Ειδησεογραφικό site

Βενιζέλος για Σκόπια: Η κυβέρνηση θέλει να μεταφέρει στην αντιπολίτευση το πρόβλημα στο εσωτερικό της

38

«Όταν η κυβέρνηση κινείται με κριτήριο το πώς θα υποκαταστήσει τις ψήφους των ΑΝΕΛ ώστε να παραμείνει στην εξουσία δεν ασκεί σοβαρή πολιτική», επεσήμανε χαρακτηριστικά ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Βενιζέλος.

Για φτηνό πολιτικό παιχνίδι προκειμένου το πρόβλημα στο εσωτερικό των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ να μεταφερθεί στην αντιπολίτευση κατηγόρησε την κυβέρνηση ο Ευάγγελος Βενιζέλος, μιλώντας στο «Θέμα 104,6» με αφορμή τους χειρισμούς της στην υπόθεση της ονομασίας των Σκοπίων.

«Όταν η κυβέρνηση κινείται με κριτήριο το πώς θα υποκαταστήσει τις ψήφους των ΑΝΕΛ ώστε να παραμείνει στην εξουσία δεν ασκεί σοβαρή πολιτική», επεσήμανε χαρακτηριστικά ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Βενιζέλος.

Απαντώντας, δε, στα σενάρια για κυβερνητική συνεργασία του ΣΥΡΙΖΑ με τη Δημοκρατική Συμπαράταξη ο πρώην υπουργός αρχικά παρατήρησε ότι «χρειάζεται πολύ προσπάθεια για να αποκατασταθεί ακόμα και η επικοινωνία» και στη συνέχεια πρόσθεσε ότι «δεν έχω καμια εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση και στα παιχνίδια λαϊκισμού που εφαρμόζει.

«Μου θυμίζει τη ρητορική του 2010-2015 με τα ανεύθυνα ψέματα» που δεν επέτρεψαν την έγκαιρη έξοδο από τα Μνημόνια συνέχισε ο κ. Βενιζέλος.

Εξηγώντας τα βήματα που θα πρέπει να ακολουθηθούν για να υπάρξει λύση στο θέμα της ονομασίας των Σκοπίων είπε ότι «ρητή διάταξη της σύμβασης της Βιέννης προβλέπει ότι τα κράτη δεν μπορούν να επικαλούνται το εσωτερικό τους σύνταγμα ή την εσωτερική τους νομοθεσία για να μην εφαρμόζουν διεθνώς ανειλλημμένες υποχρεώσεις τους. Στην ενδιάμεση συμφωνία του 1995 προβλέπεται ρητά πως οτιδήποτε στο σύντατμα της ΠΓΔΜ δεν μπορεί να ερμηνευθεί ωσαν να έχει περιεχόμενο αλυτρωτικό».

«Προϋπόθεση είναι να υπογράψουν μια διεθνή σύμφωνία ισχυρή που θα μετατρέψει την ενδιάμεση συμφωνία του 1995 σε οριστική, που θα περιλαμβάνει λύση για το όνομα erga omnes και θα απαλείφει κάθε αλυτρωτικό στοιχείο. Αρκεί αυτός που θα υπογράψει τη συμφωνία να είναι ο νόμιμα εξουσιοδοτούμενος. Δεν μπορεί να υπάρξει συμφωνία για το όνομα αν δεν συνοδεύεται από πλήρη διακανονισμό για χρήσεις και παράγωγα» κατέληξε ο κ. Βενιζέλος.

Ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ σχολίασε, τέλος, και όσα συνέβησαν την Κυριακή στα Ίμια λέγοντας ότι «για να κάνουμε μια επικοινωνιακή φιέστα δώσαμε μια ευκαιρία στην Τουρκία να αναζωπυρώσει τη θεωρία των γκρίζων ζωνών, ένα επεισόδιο να γκριζοποιήσει την περιοχή των Ιμίων και αυτό το προκάλεσε ο αρμόδιος υπουργός Εθνικής Αμύνης».

Τα σχόλια είναι κλειστά.