Ειδησεογραφικό site

Τζανακόπουλος: Ο πρωθυπουργός δεν γνώριζε τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για την ύφεση

33

Σε γενικές γραμμές υπάρχουν συγκλίσεις σε ό,τι αφορά στην ουσία των μέτρων, δήλωσε το πρωί της Τετάρτης ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος.

Όσον αφορά στην τεχνική συμφωνία μέχρι τη λήξη του προγράμματος, «είμαστε πολύ κοντά, θα τα βρούμε και πριν τις 20 Μαρτίου», εκτίμησε ο κύριος Τζανακόπουλος, τονίζοντας πάντως πως εκκρεμεί το ζήτημα των εργασιακών. Αυτό είναι το ένα σκέλος μόνο της συμφωνίας, είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και πρόσθεσε πως «το δεύτερο κομμάτι της συμφωνίας αφορά στις απαιτήσεις του ΔΝΤ για να συμμετέχει στο πρόγραμμα και εκεί έχουμε δύο μεγάλα θέματα, τα εργασιακά και τα μέτρα-αντίμετρα».

Και στον τομέα αυτό, εκτίμησε πως «υπάρχουν δυνατότητες συγκλίσεων».

Οσον αφορά στο πώς προέκυψαν οι συγκλίσεις, δήλωσε πως υπήρξε «αμοιβαία υποχώρηση» και από την πλευρά του ΔΝΤ και της κυβέρνησης.

Από 1/1/2019 θα υπάρξουν αλλαγές που θα επιβαρύνουν κάποιες κοινωνικές κατηγορίες και ταυτόχρονα θα υπάρξουν άλλες αλλαγές που θα ελαφρύνουν κάποιες κοινωνικές κατηγορίες, ώστε να υπάρξει μηδενικό δημοσιονομικό αποτέλεσμα, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφορικά με την εφαρμογή μέτρων – αντίμετρων, εξηγώντας πως «το παράδοξο αυτό ισχύει γιατί το ΔΝΤ επιμένει στο ότι πρέπει να αλλάξει το μείγμα πολιτικής και να γίνουν ποιοτικές μεταρρυθμίσεις, γιατί δεν συμφωνεί με τον τρόπο που επιτυγχάνεται το πρωτογενές πλεόνασμα, υποστηρίζοντας πως δεν έχει αναπτυξιακή προοπτική και θέλει να το αλλάξει».

Αναφορικά με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ περί βύθισης στην ύφεση το τέταρτο τρίμηνο του 2016, ο κύριος Τζανακόπουλος σχολίασε πως είναι προσωρινά στοιχεία και δεν θα επηρεάσουν τους στόχους της κυβέρνησης. «Σίγουρα η οικονομία επηρεάστηκε από την αβεβαιότητα, αλλά και πάλι δεν επηρεάζεται ο στόχος του προγράμματος, και το 2016 θα κλείσει με μηδενική ύφεση», είπε.

Όσον αφορά στο αν ο πρωθυπουργός γνώριζε τις εκτιμήσεις της Στατιστικής Υπηρεσίας πριν από την ομιλία του στο υπουργικό συμβούλιο της Δευτέρας, ο κύριος Τζανακόπουλος αναρωτήθηκε «πώς θα ήταν δυνατόν κάτι τέτοιο, αφού η ΕΛΣΤΑΤ είναι ανεξάρτητη αρχή». Ερωτώμενος πάντως εάν ούτε ο υπουργός Οικονομικών γνώριζε ήταν κοφτός: «Γι’ αυτό θα πρέπει να ρωτήσετε τον υπουργό Οικονομικών».

Ερωτώμενος, στην πρωινή εκπομπή του Σκάι, αν θα υπάρξουν αλλαγές στο ασφαλιστικό σύστημα, δήλωσε πως «θα προσπαθήσουμε να κάνουμε αναγκαίες διορθώσεις στις κατηγορίες εκείνες που πλήττονται περισσότερο από τις αλλαγές».

«Να βλέπουμε τη συνολική επιβάρυνση, που είναι μεγαλύτερη από ότι στο παρελθόν. Είναι πρόθεση της κυβέρνησης να αλλάξει τις αδικίες και να φορολογούνται οι βουλευτές όπως οι άλλοι πολίτες», σχολίασε για το σκάνδαλο με την έκπτωση στην εισφορά αλληλεγγύης από βουλευτές, υπουργούς και γενικά αιρετούς.

Για την αβεβαιότητα στην οικονομία φταίει η… Νέα Δημοκρατία

Το κλίμα αβεβαιότητας που επικρατεί στην οικονομία προκλήθηκε από δύο στάσεις, η μία του ΔΝΤ που έλεγε ότι για να μπω στο πρόγραμμα θέλω μέτρα 4 δισ. και η άλλη της Νέας Δημοκρατίας, δήλωσε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος.

«Η αξιωματική αντιπολίτευση αντί εποικοδομητικής κριτικής, τύπου η αξιολόγηση πρέπει να κλείσει έτσι, επέλεξε πολιτική κινδυνολογίας και καταστροφολογίας» είπε και συνέχισε: «Την αβεβαιότητα την καλλιέργησε για πολιτικούς λόγους η αξιωματική αντιπολίτευση».

Τα σχόλια είναι κλειστά.