είμαι σίγουρη πως ο άντρας μου θα με κοιτάει με απογοήτευση. Δε θυμίζω πλέον την όμορφη κοπέλα που παντρεύτηκε. Αγχώνομαι και ντρέπομαι. Η ζυγαριά είναι εχθρός, ιδίως όταν δεν γυμνάζεσαι… Πού χρόνος όμως για γυμναστήριο με δύο παιδιά…»

«Είμαι η Μ. 28 ετών. Όπως κάθε καλοκαίρι, έτσι και φέτος, ξεκινάω δίαιτα από το Μάιο μέχρι και τον Αύγουστο για να χάσω το περιττό βάρος. Ο χρόνος όμως είναι λίγος… Όσο νιώθω ότι δεν προλαβαίνω τόσο αγχώνομαι… Όσο αγχώνομαι, τόσο πιο εξαντλητική γίνεται η δίαιτα. Όταν τα βράδια  βγαίνω με την παρέα μου για φαγητό σκέφτομαι ότι θα καταλάβουν πως κάνω δίαιτα. Τρώω λίγο και όταν γυρίζω σπίτι ζυγίζομαι και με διάφορους τρόπους προσπαθώ να κάψω αυτό που έφαγα…»

 

ΣΩΜΑ «ΩΡΑΙΟ» ΚΑΙ «ΑΠΟΔΕΚΤΟ»

Στο μυαλό στριφογυρίζει μια και μοναδική σκέψη. Ποια είναι αυτή; «Πρέπει να αδυνατίσω γρήγορα! Το σώμα μου έχει κυτταρίτιδα. Η κοιλιά μου είναι χαλαρή, γεμάτη ραγάδες από την εγκυμοσύνη. Τα μάτια που θα με κοιτούν στην παραλία πολλά. Ντρέπομαι για το σώμα μου…». Η ψυχολόγος μας εξηγεί:  «Η προσπάθεια κυρίως της τελευταίας στιγμής, δεν έχει το επιθυμητό αποτέλεσμα  και αυτό προκαλεί απογοήτευση. Η απογοήτευση προκαλεί ντροπή, η ντροπή απομόνωση και το άτομο ιδανικά μπαίνει σε ένα φαύλο κύκλο που σιγά-σιγά  το φθείρει. Η εικόνα που έχουμε για το σώμα μας δυστυχώς δεν αντιστοιχεί πάντα στην πραγματικότητα. Άτομα, ακόμα και με ιδανικό βάρος, είναι δυνατό να έχουν άσχημη εικόνα για το σώμα τους. Αυτό εξαρτάται κυρίως από την αντίληψη που έχουν τα άτομα αυτά  για τον ίδιο τους τον εαυτό, αλλά και για τον τρόπο που πιστεύουν ότι τους αντιλαμβάνονται  οι άλλοι. Η λανθασμένη αντίληψη σχετίζεται επίσης με διαφόρους κοινωνικούς και πολιτισμικούς παράγοντες, αλλά και με τις πεποιθήσεις που έχει όχι μόνο το άτομο, αλλά πολλές φορές ολόκληρη η κοινωνία σχετικά με το «ωραίο»  και «αποδεκτό».

«Οι γρήγοροι ρυθμοί, ο καθημερινός αγώνας, αλλά και ο ανταγωνισμός είναι παράγοντες που αυξάνουν τα επίπεδα άγχους» αναφέρει η ειδικός. «Η επιπλέον σωματική πίεση, σίγουρα δε βοηθά το άτομο, ιδιαίτερα δε, όταν σε μεγάλο ποσοστό, νέος κόσμος αντιμετωπίζει θέματα σωματικής εμφάνισης αλλά και διατροφικές διαταραχές. Σκέψεις και φόβοι που σχετίζονται με το φαγητό και το βάρος κυριεύουν τη ζωή τους».

ΤΑ ΠΟΣΟΣΤΑ ΤΟΥ… ΠΑΝΙΚΟΥ

Ακόμα κι εκείνοι που ενδιαφέρονται λιγότερο για το βάρος τους, κατά το τέλος της άνοιξης με αρχές καλοκαιριού, εμφανίζουν και αυτοί ανησυχίες σε μεγάλο ποσοστό.

  • 6/10 γυναίκες πανικοβάλλονται για την εικόνα του σώματός τους από το τέλος κυρίως της άνοιξης έως τις αρχές του καλοκαιριού.
  • 2/6 αρχίζουν νε μετράνε θερμίδες αμέσως μετά τις διακοπές του Πάσχα.
  • 20% σταματάνε την κατανάλωση παχυντικών τροφών από το Πάσχα έως την αρχή του καλοκαιριού.
  • 25% των ατόμων που ξεκινούν δίαιτα έχουν κίνητρο την εικόνα τους στις φωτογραφίες των περσινών διακοπών.

 

Τι είναι αυτό όμως που κάνει κάποιους ανθρώπους λιγότερο χαρούμενους το καλοκαίρι; Η κα Μουστόγιαννη απαντά: «Ένας βασικός λόγος είναι η λεγόμενη Εποχιακή Συναισθηματική Διαταραχή. Ένα ποσοστό 10% των ατόμων πάσχει από ΕΣΔ αντίστροφα, δηλαδή την περίοδο του καλοκαιριού και όχι κατά  τους χειμερινούς μήνες όπως αναμένεται. Τα συμπτώματα πυροδοτούνται συνήθως στην αρχή του καλοκαιριού και περιλαμβάνουν: δυσκολία ή απώλεια της όρεξης, απώλεια ύπνου, θέματα αυτο-εικόνας, οικονομικούς παράγοντες αλλά και περιβαλλοντικούς παράγοντες όπως είναι η αύξηση της θερμοκρασίας.

Οι ψυχολογικοί παράγοντες που επηρεάζουν το άτομο οφείλονται κυρίως σε  χαμηλή αυτοεκτίμηση, σε διεκδικητική συμπεριφορά, σε ανεπάρκεια ή έλλειψη ελέγχου της ζωής τους, σε καταπιεσμένο συναίσθημα ή δυσκολία έκφρασης συναισθήματος, σε κατάθλιψη, άγχος, θυμό, μοναξιά, αίσθημα ντροπής, λεκτική ή ψυχολογική βία λόγω σωματικού βάρους, ακόμα και σε σωματική ή σεξουαλική βία. Το οικογενειακό περιβάλλον αλλά και οι τεταμένες διαπροσωπικές σχέσεις είναι εξίσου σημαντικές. Επιπροσθέτως, κοινωνικοί παράγοντες όπως υπερεκτιμημένα πρότυπα ομορφιάς, αλλά και αξιολόγηση ατόμων με βάση τα εξωτερικά τους χαρακτηριστικά και όχι τα πνευματικά τους προσόντα αποτελούν συχνά αίτια αρνητικής συμπεριφοράς που οδηγούν σε φαύλο κύκλο συναισθηματικής αλλά και σωματικής αυτοκαταστροφής. Σε αυτήν την περίπτωση κρίνεται απαραίτητη η συμβουλή ειδικού».

ΤΙ ΠΡΕΠΙ ΝΑ ΞΕΡΟΥΜΕ

Τι πρέπει να κάνουμε; Η κα Μουστόγιαννη προτείνει: «Όμως  δε χρειάζεται να σκεφτόμαστε αρνητικά. Φροντίζουμε  όσο καλύτερα μπορούμε το σώμα μας, κυρίως για την προσωπική μας υγεία και δεν ξεχνάμε:

  1. Οι εξαντλητικές δίαιτες είναι ανθυγιεινές και δεν αποδίδουν.
  2. Υγιές σώμα δεν είναι πάντα το αδυνατισμένο.
  3. Το καλοκαίρι είναι ξεκούραση και διασκέδαση, όχι φόβος και άγχος.
  4. Υπάρχουν μαγιό που μας βοηθούν να νιώθουμε άνετα και μας κολακεύουν.
  5. Το τέλειο σώμα για μπικίνι είναι μύθος.

Έχω ένα σώμα.Tο αγαπώ όπως και αν είναι, διότι  αγαπώ τον εαυτό μου. Με αυτό το σώμα θα πάω στην παραλία και φέτος το καλοκαίρι, θα ξεκουραστώ και θα περάσω υπέροχα με τους ανθρώπους που αγαπώ και με αγαπούν». Καλό καλοκαίρι σε όλους!»

 

 

 

 

 

 

 

Τα σχόλια είναι κλειστά.