Ειδησεογραφικό site

Βαριές κατηγορίες από Τουρκία: Εξτρεμισμός και «αντιτουρκικά συναισθήματα» στην ΕΕ

36

Στον ΟΗΕ, τον ΟΟΣΑ και το Συμβούλιο της Ευρώπης θα προσφύγει η Άγκυρα κατηγορώντας την Ολλανδία ότι παραβίασε την Συμφωνία της Βιέννης

Για εξτρεμισμό και «αντιτουρκικά συναισθήματα» κατηγορεί την Ευρωπαϊκή Ένωση η Τουρκία, απαντώντας στις ανακοινώσεις της επικεφαλής Εξωτερικής Πολιτικής Φεντερίκα Μονγκερίνι και του αρμόδιου Επιτρόπου Γιοχάνες Χαν.

«Βλέπουμε ότι υπάρχουν λανθασμένες υποθέσεις και ότι διάφορα ζητήματα παρουσιάζονται με λάθος τρόπο, ώστε να παρερμηνευθούν οι πτυχές του θέματος», ξεκινά η ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, που συνεχίζει σε πιο επιθετικό ύφος: «Η ΕΕ πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι η ανακοίνωση διαπνέεται από εξτρεμισμό, ξενοφοβία και αντιτουρκικά συναισθήματα, γιατί το κάλεσμα να απέχουν από υπερβολικές δηλώσεις και πράξεις γίνεται μόνο προς την Τουρκία, και όχι προς τις χώρες που προκάλεσαν την κατάσταση αυτή, παραβιάζοντας διπλωματικές συνθήκες και τον διεθνή νόμο».

«Η ΕΕ, για ακόμα μία φορά, ενήργησε κάθε άλλο παρά αντικειμενικά και χωρίς να εξετάσει ενδελεχώς τις πτυχές του θέματος, όπως και στα ζητήματα που προέκυψαν μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου και τις επιθέσεις του PKK, που βρίσκεται στην λίστα τρομοκρατικών οργανώσεων της ΕΕ», συνεχίζει στο ίδιο ύφος η ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ.

«Η προστατευτική στάση της ΕΕ, που κρύβεται πίσω από την αλληλεγγύη των κρατών – μελών, παίρνει το μέρος της Ολλανδίας, που ξεκάθαρα παραβίασε τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις ευρωπαϊκές αξίες», αναφέρεται ακόμα, ενώ η ανακοίνωση καταλήγει: «Για όλους αυτούς τους λόγους, η κοντόφθαλμη ανακοίνωση της ΕΕ δεν έχει καμία αξία για εμάς».

Την ίδια ώρα, η εφημερίδα Χουριέτ μεταδίδει πως η Τουρκία θα προσφύγει σε διεθνείς οργανισμούς σχετικά με την υπόθεση. Ηνωμένα Έθνη, Οργανισμός Ασφάλειας και Συνεργασίας και το Συμβούλιο της Ευρώπης θα λάβουν άμεσα γνώση της σχετικής απόφασης, τονίζει η εφημερίδα.

Η ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ

Τα σχόλια είναι κλειστά.