Ειδησεογραφικό site

Τσίπρας – Ζάεφ: Ανήγγειλαν την ίδρυση πρεσβειών

29

«Γράφουμε ιστορία» τόνισαν οι πρωθυπουργοί της Ελλάδας και των Σκοπίων στις κοινές τους δηλώσεις μετά τη συνάντηση των δύο αντιπροσωπειών στα Σκόπια και την υπογραφή συμφωνιών ανάμεσα στις δύο χώρες. Τόσο ο κ.Τσίπρας, όσο και ο κ.Ζάεφ εμφανίσθηκαν βέβαιοι ότι οι αντιδράσεις για τη Συφωνία των Πρεσπών θα εκλείψουν προϊόντος του χρόνου «που θα δείξει τα οφέλη της για τους δύο λαούς», ενώ συμφώνησαν ότι δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι η Συμφωνία θα ανατραπεί αν επικρατήσουν στο μέλλον εκλογικά οι σημερινές αντιπολιτεύσεις στις δύο χώρες. Παράλληλα, οι κ.κ.Τσίπρας και Ζάεφ ανήγγειλαν την ίδρυση πρεσβειών στη θέση των σημερινών γραφείων συνδέσμων στις δύο χώρες, ενώ χαρακήρισαν «καλοδεχούμενο» το ενδιαφέρον των ΗΠΑ, της Ρωσίας και της Κίνας για την περιοχή, από τη στιγμή που γίνονται σεβαστά τα κυριαρχικά δικαιώματα Ελλάδας και Σκοπίων. Ιδιαίτερη εντύπωση και προβληματισμό, ωστόσο, προκάλεσε η επιλογή του πρωθυπουργού να μιλήσει για «αεροδρόμιο της Μίκρας, στη Θεσσαλονίκη» και να μην αναφερθεί στο αεροδρόμιο με το επίσημο όνομά του, που είναι «Μακεδονία», όταν απαντούσε για την επιτήρηση του εναέριου χώρου των Σκοπίων από την Ελλάδα και την παροχή τεχνογνωσίας.

Οι κοινές δηλώσεις

Τσίπρας Ζάεφ Ανήγγειλαν την ίδρυση πρεσβειών «Γράφουμε ιστορία»

Από την υπογραφή της Συμφωνίας των Πρεσπών και μετά γράφουμε διαρκώς ιστορία, τόνισε ο Ζόραν Ζάεφ στις κοινές δηλώσεις του με τον Αλέξη Τσίπρα.

Η χώρα μας φιλοξενεί σήμερα την πολυάριθμη αντιπροσωπεία από την Ελλάδα παρουσία πολλών επιχειρηματιών, είπε και τόνισε ότι πρόκειται για ιστορική συνάντηση.

Σημείωσε ότι αφήνουμε πίσω μας το παρελθόν και ξεκινούμε ένα ταξίδι προς το μέλλον με κοινά συμφέροντα. Είμαστε δύο λαοί που δείξαμε στον κόσμο ότι με θαρραλέες αποφάσεις, επιθυμία και ενότητα όλα είναι πιθανά.

Η Συμφωνία των Πρεσπών υλοποιήθηκε πλήρως, συνέχισε, και τόνισε ότι τους δίνει τη δυνατότητα να αξιοποιήσουν πλήρως τις εμπορικές σχέσεις.

Θα γίνει ειδική επιτροπή για την ονομασία και τα εμπορικά σήματα. Υπογράψαμε μνημόνια συνεργασίας στον τομέα των μεταφορών. Συνεργασία για την γεωργία, την υγεία. Το απόγευμα θα ξεκινήσει το επιχειρηματικό φόρουμ ανάμεσα σε επιχειρηματίες από τη χώρα μου και την Ελλάδα. Θέλουμε να χτίσουμε σχέση φιλίας με τη γείτονα χώρα»

Ο Ζόραν Ζάεφ αναφέρθηκε στις συμφωνίες και τα μνημόνια συνεργασίας που υπογράφτηκαν μετά το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας.

Σημείωσε τον στόχο να δημιουργηθούν οι πλήρεις προϋποθέσεις για την ανάπτυξη ευκαιριών μέσα από αυτές τις συμφωνίες. Σήμερα το απόγευμα ο κ. Τσίπρας και εγώ θα κηρύξουμε την έναρξη του επιχειρηματικού φόρουμ που θα συμμετέχουν από 100 επιχειρηματίες από κάθε χώρα, είπε και χαρακτήρισε ιστορικής σημασίας αυτή τη συνάντηση. Ανέφερε ότι η συνεργασία μέσω του ΑΣΣ θα συμβάλει στην επίλυση διαφορών και την ανάπτυξη κοινά επωφελών ευκαιριών.

Ο κ. Ζάεφ είπε ότι τους προηγούμενους μήνες έκανε έναν πολύ καλό φίλο, τον Αλέξη Τσίπρα. «Είναι πολύ καλός φίλος μου και της χώρας μου», σημείωσε.

Παίρνοντας το λόγο ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι η σημερινή μέρα είναι σημαντική για τις δύο χώρες και τα Βαλκάνια. προσπαθούμε να υπηρετήσουμε αφήγημα συνεργασίας, αλληλοκατανόησης. Η επιτυχία είναι όχι μόνο για τις δύο χώρες, αλλά και για τα Βαλκάνια και τηνη Ευρώπη. Εχουμε χάσει σχεδόν τρεις δεκαετίες και πρέπει να καλύψουμε αυτό το κενό. Συνεδριάσαμε με τους υπουργούς μας στο πρώτο ανώτατο συμβούλιο των δύο χωρών μας, που σήμερα γίνεται πραγματικότητα. Υπογράψαμε μια σειρά από συμφωνίες και μνημόνια και μια σειρά από δράσεις

Τα σχόλια είναι κλειστά.