Ειδησεογραφικό site

Βαρβάρα Λάρμου: Αναζητώ μόνιμα την έμπνευση και τη δημιουργικότητα

120

«Μου αρέσει πολύ που η Σμαράγδα έχει αντιφάσεις. Δεν έχω προτίμηση σε “καλούς” ‘η ‘κακούς” ρόλους αλλά στην πολυπλοκότητα της ανθρώπινης ύπαρξης.» δηλώνει στο «Κ» η ταλαντούχα ηθοποιός Βαρβάρα Λάρμου.

στην Πέννυ Κροντηρά

Η τηλεοπτική «Σμαράγδα» από το σήριαλ 8 Λέξεις που το κοινό έχει ξεχωρίσει και αγαπήσει σε μία εκ βαθέων συζήτηση μας εισάγει στη δική της κοσμοθεωρία με αφετηρία την προσωπική της ευαισθησία και προορισμό την καλλιτεχνική πληρότητα.

Βαρβάρα πότε εκδήλωσες για πρώτη φορά την επιθυμία να γίνεις ηθοποιός; Είχες ερεθίσματα από την παιδική ηλικία;

Από πολύ μικρή. Από την παιδική μου ηλικία θυμάμαι τον εαυτό μου να κάνει αυτοσχεδιασμούς με τις φίλες μου και να μιμείται ρόλους. Ήμουν, επίσης, το κλασικό κοριτσάκι που έκανε ρόλους μπροστά από τον καθρέφτη του. Στην εφηβεία μου γύρω στα δεκαπέντε πήγα σε μια θεατρική παράσταση και μαγεύτηκα τόσο που ήμουν σίγουρη πια ότι αυτό θέλω να κάνω στη ζωή μου.

Στην εποχή μας μπορεί να βιοποριστεί κάποιος εύκολα μέσω του επαγγέλματος αυτού;

Σίγουρα μπορεί κάποιος να το κάνει αυτό αλλά καλό είναι να έχει εναλλακτικές για να μην κάνει εκπτώσεις στις δουλειές που επιλέγει. Η υποκριτική θέλει θυσίες και η μεγαλύτερη απόλαυση κατά την γνώμη μου για ένα ηθοποιό είναι να τον εμπνέουν οι ρόλοι που καλείται να ενσαρκώσει! Εγώ είμαι πολύ τυχερή, γιατί γεύομαι την ευχαρίστηση αυτή αρκετά χρόνια που με ανταμείβει και με το παραπάνω για την σκληρή δουλειά που καλούμαστε να κάνουμε! Πλέον, βλέπω ότι αρκετοί ηθοποιοί βιοπορίζονται από διάφορα “παρακλάδια” στο χώρο του θεάματος και εξαργυρώνουν την αναγνωρισιμότητά τους με διάφορους τρόπους, όπως είναι η διαφήμιση και τα social media.

Σου αρέσει να δοκιμάζεσαι σε διαφορετικά είδη υποκριτικής;

Εννοείται! Αγαπώ πολύ αυτή τη δουλειά και μονίμως αναζητώ την έμπνευση, την εξέλιξη και τη δημιουργικότητα. Όπως, επίσης, τις στιγμές “Duente”. Οπότε θέλω και αναζητώ την πρόκληση και την πληρότητα που μπορεί να μου παρέχει η τέχνη αυτή μέσω του θεάτρου, της τηλεόρασης και του κινηματογράφου. Το κάθε είδος σε καλεί να λειτουργήσεις με διαφορετικό τρόπο χρησιμοποιώντας τον ψυχισμό σου και τα εκφραστικά σου μέσα.

Σε έχει διαμορφώσει η τέχνη αυτή και σε τι;

Με έχει καθορίσει θα έλεγα! Κατά την γνώμη μου το “ταλέντο” δεν είναι τίποτα άλλο πέρα από τη βαθιά επίγνωση των συναισθημάτων, των βιωμάτων και της ευαισθησίας να συντονίζεσαι με την πραγματικότητα και τους ανθρώπους γύρω σου. Και το ένιωσα αυτό από πολύ μικρή. Η υποκριτική είναι ο λόγος που κινητοποιήθηκα υποσυνείδητα αρχικά και για τις σπουδές μου και σε άλλα αντικείμενα. Γιατί όλες αυτές οι πρακτικές και ο τρόπος σκέψης σε συντονίζουν και προσθέτουν σε μια γενικότερη αντίληψη και ευαισθησία που κατά την ταπεινή μου γνώμη κάθε ηθοποιός καλείται να έχει. Έχω ακόμα πολύ δρόμο μπροστά μου να διανύσω προς αναζήτηση της αλήθειας και του συντονισμού αλλά σίγουρα πάντα προσπαθούσα.

Ο χώρος είναι ανταγωνιστικός;

Σε μικρότερη ηλικία δεν το έβλεπα. Πλέον, όμως, έχω συνειδητοποιήσει ότι πολλοί άνθρωποι χρησιμοποιούν αριβιστικές μεθόδους για να προχωράνε. Αλλά αυτό πιστεύω είναι μέρος της ανθρώπινης φύσης (δυστυχώς) και το συναντάμε σε όλους τους χώρους, πόσο μάλλον σε ένα χώρο τόσο ανασφαλή και χαοτικό! Από την άλλη, πολλοί άνθρωποι που θαυμάζω απέχουν από αυτή τη νοοτροπία, γιατί μιλάει η δουλειά τους από μόνη της.

Πως αντιδράς στις εκδηλώσεις θαυμασμού του κόσμου;

Με συγκίνηση! Με τιμά και με συγκινεί αυτή η αγάπη και ο θαυμασμός. Μου δίνει ενέργεια και δύναμη.

Ο Ανδρέας Γεωργίου σε επιλέγει να σε έχει στο πρωταγωνιστικό καστ σε κάθε του δουλειά. Πως ξεκίνησε η γνωριμία σας;

Ο Αντρέας είναι ένας απίστευτα χαρισματικός άνθρωπος. Πολύ ευφυής και ταλαντούχος με πανίσχυρο ένστικτο και αντίληψη που διαρκώς εξελίσσεται. Η γνωριμία μας ξεκίνησε πριν 9 χρόνια περίπου, όταν μου έκανε πρόταση συνεργασίας. Την περίοδο εκείνη είχα μια ακόμα σημαντική πρόταση για τηλεόραση αλλά το ένστικτο μου με οδήγησε σε αυτόν. Μάλλον γιατί υποσυνείδητα έβλεπα όλα αυτά, τα οποία και επιβεβαίωσα στην πορεία μέσω της μακρόχρονης συνεργασίας μας!!!

Ποιες οι δικές σου πιο σημαντικές «8 λέξεις» στη ζωή;

Παρών/ Ευαισθησία / Συντονισμός/ Καλοσύνη/ Συμπόνοια/ Δημιουργικότητα/ Μοίρασμα/ Χιούμορ!

Ο ρόλος σου φέτος, όπως και κάθε φορά, έχει αγαπηθεί από το πιστό κοινό της σειράς. Πως θα ήθελες να εξελιχθεί;

Μου αρέσει πολύ που η Σμαράγδα έχει αντιφάσεις. Θα ήθελα να συνεχίσει να μου δίνει το ερέθισμα να την αποκωδικοποιώ και να συντονίζομαι με τα βιώματα και τα συναισθήματα της. Δεν έχω προτίμηση σε “καλούς” ‘η ‘κακούς” ρόλους αλλά στην πολυπλοκότητα της ανθρώπινης ύπαρξης και οι ρόλοι της Βάνας Δημητρίου χαρακτηρίζονται από αυτό. Για αυτό και τους απολαμβάνω τόσο πολύ.

Επίσης, έχεις κάνει και δουλειές στο εξωτερικό. Ποιες οι διαφορές που εντοπίζεις στην υποκριτική;

Δεν εντοπίζω διαφορές στην υποκριτική αλλά στις συνθήκες εργασίας και στη διαδικασία κτισίματος ενός ρόλου. Επίσης, στην τυπικότητα και οριοθέτηση που υπάρχει σε δουλειές στο εξωτερικό. Εδώ το περιβάλλον είναι πιο φιλικό και “προσωπικό”.

Έχεις κάποιο θεατρικό ρόλο που επιθυμείς πολύ να ερμηνεύσεις;

Πόσο κλισέ η απάντηση που θα δώσω αλλά την Μπλάνς! Θεωρώ ότι είναι από τους πιο υπέροχους και άρτια δημιουργημένους ρόλους στο σύγχρονο θέατρο! Θα μπορούσα να την αναλύω για ώρες και θα μου ήταν τεράστια ευτυχία και πρόκληση να την ερμηνεύσω!

Σπουδές στην Κοινωνιολογία και τη ψυχοθεραπεία. Ποια τα «όπλα» που σου έδωσαν στην κατανόηση του εαυτού σου αλλά και των άλλων;

Τρόπους ανάγνωσης του εαυτού, των γύρω μου και της γενικότερης πραγματικότητας. Μου αποδόμησαν πολλά και με ανάγκασαν να βλέπω με τα γυαλιά μιας “κριτικής ματιάς” τον εαυτό και το περιβάλλον. Αν πρέπει να το πω με μια λέξη αυτή είναι περισσότερη “Επίγνωση”. Έχω ακόμα δρόμο!

Ασχολείσαι ενεργά και με τη γιόγκα καθώς είσαι δασκάλα… Πως προέκυψε αυτή σου η ιδιότητα;

Έκανα ένα μάθημα και όταν τελείωσε ένιωσα σα να ερωτεύτηκα! Το σώμα και το μυαλό μου ήταν ήρεμα, μαλακά συντονισμένα! Ένιωσα, επίσης, μια καθαρότητα σκέψης. Μετά από αυτό ήταν μονόδρομος. Αισθάνομαι τυχερή που την έβαλα στη ζωή μου. Με ισορροπεί σε όλα τα επίπεδα ψυχοσωματικά, ενεργειακά και μου θυμίζει διαρκώς την ουσία. Με εμπνέει και είναι ανεξάντλητη η πορεία ζωής που μου άνοιξε!

Ποιο το δικό σου κέντρο ισορροπίας και γαλήνης;

Η γιόγκα, ο διαλογισμός, η γυμναστική, η φύση, τα ζώα και κυρίως οι όμορφες και ουσιαστικές ανθρώπινες σχέσεις!

Ως άνθρωπος είσαι ρεαλίστρια ή ρομαντική;

Είμαι στον πόλεμο αυτών των δυο. Η ψυχή μου νομίζω είναι πολύ ρομαντική, θα ήθελε να ζει σε ένα κόσμο φτιαγμένο με διαφορετικά νοήματα. Όταν ήμουν μικρή ήθελα απλά ζω σε ένα φορτηγάκι, να γυρνάω τον κόσμο και να τον γνωρίζω! Είμαι λίγο “τσιγγάνικη” ψυχή. Η πραγματικότητα μου επιβάλει πολλές φορές να αφήνω το ρομαντισμό αυτό στην άκρη. Δεν θέλω άλλα πρέπει!!! Παρόλα αυτά το ρομαντισμό μου τον διοχετεύω σε πράγματα που μπορώ να επιλέξω. Στην ενασχόληση μου με την τέχνη μου, στην αναζήτηση και την πνευματικότητα, στους ανθρώπους που επιλέγω και με τους οποίους θέλω να δημιουργώ βαθιές σχέσεις, στην αισθητική μου στα ταξίδια και σε στιγμές και εμπειρίες!

Θεωρείς ότι η δημοσιότητα μπορεί να επηρεάσει έναν ηθοποιό; Ποιες οι δικές σου άμυνες;

Αυτό είναι το μόνο σίγουρο! Είτε συνειδητά είτε υποσυνείδητα! Η δικιά μου άμυνα είναι η απλότητα και η αναζήτηση της ουσίας του γήινου… του πραγματικού. Της δικιάς μου ουσίας και συγκίνησης. Και η συνεχής δουλειά με τον εαυτό μου για να βρίσκει το κέντρο και την αλήθεια του.

Κορωνοϊός… πως έχει αλλάξει τη ζωή σου;

Μου ξεκαθάρισε πολλά και με ανάγκασε να συνειδητοποιήσω πολύ έντονα τη σημασία της “δημιουργικής προσαρμογής” στα δεδομένα της εποχής και του περιβάλλοντος. Με ανάγκασε να βρω νέους τρόπους “δράσης” μέσα από αυτή τη “μη-δράση”! Επιβεβαίωσα, για άλλη μια φορά, τη σημασία του να βρίσκομαι στο παρόν, χωρίς να θεωρώ το χρόνο, τη ζωή και τους ανθρώπους δεδομένα.

Τα σχόλια είναι κλειστά.