Ειδησεογραφικό site

ΕΕ: Θέλει να καταδικάσει τις εκλογές στη Βενεζουέλα ενώ η Αθήνα δεν φαίνεται διατεθιμένη να συναινέσει

45

Οι Βρυξέλλες εξετάζουν τον τρόπο που θα αντιδράσουν στις τελευταίες εξελίξεις στη Βενεζουέλα, έπειτα και από τις αιματηρές εκλογές της Κυριακής, αλλά η Αθήνα δεν φαίνεται διατεθειμένη να καταδικάσει το αποτέλεσμά τους.

Εκπρόσωπος της ΕΕ δήλωσε την Τετάρτη ότι εξετάζεται ένα «πλήρες φάσμα δράσεων», ως απάντηση στην κλιμάκωση της έντασης στη Βενεζουέλα. Από την Δευτέρα, ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, Αντόνιο Ταγιάνι, είχε δηλώσει ότι δεν πρόκειται να αναγνωριστεί το αποτέλεσμα των εκλογών, ενώ και η Κομισιόν είχε εκφράσει σοβαρές αμφιβολίες για αυτό.

Ομως, η Αθήνα δεν εμφανίζεται διατεθειμένη να συναινέσει σε κάτι τέτοιο και να συμφωνήσει στην καταδίκη της συντακτικής συνέλευσης που προέκυψε από τις εκλογές στη Βενεζουέλα.

«Επιδιώκουμε να επικρατήσει κλίμα διαλόγου. Είμαστε αντίθετοι στην καταδίκη των εκλογών για τη συντακτική συνέλευση», ανέφεραν στο iefimerida.gr διπλωματικές πηγές από την Αθήνα. Οι ίδιες πηγές σημείωναν ότι η χώρα μας δεν θα εμποδίσει την έκδοση κοινών ανακοινώσεων από τα ευρωπαϊκά όργανα.

«Αλλά, θα προσπαθήσουμε η λεκτική διατύπωση να είναι ήπια και να ανταποκρίνεται στην πραγματική κατάσταση που επικρατεί στη χώρα», επεσήμαναν οι ίδιες διπλωματικές πηγές.

Ηδη, οι ΗΠΑ επέβαλαν κυρώσεις κατά του Νικολάς Μαδούρο, «παγώνοντας» τα περιουσιακά στοιχεία του που είναι σε αμερικανική δικαιοδοσία και απαγορεύοντας σε Αμερικανούς πολίτες να συναλλάσσονται με τον πρόεδρο της Βενεζουέλας. Αντίστοιχη σκληρή στάση ζήτησε ο Ταγιάνι να υιοθετήσουν οι Βρυξέλλες.

Σε επιστολή του προς τον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και τον επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, ο Ταγιάνι ζήτησε να «παγώσουν» τα περιουσιακά στοιχεία σε μέλη της κυβέρνησης της Βενεζουέλας, ανάμεσά τους και ο Μαδούρο και να τους απαγορευτεί να ταξιδεύουν στην ΕΕ.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου έστειλε την επιστολή έπειτα από τη σύλληψη των ηγετών της αντιπολίτευσης στη Βενεζουέλα, Αντόνιο Λεντέσμα και Λεοπόλντο Λόπεζ.

Με δεδομένο ότι χρειάζεται ομοφωνία για να επιβάλει η ΕΕ κυρώσεις, διπλωμάτες στις Βρυξέλλες ανέφεραν στο Reuters ότι κάτι τέτοιο δεν φαίνεται να γίνεται σύντομα. Προς το παρόν, γίνονται διαβουλεύσεις για μία κοινή δήλωση της ΕΕ για τη Βενεζουέλα, η οποία θα απειλεί τον Μαδούρο με περισσότερα «μέτρα», αλλά δίχως να αναφέρει συγκεκριμένες κυρώσεις, ανέφεραν οι ίδιοι διπλωμάτες μιλώντας στο Reuters.
Με «πειραγμένη» συμμετοχή το αποτέλεσμα των αιματοβαμμένων εκλογών

Σε μια σοβαρή καταγγελία για τις αιματοβαμμένες εκλογές της Βενεζουέλας προχώρησε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας που παρείχε την υλικοτεχνική υποδομή στο καθεστώς Μαδούρο καθώς όπως είπε ο αριθμός των συμμετεχόντων που ανακοινώθηκε ήταν «πειραγμένος».

Όπως είπε ο Αντόνιο Μουχίκα της εταιρείας Smartmatic ο αριθμός των συμμετεχόντων ήταν υπερεκτιμημένος κατά «τουλάχιστον ένα εκατομμύριο».

Το ύψος της συμμετοχής ήταν από την αρχή ένας από τους βασικούς παράγοντες που θα έκριναν τη νομιμότητα του αποτελέσματος για τη συγκρότιση της Συντακτικής Συνέλευσης που πέτυχε ο Νίκολας Μαδούρο.

Σύμφωνα με το Εθνικό Εκλογικό Συμβούλιο της Βενεζουέλας στις εκλογές προσήλθαν 8 εκατομμύρια ψηφοφόροι προκειμένου να δώσουν στο καθεστώς Μαδούρο τη δυνατότητα να προχωρήσει στη συγκρότηση Συντακτικής Συνέλευσης.

Ωστόσο ο Μουχίκα δήλωσε ότι «δεν μπορώ να στηρίξω» αυτή την ανακοίνωση καθώς εκπρόσωποι των κομμάτων της αντιπολίτευσης, λόγω του μποϊκοτάζ που είχαν ανακοινώσει, δεν ήταν παρόντες προκειμένου να διασφαλίσουν ότι η κυβέρνηση Μαδούρο ανακοίνωσε τα σωστά αποτελέσματα.

Μιλώντας από το Λονδίνο ο Μουχίκα είπε ότι «με μεγάλη μου θλίψη ανακοινώνω ότι τα νούμερα των συμμετεχόντων στις εκλογές της 30ης Ιουλίου ήταν πειραγμένα».

«Με βάση την δυνατόητα του συστήματός μας γνωρίζουμε, χωρίς αμφιβολία, ότι η συμμετοχή στις εκλογές ήταν χειραγωγημένη. Σύμφωνα με την εκτίμησή μας η διαφωνία ανάμεσα στην πραγματική συμμετοχή και σε αυτή που ανακοινώθηκε από την κυβέρνηση είναι τουλάχιστον 1 εκατομμύριο ψήφοι» πρόσθεσε ο επικεφαλής της Smartmatic.

Απαντώντας, δε, σε ερωτήσεις σχετικά με το παρελθόν της εταιρείας και τις σχέσεις της με την κυβέρνηση είπε ότι «εμείς παρουσιάζουμε δεδομένα και όποιος θέλεις να τα ελέγξει ας το κάνει».

 

Τα σχόλια είναι κλειστά.