Ειδησεογραφικό site

Τσίπρας – Ζάεφ «βουλιάζουν» στις… Πρέσπες

279

Η τελευταία πράξη του δράματος παίχθηκε χθες στα Σκόπια. Το δήθεν ιστορικό συμβόλαιο μεταξύ των δύο λαών που υπογράφτηκε τον περασμένο Ιούνιο στις Πρέσπες κατέληξε σε φιάσκο με απρόβλεπτες συνέπειες.

Του Δ. Γιαννακόπουλου

Οι Σκοπιανοί βουλευτές γύρισαν την πλάτη στα σχέδια του Ζόραν Ζάεφ και η γείτονα χώρα οδηγείται σε εκλογές. Στην Αθήνα, ο έτερος Καππαδόκης Αλέξης Τσίπρας, μετά την παραίτηση – αποπομπή του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά, αναδιαμορφώνει την τακτική του.

Η «Συμφωνία των Πρεσπών» δεν θα έλθει ποτέ στην ελληνική Βουλή αφού δεν πέρασε ούτε από τον λαό της ΠΓΔΜ, που γύρισε την πλάτη στο δημοψήφισμα της 30ής Σεπτεμβρίου, ούτε από τους κοινοβουλευτικούς θεσμούς; Τότε γιατί Τσίπρας και Ζάεφ αγκαλιάζονταν στα σύνορα και έκοβαν βόλτες με τη βάρκα στη λίμνη των Πρεσπών; Ο μεν Ζάεφ γνώριζε ότι ο λαός του ήταν αδιάφορος έως εχθρικά διακείμενος απέναντι σε τέτοιου είδους μεταβολές και προσδοκίες συμμετοχής στους ευρωατλαντικούς θεσμούς.

Ο δε Τσίπρας και πλήρη ενημέρωση είχε για το τι συνέβαινε στην ΠΓΔΜ και πλήρη επίγνωση για την πολιτική φθορά που θα υφίστατο από το «ξεπούλημα της Μακεδονίας». Την Πέμπτη το βράδυ κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι ο κ. Τσίπρας θα παραμείνει υπουργός Εξωτερικών «μέχρι να φέρει στη Βουλή προς ψήφιση τη Συμφωνία των Πρεσπών». Τέτοιες ώρες άλλωστε δεν θα μπορούσε να αποποιηθεί το δημιούργημά του. Ούτε αυτός ούτε ο Ζάεφ που επικοινώνησε μαζί του όταν έμαθε για την παραίτηση Κοτζιά.

ΜΟΝΟΔΡΟΜΟΣ

Ωστόσο το προηγούμενο Σάββατο από το βήμα της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ είχε σπεύσει να τραβήξει διαχωριστικές γραμμές από τον… γείτονα ανεβάζοντας σε ένταση και αποφασιστικότητα τους τόνους. Είπε συγκεκριμένα: «Η Συμφωνία είναι μια μοναδική και αναντικατάστατη ευκαιρία για τους δυο λαούς και για τη σταθερότητα στα Βαλκάνια.
Αν οι γείτονές μας την απορρίψουν, πρέπει να γνωρίζουν -και θα το πω με ειλικρίνεια- ότι δεν υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις για την είσοδό τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση ή άλλους διεθνείς οργανισμούς ή αμυντικές συμμαχίες στις οποίες η Ελλάδα συμμετέχει. Διότι αν δεν αλλάξουν τη συνταγματική τους ονομασία -θέλω να είμαι σαφής- η Ελλάδα δεν πρόκειται να το επιτρέψει. Δεν πρόκειται να δεχτεί την είσοδο της γειτονικής χώρας στο ΝΑΤΟ, την Ε.Ε. ή σε άλλο διεθνή οργανισμό ή σε οποιοδήποτε σχήμα αμυντικής συνεργασίας με συνταγματική ονομασία Δημοκρατία της Μακεδονίας».

Πίσω από τις γραμμές λοιπόν αναδεικνύεται η διάθεσή του να «τουμπάρει» το φιάσκο και να φτιάξει πατριωτικό προφίλ παίρνοντας χώρο και από τον συγκυβερνήτη του Καμμένο και από την αντιπολίτευση.

ΠΑΤΡΙΩΤΙΣΜΟΣ

Δεν είναι τυχαίο ότι στην ίδια ομιλία έκανε λόγο για πατριωτισμό! Κι όμως αυτή η Αριστερά με τα Μαοϊκά και τα Τροτσκιστικά «υπολειπόμενα» που ποτέ δεν κατάφερε να προσεγγίσει ουσία τις διεθνιστικές αρχές, επιχειρεί να τοποθετηθεί τώρα πατριωτικά. «Η χώρα έχει ανακτήσει πλήρως το ειδικό βάρος και το κύρος της στη διεθνή σκηνή» είπε και συνέχισε: «Μέσα από μια ενεργητική, πολυδιάστατη και φιλειρηνική εξωτερική πολιτική.

Η οποία έχει καταστήσει την Ελλάδα ισχυρό πόλο σταθερότητας, σε μια ευρύτερα αποσταθεροποιημένη περιοχή. Αυτή η πολιτική που έχουμε επιλέξει, είναι μια βαθιά προοδευτική επιλογή… είναι μια πατριωτική πολιτική επιλογή διότι αποτρέπει μια λογική εξάρτησης της χώρας από άλλες δυνάμεις, η οποία παραπέμπει σε άλλες εποχές. Η Ελλάδα ασκεί εξωτερική πολιτική υπέρ των εθνικών συμφερόντων, διαφυλάσσει στο ακέραιο τα κυριαρχικά της δικαιώματα και την εδαφική της ακεραιότητα».

ΜΕ ΤΗ ΔΥΣΗ

Κι ακόμη είπε εμμέσως ή το άφησε να εννοηθεί ότι η χώρα δεν έχει μπει στην «Αστερόεσσα» ως ένα ακόμη «αστέρι» της: «Η Ελλάδα τα τρία τελευταία χρόνια έχει μια πολυδιάστατη και ενεργητική εξωτερική πολιτική που έχει αναβαθμίσει τον ρόλο της στην περιοχή, μαζί με την Κύπρο, ως ευρωπαϊκό πυλώνα ειρήνης, σταθερότητας και ασφάλειας. Όχι ως προκεχωρημένο φυλάκιο της Δύσης», ανέφερε και κατέληξε: «Η Ελλάδα επιδιώκει και έχει πετύχει σχέσεις αμοιβαίου σεβασμού με τις μεγάλες δυνάμεις της περιοχής και του κόσμου μας. Δεν αναζητά όμως προστάτες». Ποιον πείθει πλέον;

Ο κ. Τσίπρας προσπαθεί ήδη να αναστρέψει το αρνητικό κλίμα. Σε όλες τις δημοσκοπήσεις πλήττεται βαριά από τα λάθη ή τις εμπρόθετες ενέργειές του στο Σκοπιανό. Και κατά δεύτερον από τις σχέσεις του με τον διεθνή παράγοντα αφού ποτέ στο παρελθόν κανείς άλλος πρωθυπουργός δεν ήταν τόσο προσαρτημένος στο άρμα της Δύσης

Τα σχόλια είναι κλειστά.