Ειδησεογραφικό site

Τσίπρας σε Ολάντ: «Ήσασταν ένας πραγματικός φίλος της Ελλάδας στα δύσκολα»

229

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας συναντήθηκε με τον πρώην πρόεδρο της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ στο Μέγαρο Μαξίμου – Συμφώνησαν στην ανάγκη παρεμβάσεων για την ανάσχεση όσων απειλούν το ευρωπαϊκό οικοδόμημα

Ιδιαίτερα θερμή υποδοχή επιφύλαξε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στον τέως πρόεδρο της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ, στο Μέγαρο Μαξίμου.

Ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε τον κ. Ολάντ ως «φίλο της Ελλάδας», που φάνηκε στα δύσκολα.

«Είμαι πολύ χαρούμενος που ξαναβλέπω έναν πολύ καλό φίλο, και προσωπικό, αλλά κυρίως έναν πολύ καλό φίλο της Ελλάδας. Στην Ελλάδα έχουμε μια παροιμία που λέει ότι οι φίλοι φαίνονται στα δύσκολα. Ήσασταν ένας πραγματικός φίλος της Ελλάδας στα δύσκολα», τόνισε ο κ. Τσίπρας.

Αντικείμενο της συζήτησης των δύο πολιτικών ήταν μεταξύ άλλων οι εξελίξεις για το μέλλον της Ευρώπης.

Όπως ανέφερε ο κ. Τσίπρας, ο κ. Ολάντ είναι ένας πολιτικός σε διαρκή επαγρύπνιση, με ένα πρόσημο, πολύ εμφανές στις ιδέες του, κοινωνικό και φιλοευρωπαϊκό πρόσημο.

Η συνάντησή τους γίνεται σε μία περίοδο που χρειάζονται παρεμβάσεις «ώστε το κοινό μας, ευρωπαϊκό οικοδόμημα να μπορέσει δώσει απαντήσεις στο μεγάλο αίτημα για την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής, αλλά ταυτόχρονα να δώσει απαντήσεις και για την ανάσχεση του ευρωσκεπτικισμού, του ακροδεξιού λαϊκισμού, που αποτελεί σήμερα πάρα πολύ μεγάλο κίνδυνο», πρόσθεσε.

View image on Twitter

Από την πλευρά του, ο κ. Ολάντ αναφέρθηκε στη συνεργασία Ελλάδας και Γαλλίας το κρίσιμο καλοκαίρι του 2015, όταν η χώρα μας κινδύνεψε να τεθεί εκτός ευρωζώνης.

«Εκείνη την εποχή είχατε να αντιμετωπίσετε μια μεγάλη πρόκληση», να πετύχει δηλαδή σε ένα πρόγραμμα βοήθειας και ήταν γνωστές οι πιέσεις που υφίστατο η Ελλάδα εκείνη την εποχή, πρόσθεσε.

«Μετά περάσατε όλα τα δύσκολα σημεία», συνέχισε ο κ. Ολάντ, «καταφέρατε ώστε να πετύχει η Ελλάδα καλά αποτελέσματα, (τώρα) η Ευρώπη είναι αντιμέτωπη σήμερα με άλλα προβλήματα, όχι με εκείνο της Ελλάδας. Σήμερα ο νέο θέμα αφορά το μέλλον της Ευρώπης και η Αριστερά εδώ έχει ευθύνη για αυτό. Η Ευρώπη πρέπει να προοδεύσει, πρέπει κάποια κράτη, η Γαλλία αλλά και η Ελλάδα, να πάμε πιο γρήγορα».

Αλλιώς, τόνισε κλείνοντας ο Φρ. Ολάντ, η Ευρώπη μπορεί να μείνει για κάποιο διάστημα εγκλωβισμένη -«και αυτό μπορεί να το επιθυμούν οι Φιλελεύθεροι και άλλοι, αλλά Αριστεροί και Σοσιαλιστές δεν το επιθυμούν. Ο κίνδυνος για τους λαούς της Ευρώπης είναι να απομακρυνθούν απο την Ευρώπη», κατέληξε ο κ. Ολάντ.

Τα σχόλια είναι κλειστά.