Ειδησεογραφικό site

«Βάλτε τώρα όλοι πλάτη…» Προσκλητήριο ΦΩΦΗΣ για να «τρέξουν» οι διαδικασίες που ψηφίστηκαν στο Συνέδριο

41

Τα επόμενα βήματα σχεδιάζουν στη Δημοκρατική Συμπαράταξη, μετά τις αποφάσεις του συνεδρίου, για εκλογή ηγεσίας τον προσεχή Οκτώβρη και ιδρυτικό συνέδριο στις αρχές του 2018.

Του Χρήστου Δ. Δρούζια

Άμεσος στόχος της Χαριλάου Τρικούπη, πριν από τα μπάνια του λαού, να έχει «τρέξει» όλες τις διαδικασίες που προβλέπει ο οδικός χάρτης που ψηφίστηκε στο συνέδριο, αλλά και των θεμάτων που άπτονται του συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ.

Η πρώτη κίνηση έγινε με τη συνάντηση μεταξύ της Φώφης Γεννηματά και του Νίκου Αλιβιζάτου, η οποία έγινε σε πολύ καλό κλίμα και συζήτησαν μια σειρά από ζητήματα και λεπτομέρειες.

Υπενθυμίζεται ότι η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τον πρότεινε για τη θέση του επικεφαλής ανεξάρτητης Επιτροπής Δεοντολογίας και Πιστοποίησης Διαδικασιών, στην πορεία προς τη δημιουργία του νέου φορέα.

Ο ΑΛΙΒΙΖΑΤΟΣ

Ο Νίκος Αλιβιζάτος θεωρείται από τη Χαριλάου Τρικούπη, πρόσωπο – κλειδί, στην προσπάθειά της για διεύρυνση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, «κοιτώντας», κυρίως προς την πλευρά του Σταύρου Θεοδωράκη και δευτερεύοντος προς την Ώρα Αποφάσεων.

ΦΩΦΗ ΜΕ ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗ

Είχε προηγηθεί συνάντησή της με τον ευρωβουλευτή του ΠΑΣΟΚ Νίκο Ανδρουλάκη, ο όποιος στην τελευταία Κεντρική Επιτροπή του ΠΑΣΟΚ, είχε προτείνει διαφορετικό οδικό χάρτη για τη μετεξέλιξη του κόμματος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ του επισήμανε ότι στην προσπάθεια που γίνεται για την ενίσχυση της ΔΗΣΥ, θα πρέπει όλοι να βάλουν πλάτη, ενώ ο ευρωβουλευτής ζήτησε να υπάρξει διαφάνεια, σεβασμός στις διαδικασίες, αλλά και δικαιοσύνη προς όσους έμειναν και στήριξαν την Παράταξη στα δύσκολα.

Το δεύτερο βήμα είναι η συγκρότηση της επιτροπής Αλιβιζάτου. Σύμφωνα με καλά γνωρίζοντες, καθοριστικό ρόλο στην επιτυχία της επιτροπής και κατ’ επέκταση του εγχειρήματος, θα παίξει το εύρος των αρμοδιοτήτων που θα της εκχωρηθεί, αλλά και τα πρόσωπα που θα την πλαισιώνουν, τα οποία θα πρέπει να είναι υψηλού κύρους, να εμπνέουν εμπιστοσύνη, αλλά και να έχουν τη δυνατότητα να απευθυνθούν σε όλο το φάσμα της Κεντροαριστεράς.

Ο Νίκος Αλιβιζάτος είναι ένα πρόσωπο που χαίρει ευρύτατης εκτίμησης σε σημαντικό τμήμα του ευρύτερου χώρου και η τοποθέτησή του στην κρίσιμη αυτή θέση θα μπορούσε να άρει τις επιφυλάξεις του Ποταμιού και της Ώρας Αποφάσεων, προκειμένου να συμμετάσχουν άμεσα στο εγχείρημα της δημιουργίας του νέου φορέα. Μάλιστα σημαντική κρίθηκε η πρώτη συνάντηση -θα ακολουθήσουν και άλλες- που είχε με τον επικεφαλής του Ποταμιού, με τον οποίο εξάλλου διατηρεί άριστες σχέσεις. Ο συνταγματολόγος είχε, επίσης, κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Θανάση Θεοχαρόπουλο και τον Γιάννη Ραγκούση, ενώ το προσεχές διάστημα θα έχει επαφές και με τους υπόλοιπους επικεφαλής των κομμάτων και των κινήσεων που βρίσκονται τόσο εντός όσο και εκτός ΔΗΣΥ.

Ο ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ

Η συζήτησή του με τον Σταύρο Θεοδωράκη έγινε σε πολύ καλό κλίμα, σε αρκετά σημεία υπήρξε σύμπτωση απόψεων, ωστόσο, ο επικεφαλής του Ποταμιού δεν βιάζεται να αποφασίσει αν θα συμπορευθεί με τη ΔΗΣΥ, με τις οριστικές του αποφάσεις να αναμένονται μετά τα μπάνια του λαού και αφού πρώτα υπάρξει η απαιτούμενη όσμωση μεταξύ των στελεχών και βουλευτών του.

Προθεσμία έως το τέλος του Αυγούστου, προκειμένου να γνωρίζουν πώς και με ποιους θα πορευτούν, θέτουν από την πλευρά τους στελέχη της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, ενώ ξεκαθαρίζουν πως σε ό,τι αφορά τα χρονοδιαγράμματα δεν πρόκειται να υπάρξει καμία απολύτως καθυστέρηση.

Έτσι, το αμέσως επόμενο διάστημα θα ανακοινωθεί η σύνθεση του 50μελούς καθοδηγητικού οργάνου της, τα μέλη του οποίου θα επιφορτιστούν την ευθύνη της χάραξης πολιτικής, αλλά και τη διαμόρφωση των θέσεων της ΔΗΣΥ πάνω σε ζητήματα επικαιρότητας.

Στο Κεντρικό Συμβούλιο θα μετέχουν αυτοδικαίως η Φώφη Γεννηματά, ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος, ο Γιώργος Παπανδρέου, ο Απόστολος Πόντας και ο Γιάννης Τούντας, καθώς και 50 εκπρόσωποι των κομμάτων/φορέων.

Τα μέλη θα οριστούν από τα κόμματα και τις Κινήσεις που συγκροτούν το συμμαχικό σχήμα, ανάλογα με την ποσόστωση που τους αναλογεί.

Το ΠΑΣΟΚ θα έχει είκοσι μέλη, από δέκα το ΚΙΔΗΣΟ και η ΔΗΜΑΡ, από πέντε μέλη οι Κινήσεις Πολιτών και η ΕΔΕΜ, ενώ σύμφωνα με ανεπίσημη απόφαση, ο αριθμός του οργάνου δύναται να διευρυνθεί, στην περίπτωση που άλλα κόμματα ή κινήσεις αποφασίσουν τη συμμετοχή τους στο εγχείρημα.

ΤΟ ΠΑΣΟΚ

Από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ αναμένεται να εκπροσωπηθούν όλες οι τάσεις του κόμματος. Για τη συμμετοχή τους στο νέο όργανο ακούγονται, μεταξύ άλλων, τα ονόματα των, Μανώλη Όθωνα, Τόνιας Αντωνίου, Χρήστου Πρωτόπαπα, Μιχάλη Κατρίνη, Αντώνη Σαουλίδη, Πάνου Αναστασιάδη, Ανδρέα Σπυρόπουλου, Παύλου Χρηστίδη, Νίκου Ανδρουλάκη, Εύας Καϊλή, Νάντιας Γιαννακοπούλου. Επίσης, αναμένεται να συμμετέχουν πρόσωπα προερχόμενα από την Αυτοδιοίκηση, τα συνδικάτα, τη νεολαία, τα Επιμελητήρια, αλλά και από τον ευρύτερο χώρο της Κεντροαριστεράς, όπως ο Νίκος Μπίστης, ενώ παραμένει ερωτηματικό κατά πόσο στο όργανο θα μετέχουν και μέλη της ΚΟ ή μόνο κομματικά στελέχη.

Από το Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών, μεταξύ άλλων, τα ονόματα των Φίλιππου Σαχινίδη, Μιχάλη Καρχιμάκη, Γιώργου Ελενόπουλου, Γιώργου Πεταλωτή, Δημήτρη Ρέππα, από την ΕΔΕΜ του Νίκου Ιωσήφ, ενώ από τις Κινήσεις Πολιτών για τη Σοσιαλδημοκρατία, των Ρούλη Εδιάρογλου, Θόδωρου Καρούνου, Παναγιώτη Ιωακειμίδη, Νίκου Διακουλάκη και Μιχάλη Χάλαρη.

Η ΔΗΜΑΡ

Σε έντονη κινητικότητα βρίσκεται και η ΔΗΜΑΡ. Την Τρίτη συνεδρίασε η ΕΕ της, προκειμένου να αποτιμήσει τα νέα δεδομένα, ενώ αποφάσισε να εκπροσωπηθεί στο 50μελές όργανο μέσω θεσμικής εκπροσώπησης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο όργανο αναμένεται, μεταξύ άλλων, να συμμετέχουν οι: Γιώργος Μπουλμπασάκος, Νίκος Τσούκαλης, Δημήτρης Χαλαζωνίτης, Δημήτρης Χατζησωκράτης, Θόδωρος Μαργαρίτης κ.ά.

Το επόμενο διάστημα θα συνεδριάσει η ΚΟΕΣ για το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ, καθώς και το Κεντρικό Συντονιστικό Συμβούλιο της ΔΗΣΥ, προκείμενου να υπάρξει μια πρώτη αποτίμηση του συνεδρίου, αλλά και να εξεταστούν όλες οι προτάσεις που κατατέθηκαν, όπως για παράδειγμα των Θανάση Θεοχαρόπουλου και Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου περί διπλής κάλπης, μία για την εκλογή επικεφαλής και μία για τη μορφή του νέου φορέα, ώστε να αποφασίσει η βάση όλης της Κεντροαριστεράς για τα χαρακτηριστικά του.

 

Τα σχόλια είναι κλειστά.