Ειδησεογραφικό site

Τσίπρας ο… επίμονος κηπουρός: Φυτεύει ένα δένδρο ελιάς

85

Δύο δένδρα ελιάς, με το συμβολισμό που αυτά έχουν, φύτεψαν ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο πρόεδρος του Ισραήλ, Ρούβεν Ρίβλιν, κατά την ολοκλήρωση της τελετής θεμελίωσης του Μουσείου Ολοκαυτώματος της Θεσσαλονίκης.

«Για συμβολικούς λόγους, σήμερα θα φυτέψουμε τα πρώτα δέντρα, ελιές, για να ριζώσει η μνήμη στη συνείδηση των λαών μας» τόνισε ο Ελληνας πρωθυπουργός.

Το Μουσείο θα αναγερθεί σε μια περιοχή με μεγάλο συμβολισμό, κοντά στον παλαιό Σιδηροδρομικό Σταθμό, από όπου στη Γερμανική Κατοχή αναχωρούσαν τα «βαγόνια του θανάτου», τα οποία μετέφεραν Εβραίους στα ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης. Εκεί εξοντώθηκαν περίπου 55.000 Εβραίοι της Θεσσαλονίκης, μέλη μιας ακμάζουσας κοινότητας σε πολλούς τομείς γι’ αυτό και η πόλη αποκαλούνταν «Ιερουσαλήμ των Βαλκανίων».

Ο Ισραηλινός Πρόεδρος Ρεουβέν Ρίβλιν στην ομιλία του, ευχαρίστησε την ελληνική κυβέρνηση και όλους όσους συνεισέφεραν για την δημιουργία του μουσείου ολοκαυτώματος στη Θεσσαλονίκη.

Η Εβραϊκή κοινότητα της Θεσσαλονίκης, τόνισε, ήταν γεμάτη ζωή και αποτελούσε αναπόσπαστο κομμάτι της ελληνικής δημοκρατίας. «Πριν από 75 χρόνια πραγματοποιήθηκε η πρώτη μεταφορά εβραίων προς το Άουσβιτς. Σε διάρκεια 5 μηνών μεταφέρθηκαν Εβραίοι από την Ιερουσαλήμ των Βαλκανίων προς το Άουσβιτς. Συνολικά το 90% των Εβραίων της Ελλάδας εξολοθρεύτηκε στα στρατόπεδα θανάτου» είπε συγκινημένος για να προσθέσει ότι θα είναι ένα μουσείο μνήμης και μαρτυρίας.

 

Τα σχόλια είναι κλειστά.