Ειδησεογραφικό site

Τσίπρας-Ζάεφ έτοιμοι να κλείσουν το Σκοπιανό

1.181

Ενώ συνεχίζονται οι παρεμβάσεις του δυτικού παράγοντα – Τα 3+1 ονόματα που βρίσκονται στο τραπέζι

Μετά το χθεσινό τετ α τετ των δύο υπουργών Εξωτερικών, οι δηλώσεις του Νίκου Κοτζιά άφησαν την αίσθηση ότι οι διαπραγματεύσεις έχουν φτάσει στο τελικό στάδιο, με τη συμφωνία να βρίσκεται κοντά αν όχι προ των πυλών.

«Οι δύο υπουργοί Εξωτερικών τελειώσαμε με ό,τι είχαμε αναλάβει από τους Πρωθυπουργούς των δύο κρατών», προσθέτοντας ότι «σήμερα, και πιθανόν και αύριο, θα συνεχιστεί η διαπραγμάτευση σε επίπεδο ειδικών – τεχνικά και νομικά ζητήματα είναι αυτά που πρέπει να αντιμετωπιστούν».

Η αισιοδοξία που εκφράστηκε αμέσως μετά και από την πλευρά της Κομισιόν για εξεύρεση λύσης εντός των επόμενων εβδομάδων, ενέτεινε την εντύπωση ότι το πρόβλημα είναι πολύ κοντά στη λύση του. Το Μέγαρο Μαξίμου, όμως, έβαλε φρένο με ανακοίνωσή του, σπεύδοντας έτσι να χαμηλώσει τον πήχη των προσδοκιών. Και αυτό επειδή δεν θέλει να βρεθεί έκθετο.

Η πραγματικότητα είναι ότι Κοτζιάς και Ντιμιτρόφ δεν τα βρήκαν στο όνομα. Αν τα είχαν βρει θα είχε ανακοινωθεί η συμφωνία. Απλώς, έχει καταστεί σαφές που ακριβώς διαφωνούν και γι’ αυτό η διαφωνία παραπέμπεται στους πρωθυπουργούς, προκειμένου αυτοί να αναλάβουν την πολιτική ευθύνη να την γεφυρώσουν. Για την ακρίβεια ο Ντιμιτρόφ τις προηγούμενες ημέρες στις Ηνωμένες Πολιτείες δοκίμασε τις αντοχές της Αθήνας, εμμένοντας πεισματικά στο όνομα «Μακεδονία του Ίλιντεν» που έχει καεί, αρνούμενος να δώσει erga omnes για οποιοδήποτε άλλο εναλλακτικό όνομα από τα τέσσερα που βρίσκονται στη λίστα του Μάθιου Νίμιτς.

Η στάση του αυτή προκάλεσε μεγάλη δυσαρέσκεια στην ελληνική κυβέρνηση. Τα «ήξεις αφήξεις» του υπουργού Εξωτερικών της ΠΓΔΜ έγιναν γνωστά και στις Βρυξέλλες. Η Αθήνα ξεκαθάρισε ότι αν και είχε κάθε διάθεση να κλείσει τη διαπραγμάτευση από την προηγούμενη Πέμπτη ακόμα, αυτό κατέστη αδύνατο εξαιτίας της αδιαλλαξίας της άλλης πλευράς.

Την διαπραγμάτευση κράτησε ζωντανή η παρέμβαση του δυτικού παράγοντα, ο οποίος και στράφηκε στον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ. Αυτός ήταν που άφησε να εννοηθεί, εάν δεν δεσμεύτηκε, να παρακάμψει με κάποιο τρόπο τον υπουργό του. Ουσιαστικά εκεί βρισκόμαστε τώρα. Το Μέγαρο Μαξίμου αναμένει αν θα υλοποιήσει τη δέσμευσή του ο Ζόραν Ζάεφ.

Είναι εμφανές, όμως, ότι εκτός από την Αθήνα αναμένει και το Βερολίνο, στο οποίο άλλωστε θα βρίσκεται και ο Νίκος Κοτζιάς, ο οποίος και θα συναντηθεί με τον Γερμανό ομόλογό του. Ενόψει της συνάντησης τους, ο Χάικο Μάας παρενέβη, κάνοντας λόγο, μεταξύ άλλων, για «ιστορική ευκαιρία επίλυσης». Κάλεσε, μάλιστα, τις δύο πλευρές να λύσουν τα τελευταία θέματα. Η επίλυση της διαφοράς, δήλωσε η εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Αντεμπαρ, «θα έχει θετική επίδραση τόσο στις διμερείς σχέσεις όσο και στην σταθερότητα ολόκληρης της περιοχής».

Συνεχίζεται πάντως η διαπραγμάτευση σε επίπεδο ειδικών. Αυτοί είναι που θα τελειοποιήσουν τα κείμενα που θα δοθούν στους δύο πρωθυπουργούς, οι οποίοι θα μιλήσουν μεταξύ τους και θα καταλήξουν ή όχι σε συμφωνία. Οι πληροφορίες, πάντως, αναφέρουν ότι αυτή τη στιγμή, στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης βρίσκονται τρία ονόματα, το Gorna, το Severna και το Nova Makedonija. Ο Νίκολα Ντιμιτρόφ έριξε στο τραπέζι την ονομασία «Μακεδονία του Κρούσεβο» (Krusevo Makedonija), την οποία φαίνεται πως απορρίπτει μέχρι στιγμής η Ελλάδα. Αντιθέτως, έχει ήδη ανάψει «πράσινο» φως για τη «μακεδονική», στη σλαβική εκδοχή «makedonski».

Την ίδια ώρα, νέα συλλαλητήρια ετοιμάζονται στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη, όπως ανακοίνωσε η «Επιτροπή Αγώνα για την Ελληνικότητα της Μακεδονίας», με αφορμή τις εξελίξεις στη διαπραγμάτευση Αθήνας και Σκοπίων. Σύμφωνα με ανάρτηση στο Facebook, οι διοργανωτές των Συλλαλητηρίων για τη Μακεδονία προετοιμάζουν συγκεντρώσεις σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας την 6η Ιουνίου.

Τα σχόλια είναι κλειστά.